Lockdown: Η σεξουαλική επιθυμία έχει μειωθεί σημαντικά μετά από έναν χρόνο πανδημίας

Πώς ο κόσμος έχασε τη λίμπιντό του και πώς μπορεί αν την ξανακερδίσει Facebook Twitter
Pixabay
0

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας, lockdown, τηλεκπαίδευσης, τηλεργασίας και κοινωνικής απόστασης, η σεξουαλική επιθυμία έχει μειωθεί σημαντικά, σύμφωνα με έρευνα.

«Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι 'αυτό ή πρέπει απλώς να περιμένουμε μέχρι το τέλος της πανδημίας;» διερωτάται ο Guardian.

Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, παρουσιάζει το παράδειγμα του 44χρονου Άντονι που λέει ότι αρχικά θεώρησε τα μέτρα για παραμονή στο σπίτι ως χρυσή ευκαιρία για να ανανεώσει τη σεξουαλική του σχέση με τη σύζυγό του. 

«Φυσικά, αυτό ήταν πραγματικά ηλίθιο», λέει τώρα, γελώντας. Αυτό που δεν είχε υπολογίσει, ήταν η εξάντληση από  την καθημερινότητα με την τηλεκπαίδευση για τα παιδιά, το άγχος για την υγεία των γονιών του ζευγαριού και τον συνεχώς αυξανόμενο υπαρξιακό φόβο για το μέλλον.

«Ξυπνήσαμε και όλα ήταν σημαντικά χειρότερα από την προηγούμενη μέρα. Και αυτό δεν είναι καθόλου σέξι. Όταν κάποτε πήγαινα στο γυμναστήριο ή συναντούσα έναν φίλο για μια μπύρα μετά τη δουλειά, για να αποφορτιστώ από την καθημερινότητα ήταν αλλιώς. Τώρα όλη η ζωή είναι στο σπίτι» λέει.

Στο παρελθόν, το πιο σύνηθες ήταν να μην συγχρονίζεται το ζευγάρι λόγω του πιεσμένου χρόνου. Με την έλευση της πανδημίας, ο Άντονι ένιωσε τη σεξουαλική του ορμή όμως να μειώνεται. «Δεν συνειδητοποίησα ποτέ πόσο θα επηρέαζε την επιθυμία μου το άγχος και η έλλειψη προσωπικού χρόνου. Αν και ακούγεται προφανές, δεν είναι κάτι που σκέφτηκα» λέει. Ωστόσο, αυτή είναι μία κατάσταση που υπάρχει «σε κάθε κρεβατοκάμαρα» σε όλο τον κόσμο, καθησυχάζει σχετική έρευνα.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Kinsey στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα πέρυσι, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες ανέφεραν μείωση της σεξουαλικής συχνότητας, συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού -αν και ένας στους πέντε ανθρώπους είπε ότι είχαν δοκιμάσει κάτι νέο στη σεξουαλική τους ζωή, όπως διαφορετικές στάσεις ή sexting.

«Σίγουρα επηρεάζει τους ανθρώπους», λέει η Kate Moyle, ψυχοσεξουαλική θεραπεύτρια και οικοδέσποινα του podcast The Sexual Wellness Sessions. «Το γενικευμένο άγχος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο: υπάρχουν απειλές για την υγεία, την ευημερία, την εργασία, την εκπαίδευση, τις ιατρικές θεραπείες. Δεν βλέπουμε φίλους ή οικογένεια. Αυτό το αυξημένο άγχος μπορεί να μας επηρεάσει μέσα στην κρεβατοκάμαρα: οι άνθρωποι αναφέρουν ότι είναι αισθάνονται λιγότερο συγκεντρωμένοι ή ότι δυσκολεύονται να είναι αυτή τη στιγμή, ότι έχουν πιο ενοχλητικές ή πιο αρνητικές σκέψεις» προσθέτει.

Για μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, το σεξ μπορεί να έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σημειώνει η θεραπεύτρια, ως μια μορφή ανακούφισης από το άγχος.

«Για κάποιους λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο - και αυτό ισχύει και για τις συνήθειες του αυνανισμού. Για άτομα που το βρίσκουν πιο δύσκολο να μπουν σε διάθεση όταν είναι αγχωμένοι δεν υπάρχει διαφυγή. Είμαστε γονείς, εργαζόμαστε, χαλαρώνουμε και δουλεύουμε όλοι στον ίδιο χώρο».

«Δεν έχουμε συνηθίσει να ξοδεύουμε όλο αυτό το χρόνο με τους συντρόφους μας», λέει η Moyle. «Βλέπουμε εκείνες τις μικρές, χειρότερες πτυχές του χαρακτήρα (του άλλου), τα κομμάτια που μας εκνευρίζουν ή που τα θεωρούμε ανυπόφορα. Παίρνουμε αυτή την αρνητική οπτική, επειδή δεν υπάρχει διαφυγή» εξηγεί.

Η Moyle λέει ότι το lockdown και η υπερβολική εξοικείωση που δημιουργεί έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία, η οποία «πυροδοτείται από μια αίσθηση καινοτομίας ή του άγνωστου».

Είναι αυτό που η ψυχοθεραπεύτρια, Esther Perel περιέγραψε ως καλλιέργεια ενός «μυστικού κήπου», η διατήρηση δηλαδή, κάποιου μυστηρίου.

«Όσο η οικειότητα μεγαλώνει, ο ερωτισμός μειώνεται», έγραψε στο Mating in Captivity, το βιβλίο της για τη διατήρηση μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής σε μια μακροχρόνια σχέση.

«Αν βλέπουμε ο ένας τον άλλον όλη την ώρα με τις πιτζάμες μας, να δουλεύουμε στον υπολογιστή, δεν είναι ακριβώς ένα σενάριο που προκαλεί επιθυμία για τους περισσότερους ανθρώπους», λέει η Laura Vowels, θεραπεύτρια του σεξ και των σχέσεων και κύρια ερευνήτρια στο Blueheart. «Θα χρειαστεί λίγη περισσότερη προσπάθεια».

Πολλοί άνθρωποι θα συσχετιστούν με αυτό. «Είμαστε κουρασμένοι» λένε οι επιστήμονες. Η Κοινωνική Μελέτη για τον Covid-19 του Πανεπιστημίου του Λονδίνου διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με το πρώτο  lockdown, περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους ξοδεύει λιγότερο χρόνο σε χόμπι ή δημιουργικές δραστηριότητες, ενώ ένας στους πέντε παρακολουθεί περισσότερη τηλεόραση και ταινίες ή παίζει παιχνίδια.

Ένας στους τρεις εργάζεται περισσότερες ώρες. Τα επίπεδα ευτυχίας είναι χαμηλότερα. Παρόλο που το σεξ είναι καλό για τον άνθρωπο καθώς μειώνει το άγχος, καίει θερμίδες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα σύμφωνα με την μελέτη, μπορεί να δώσει την αίσθηση ότι είναι ένα ακόμη πράγμα να προστίθεται στον καθημερινό φόρτο εργασίας.

Για τους εργένηδες, η έλλειψη της ευκαιρίας για ραντεβού ή συναντήσεις για σεξ ήταν έντονη, κατά τη διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Kinsey.

Η Catherine, 23 ετών, που είναι εργένισσα, λέει ότι η σεξουαλική της ορμή είχε σκαμπανεβάσματα. Πέρασε το πρώτο lockdown στο αγροτικό σπίτι των γονιών της.

«Ήταν μια τέτοια διάθεση και είχα μηδενική σεξουαλική ορμή», λέει. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, το οποίο πέρασε στο Λονδίνο, «παραβίασε μερικούς από τους κανόνες, οι οποίοι προφανώς δεν ήταν ιδανικοί. Κατέληξα να κοιμάμαι με ένα άτομο κάποιες φορές. Δεν είχα αγκαλιάσει κανέναν για μήνες και νομίζω ότι απλώς είχα προσκολληθεί σε αυτήν τη σχέση για να έχω τέτοιου είδους επαφή» λέει.

«Είναι το κλασικό παράδειγμα όταν δεν μπορείς να έχεις κάτι, το θέλεις ακόμη περισσότερο» όπως λέει η ίδια.

Δεν βοήθησαν, σύμφωνα με την ίδια, ούτε οι τηλεοπτικές σειρές που είναι πλέον γεμάτες με σεξ. «Βομβαρδίζεσαι με όλο αυτό το σεξουαλικό περιεχόμενο και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι 'αυτό», λέει.

Κατέληξε να αγοράσει τον πρώτο της δονητή. Η Ann Summers ισχυρίζεται ότι οι πωλήσεις των premium σεξουαλικών παιχνιδιών αυξήθηκαν κατά 160% μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Οι πωλήσεις πιο κοινών σεξουαλικών παιχνιδιών αυξήθηκαν επίσης, ενώ πιστεύεται ότι έχουν αγοραστεί από άτομα που έχουν σύντροφο ή από εκείνους που μετακόμισαν στους γονείς τους.

Υπάρχει όμως λύση; «Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά ερεθίσματα», λέει η έρευνα. που προτείνει σε ζευγάρια και εργένηδες να δοκιμάσουν ερωτικά παιχνίδια.

Η Moyle προτείνει μία προσέγγιση ως ζευγάρι: «κοιτάξτε μαζί έναν σάιτ με παιχνίδια για το σεξ ή ακούστε ένα podcast για το σεξ και μιλήστε για αυτό».

Η ιδέα, σύμφωνα με την θεραπεύτρια, είναι να μπει στη ζωή του ζευγαριού το νέο, το καινούριο.

«Αλλά (κάντε το) μαζί» επιμένει. «Αντιμετωπίστε το ως ευκαιρία να μάθετε κάτι νέο για τον άλλο. Νομίζω ότι πολλά ζευγάρια έχουν σταματήσει να αισθάνονται περίεργα ο ένας για τον άλλον. Και αυτό συμβαίνει συνήθως σε μακροχρόνιες σχέσεις ούτως ή άλλως: υποθέτουμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τον σύντροφό μας» λέει.

 Δεν πρέπει απαραίτητα να είναι κάτι «σέξι». θα μπορούσε να είναι κάτι, όπως το μαγείρεμα μαζί. «Αυτή είναι μια κοινή εμπειρία. Το να μιλάμε και να αισθανόμαστε πιο κοντά στον σύντροφό μας μπορεί να μας κάνει πιο ανοιχτούς σε σεξουαλικά σενάρια ή στο σεξουαλικό του/της κάλεσμα. Είναι ωραίο να θυμόμαστε ότι μπορούμε να διασκεδάζουμε, να παίζουμε μαζί» καταλήγει η θεραπεύτρια.

Με πληροφoρίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Singapore Airlines: Η συγγνώμη της εταιρείας για την πτήση με τον έναν νεκρό- Οι τραυματίες θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις

Διεθνή / Singapore Airlines: Η συγγνώμη της εταιρείας για την πτήση με τον έναν νεκρό- Οι τραυματίες θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Singapore Airlines, Goh Choon Phong, εξέφρασε τα «θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος επιβάτη» και αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν στην πτήση μέσω βίντεο
NEWSROOM
Γεωργία: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων» με πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ

Διεθνή / Γεωργία: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων» με πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ

Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο ανοίγει τον δρόμο για εμπορική συμφωνία με τη Γεωργία, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για τα πολιτικά δικαιώματα
NEWSROOM
Χάρκοβο: Για «απτά αποτελέσματα» από την ουκρανική άμυνα κάνει λόγο ο Ζελένσκι

Διεθνή / Χάρκοβο: Για «απτά αποτελέσματα» από την ουκρανική άμυνα κάνει λόγο ο Ζελένσκι

Οι ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων 10 ημερών γύρω από το Χάρκοβο -τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας- έχουν εκτοπίσει μέχρι στιγμής περίπου 14.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
NEWSROOM
Ισραήλ: Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση του Associated Press για τη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση του Associated Press για τη Γάζα

Το Ισραήλ λογόκρινε το Associated Press, κατηγορώντας τον ειδησεογραφικό λογαριασμό ότι παραβιάζει ένα νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, παρέχοντας εικόνες στο Al Jazeera
NEWSROOM
Ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: «Ναι» Μπλίκεν σε διακομματική κίνηση κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Διεθνή / Ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: «Ναι» Μπλίκεν σε διακομματική κίνηση κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

«Πρέπει να εξετάσουμε τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να αντιμετωπίσουμε και πάλι, αυτή τη βαθιά λανθασμένη απόφαση» δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε από τη σελίδα του το βίντεο με την αναφορά σε «ενιαίο Ράιχ»

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε από τη σελίδα του το βίντεο με την αναφορά σε «ενιαίο Ράιχ»

Η ανάρτηση του Τραμπ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν και άλλοι επέκριναν τη διατύπωση αυτή που συνδέεται με τη Ναζιστική Γερμανία
NEWSROOM