Μαίνονται οι φονικές συγκρούσεις στην Λιβύη- Σε άμεσο κίνδυνο μισό εκατομμύριο παιδιά στην Τρίπολη

Μαίνονται οι φονικές συγκρούσεις στην Λιβύη- Σε άμεσο κίνδυνο μισό εκατομμύριο παιδιά στην Τρίπολη Facebook Twitter
0

«Άμεσο κίνδυνο» αντιμετωπίζουν περίπου 500.000 παιδιά στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου σημειώνονται φονικές συγκρούσεις για σχεδόν ένα μήνα, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef).

Από τις 27 Αυγούστου, οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 115 νεκρούς και σχεδόν 400 τραυματίες, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Λιβύης που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Οι συγκρούσεις εντάθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών στο νότιο τμήμα της Τρίπολης και «περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο» στην πρωτεύουσα, εκτιμά τη Unicef, σύμφωνα με την οποία «2,6 εκατομμύρια χρειάζονται βοήθεια σε όλη τη χώρα».

Οι πρόσφατες αυτές μάχες ανάγκασαν 1.200 οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εκτοπισμένων σε περισσότερους από 25.000, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Περίπου οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά, εκτιμά η Unicef, που ανησυχεί για «πολλές σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού» στην Τρίπολη.

Εκτός από τις καθημερινές ελλείψεις νερού, τροφίμων και ηλεκτρισμού, τα παιδιά στη Λιβύη απειλούνται επίσης από μια αναζωπύρωση της ιλαράς, με τουλάχιστον 500 κρούσματα να έχουν γίνει γνωστά, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο περιφερειακός διευθυντής της Unicef για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Γκέερτ Καπελέρε.

Είναι επίσης πιθανό η έναρξη του νέου σχολικού έτους, που προβλέπεται για τις 3 Οκτωβρίου, να καθυστερήσει, καθώς «όλο και περισσότερα σχολεία χρησιμοποιούνται για τη στέγαση εκτοπισμένων οικογενειών», λέει.

Για τα παιδιά οι γονείς των οποίων ήρθαν στη Λιβύη με την ελπίδα να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, «η βία αυτή επιβαρύνει τον ήδη βαθύ πόνο τους», σύμφωνα με τη Unicef. Ορισμένα κρατούνται σε «κέντρα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες (διαβίωσης)», επισημαίνει.

Παρά μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι συγκρούσεις επαναλήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας.

Στις συγκρούσεις αντιπαρατίθενται πολιτοφυλακές προερχόμενες κυρίως από τις πόλεις Ταρχούνα και Μισράτα (δυτικά) με ένοπλες ομάδες της Τρίπολης, στο πλαίσιο μιας σφοδρής μάχης επιρροής για την κυριαρχία στην πρωτεύουσα και τον έλεγχο των θεσμών και των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει την ιδέα να μετονομαστεί το Υπουργείο Άμυνας σε «Υπουργείο Πολέμου», επικαλούμενος την ιστορία νικών των ΗΠΑ, αλλά η αλλαγή απαιτεί νομοθετική έγκριση
LIFO NEWSROOM
Reuters: Παραιτήθηκε η φωτορεπόρτερ κατηγορώντας το πρακτορείο για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

Διεθνή / Γάζα: Παραιτήθηκε φωτορεπόρτερ του Reuters - Το κατηγορεί για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

«Δεν μπορώ πια να διατηρήσω καμία σχέση με το Reuters, καθώς με τη στάση του ουσιαστικά δικαιολογεί και καλύπτει τη συστηματική δολοφονία 245 δημοσιογράφων στη Γάζα», έγραψε την Τρίτη
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Οι ΗΠΑ προσφέρουν υποστήριξη σε ευρωπαϊκή αποστολή για την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, με πληροφορίες, αεράμυνα και επιτήρηση, ενισχύοντας την προστασία της χώρας έναντι μελλοντικής ρωσικής επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Διεθνή / Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Επιστολή 209 πρώην πρέσβεων και ανώτερων διπλωματών της ΕΕ καλεί σε άμεση δράση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη - Ζητούν κυρώσεις, περιορισμούς σε εμπόριο και έρευνα, αν η ΕΕ δεν αναλάβει συλλογική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
«Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

Διεθνή / «Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Δεν θα προσχωρήσουμε στην πρωτοβουλία αυτή» ξεκαθάρισε ο καγκελάριος
LIFO NEWSROOM