Μακελειό στο Τέξας: Στο πλευρό συγγενών και επιζώντων ο Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία

Μακελειό στο Τέξας: Στο πλευρό συγγενών και επιζώντων ο Μπάιντεν με τη σύζυγό του Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε σήμερα στην πόλη Ουβάλντε του Τέξας, πέντε ημέρες μετά το μακελειό με πυροβολισμούς σε δημοτικό σχολείο που συγκλόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη εκεί για να εκφράσει συμπόνια και συμπαράστασή στις οικογένειες που πενθούν τα παιδιά τους και τις δύο δασκάλες. 

«Δεν μπορούμε να καταστήσουμε παράνομα τα δράματα, το ξέρω. Αλλά μπορούμε να κάνουμε την Αμερική πιο ασφαλή», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας τη λύπη του που «σε τόσα πολλά μέρη, τόσοι πολλοί αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

Συνολικά 19 παιδιά και δύο δασκάλες σκοτώθηκαν την Τρίτη στο σχολείο Ρομπ της μικρής πόλης Ουβάλντε από τις σφαίρες του μόλις 18 ετών Σαλβαδόρ Ράμος, σε ένα από τα χειρότερα περιστατικά με πυροβολισμούς των τελευταίων ετών στη χώρα.

Ο 79χρονος πρόεδρος, ο οποίος έχει χάσει δύο από τα παιδιά του, την κόρη του όταν ήταν ακόμα μωρό σε τροχαίο και έναν ενήλικο γιο από καρκίνο, μίλησε για τον δικό του πόνο λίγο μετά το μακελειό.

«Το να χάνεις ένα παιδί είναι σαν να σου ξεριζώνουν ένα κομμάτι της ψυχής σου», είπε την Τρίτη. «Τίποτα δεν είναι ξανά το ίδιο». 

«Λόμπι των όπλων»

Στην Ουβάλντε το ζεύγος Μπάιντεν θα μεταβεί αρχικά στο μνημείο που ανεγέρθηκε για τα θύματα μπροστά από το δημοτικό σχολείο, πριν παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση το μεσημέρι.

Το απόγευμα οι Μπάιντεν θα συναντήσουν τις οικογένειες των θυμάτων και των επιζώντων του μακελειού και στη συνέχεια θα συνομιλήσουν με μέλη των ομάδων διάσωσης.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δύσκολα μπορεί να υποσχεθεί την ανάληψη δράσης σε όσους απαιτούν αυστηρότερο έλεγχο των πυροβόλων όπλων. Η πολύ λεπτή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Δημοκρατικών δεν του επιτρέπει να περάσει μόνο μια σημαντική νομοθεσία για το θέμα. Τα εκλεγμένα μέλη του στρατοπέδου του πρέπει να πείσουν μερικούς Ρεπουμπλικάνους να αποκτήσουν την απαραίτητη ειδική πλειοψηφία.

Ο Λευκός Οίκος, απρόθυμος να εμπλέξει σε μεγάλο βαθμό τον Τζο Μπάιντεν στην πολιτική μάχη, είπε την Πέμπτη ότι "χρειάζεται τη βοήθεια του Κογκρέσου" μέσω της εκπροσώπου του Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Διαπραγματεύσεις διεξάγονται, και ορισμένοι έκριναν πιθανή, σήμερα, την εφαρμογή πιο περιοριστικών νόμων. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν δήλωσε ότι ένιωθε «μια διαφορετική νοοτροπία» μεταξύ των ομολόγων του. Μένει να φανεί αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα «επιδείξουν πολιτικό θάρρος», πρόσθεσε μιλώντας στο CNN.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM