Μαλαισία: Αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση βουλευτή που υποστηρίζει ότι τα κορίτσια είναι έτοιμα να παντρευτούν από 9 ετών

Μαλαισία: Αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση βουλευτή που υποστηρίζει ότι τα κορίτσια είναι έτοιμα να παντρευτούν από 9 ετών Facebook Twitter
0

Τα κορίτσια από την ηλικία των εννέα ετών είναι «σωματικά και πνευματικά» έτοιμα για γάμο, δήλωσε από το βήμα του κοινοβουλίου βουλευτής της Μαλαισίας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει «τίποτα λάθος» στο να παντρεύονται οι γυναίκες τους βιαστές τους.

Οι δηλώσεις αυτές από τον Shabudin Yahaya, μέλος του Εθνικού Συνασπισμού Barisan Nasional, έγιναν όπως αναφέρει το Reuters μετά την αποτυχία της κυβέρνησης της χώρας να περάσει νόμο που ποινικοποιεί τον γάμο με ανήλικο. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 μπορούν να παντρευτούν αν τα δικαστήρια της Σαρία το επιτρέπουν.

Ο βουλευτής σημείωσε ότι «το κορίτσι φτάνει στην εφηβεία στην ηλικία των 9 ή των 12 ετών και εκείνη τη στιγμή το σώμα του δεν διαφέρει από το σώμα ενός 18χρονου κοριτσιού». Όπως λέει, «έτσι, σωματικά και πνευματικά, δεν αποτελεί εμπόδιο για το κορίτσι για να παντρευτεί».

Μάλιστα ο συγκεκριμένος βουλευτής, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάτι λάθος στο να παντρευτεί ένα θύμα βιασμού το βιαστή της, καθώς κάτι τέτοιο θα του επέτρεπε να αποφύγει ένα «ζοφερό μέλλον».

«Ίσως μέσα από το γάμο να οδηγηθεί σε μια πιο υγιή, καλύτερη ζωή. Και το πρόσωπο που βιάστηκε δεν έχει κατ 'ανάγκη ζοφερό μέλλον. Θα έχει ένα σύζυγο τουλάχιστον, και αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια λύση για τα αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα, τόνισε ο Yahaya.

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν οργή στο διαδίκτυο αλλά και την αντίδραση των συναδέλφων του βουλευτή και του υπουργού Δικαιοσύνης που δήλωσε ότι τα άκουσε με «απόλυτο σοκ και απογοήτευση».

Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο Σαμπουντίν δήλωσε ότι τα σχόλιά του αναπαράχθηκαν αποσπασματικά και ότι ο γάμος «δεν είναι η πίσω πόρτα για τη νομιμοποίηση του βιασμού». Δήλωσε ότι απέρριψε την πρόταση για την απαγόρευση του γάμου μεταξύ παιδιών καθώς αντίκειται στις προβλέψεις του νόμου της σαρία.

Βάσει του αστικού δικαίου και του ισλαμικού νόμου, τα κορίτσια και τα αγόρια κάτω των 18 ετών μπορούν να παντρευτούν. Το αστικό δίκαιο ορίζει την κατώτερη ηλικία γάμου στα 18, αλλά όσοι είναι άνω των 16 μπορούν να παντρευτούν με την άδεια του επικεφαλής υπουργού του κρατιδίου τους. Βάσει του ισλαμικού νόμου, τα παιδιά κάτω των 16 ετών μπορούν να παντρευτούν εάν το επιτρέψει το δικαστήριο της σαρία.

Ο νόμος που ψηφίστηκε χθες δεν περιλαμβάνει αναφορά στον γάμο μεταξύ παιδιών. Ποινικοποιεί την αποπλάνηση των παιδιών ως προοίμιο σεξουαλικής κακοποίησης και καθορίζει τις ποινές για την παραγωγή και κατοχή πορνογραφικού υλικού με τη συμμετοχή ατόμων κάτω των 18 ετών. Στο πλαίσιο του νέου νόμου θα συσταθεί ειδικό δικαστήριο προκειμένου να ασχολείται με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών πιο γρήγορα.

Η ανώτατη ποινή είναι κάθειρξη έως 30 έτη και έξι βουρδουλιές για την παραγωγή, κατοχή και διανομή πορνογραφικού υλικού με παιδιά.

Ο νέος νόμος τίθεται σε ισχύ δέκα μήνες αφού ο Βρετανός παιδόφιλος Ρίτσαρντ Χακλ κρίθηκε ένοχος για την κακοποίηση έως 200 μωρών και παιδιών, κυρίως στη Μαλαισία.

«Ο νόμος είναι τώρα πολύ πιο αυστηρός... αλλά δεν είναι αρκετό», δήλωσε στο Reuters η Τέο Νιε Τσινγκ, η βουλευτής της αντιπολίτευσης που πρότεινε την απαγόρευση των γάμων μεταξύ παιδιών. Δήλωσε ότι οι παραβάτες μπορούν να εκμεταλλευθούν την απουσία απαγόρευσης των γάμων μεταξύ παιδιών για να γλιτώσουν τη δίωξή τους για εγκλήματα καθώς ο συζυγικός βιασμός δεν αποτελεί έγκλημα στη Μαλαισία. Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις βιαστών που έχουν παντρευτεί τα θύματά τους, περιλαμβανομένων και κοριτσιών κάτω των 18 ετών, για να αποφύγουν τη δίωξή τους.

Με πληροφορίες από το rt.com και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM