BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

Μαλαισία: Αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση βουλευτή που υποστηρίζει ότι τα κορίτσια είναι έτοιμα να παντρευτούν από 9 ετών

Μαλαισία: Αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση βουλευτή που υποστηρίζει ότι τα κορίτσια είναι έτοιμα να παντρευτούν από 9 ετών Facebook Twitter
0

Τα κορίτσια από την ηλικία των εννέα ετών είναι «σωματικά και πνευματικά» έτοιμα για γάμο, δήλωσε από το βήμα του κοινοβουλίου βουλευτής της Μαλαισίας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει «τίποτα λάθος» στο να παντρεύονται οι γυναίκες τους βιαστές τους.

Οι δηλώσεις αυτές από τον Shabudin Yahaya, μέλος του Εθνικού Συνασπισμού Barisan Nasional, έγιναν όπως αναφέρει το Reuters μετά την αποτυχία της κυβέρνησης της χώρας να περάσει νόμο που ποινικοποιεί τον γάμο με ανήλικο. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 μπορούν να παντρευτούν αν τα δικαστήρια της Σαρία το επιτρέπουν.

Ο βουλευτής σημείωσε ότι «το κορίτσι φτάνει στην εφηβεία στην ηλικία των 9 ή των 12 ετών και εκείνη τη στιγμή το σώμα του δεν διαφέρει από το σώμα ενός 18χρονου κοριτσιού». Όπως λέει, «έτσι, σωματικά και πνευματικά, δεν αποτελεί εμπόδιο για το κορίτσι για να παντρευτεί».

Μάλιστα ο συγκεκριμένος βουλευτής, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάτι λάθος στο να παντρευτεί ένα θύμα βιασμού το βιαστή της, καθώς κάτι τέτοιο θα του επέτρεπε να αποφύγει ένα «ζοφερό μέλλον».

«Ίσως μέσα από το γάμο να οδηγηθεί σε μια πιο υγιή, καλύτερη ζωή. Και το πρόσωπο που βιάστηκε δεν έχει κατ 'ανάγκη ζοφερό μέλλον. Θα έχει ένα σύζυγο τουλάχιστον, και αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια λύση για τα αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα, τόνισε ο Yahaya.

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν οργή στο διαδίκτυο αλλά και την αντίδραση των συναδέλφων του βουλευτή και του υπουργού Δικαιοσύνης που δήλωσε ότι τα άκουσε με «απόλυτο σοκ και απογοήτευση».

Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο Σαμπουντίν δήλωσε ότι τα σχόλιά του αναπαράχθηκαν αποσπασματικά και ότι ο γάμος «δεν είναι η πίσω πόρτα για τη νομιμοποίηση του βιασμού». Δήλωσε ότι απέρριψε την πρόταση για την απαγόρευση του γάμου μεταξύ παιδιών καθώς αντίκειται στις προβλέψεις του νόμου της σαρία.

Βάσει του αστικού δικαίου και του ισλαμικού νόμου, τα κορίτσια και τα αγόρια κάτω των 18 ετών μπορούν να παντρευτούν. Το αστικό δίκαιο ορίζει την κατώτερη ηλικία γάμου στα 18, αλλά όσοι είναι άνω των 16 μπορούν να παντρευτούν με την άδεια του επικεφαλής υπουργού του κρατιδίου τους. Βάσει του ισλαμικού νόμου, τα παιδιά κάτω των 16 ετών μπορούν να παντρευτούν εάν το επιτρέψει το δικαστήριο της σαρία.

Ο νόμος που ψηφίστηκε χθες δεν περιλαμβάνει αναφορά στον γάμο μεταξύ παιδιών. Ποινικοποιεί την αποπλάνηση των παιδιών ως προοίμιο σεξουαλικής κακοποίησης και καθορίζει τις ποινές για την παραγωγή και κατοχή πορνογραφικού υλικού με τη συμμετοχή ατόμων κάτω των 18 ετών. Στο πλαίσιο του νέου νόμου θα συσταθεί ειδικό δικαστήριο προκειμένου να ασχολείται με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών πιο γρήγορα.

Η ανώτατη ποινή είναι κάθειρξη έως 30 έτη και έξι βουρδουλιές για την παραγωγή, κατοχή και διανομή πορνογραφικού υλικού με παιδιά.

Ο νέος νόμος τίθεται σε ισχύ δέκα μήνες αφού ο Βρετανός παιδόφιλος Ρίτσαρντ Χακλ κρίθηκε ένοχος για την κακοποίηση έως 200 μωρών και παιδιών, κυρίως στη Μαλαισία.

«Ο νόμος είναι τώρα πολύ πιο αυστηρός... αλλά δεν είναι αρκετό», δήλωσε στο Reuters η Τέο Νιε Τσινγκ, η βουλευτής της αντιπολίτευσης που πρότεινε την απαγόρευση των γάμων μεταξύ παιδιών. Δήλωσε ότι οι παραβάτες μπορούν να εκμεταλλευθούν την απουσία απαγόρευσης των γάμων μεταξύ παιδιών για να γλιτώσουν τη δίωξή τους για εγκλήματα καθώς ο συζυγικός βιασμός δεν αποτελεί έγκλημα στη Μαλαισία. Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις βιαστών που έχουν παντρευτεί τα θύματά τους, περιλαμβανομένων και κοριτσιών κάτω των 18 ετών, για να αποφύγουν τη δίωξή τους.

Με πληροφορίες από το rt.com και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Το παλάτι ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στην στρατιωτική παρέλαση «Trooping The Colour»

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Το παλάτι ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στην στρατιωτική παρέλαση «Trooping The Colour»

Με ανακοίνωση το παλάτι του Μπάκιγχαμ δήλωσε πως η πριγκίπισσα της Ουαλίας δεν θα λάβει μέρος στις πρόβες για την μεγαλειώδη παρέλαση στις 8 Ιουνίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ελαττωματικός αερόσακος: Η Nissan προειδοποιεί 85.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων να μην τα οδηγούν επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης

Διεθνή / Ελαττωματικός αερόσακος: Η Nissan προειδοποιεί 85.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων να μην τα οδηγούν επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης

Ένας νεκρός από έκρηξη ελαττωματικού αερόσακου Takata - 58 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί – Δείτε ποια μοντέλα της Nissan αφορά η προειδοποίηση
NEWSROOM