Live η δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία

Live η δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία Facebook Twitter
Live η δεύτερη δίκη του Τραμπ στη Γερουσία (EPA)
0

Ξεκίνησε η δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, έπειτα από παραπομπή του με την κατηγορία της υποκίνησης βίας, μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Την έναρξη σήμανε ο γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι. «Δεν ζήτησα ούτε επιδίωξα να προεδρεύσω αυτής της δίκης», ανέφερε ο Λίχι σε επιστολή του στους συναδέλφους του στη Γερουσία.

«Η πρόθεσή μου και η επίσημη υποχρέωση μου είναι να διεξαγάγω αυτήν τη δίκη με δίκαιο τρόπο προς όλους»

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς προήδρευσε της πρώτης δίκης του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά επέλεξε να μην το κάνει αυτή τη φορά επειδή ο Τραμπ έχει ήδη αποχωρήσει από το αξίωμα.

Η Γερουσία θα ακούσει επιχειρήματα από τους επικεφαλής της παραπομπής και την ομάδα υπεράσπισης του πρώην προέδρου τις επόμενες ημέρες.

Οι 100 γερουσιαστές, οι οποίοι βάσει του Συντάγματος θα δικάσουν τον Τραμπ, ήταν παρόντες στα πρωτοφανή γεγονότα της εισβολής των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Το κατηγορητήριο θα υποστηρίξουν εννέα Δημοκρατικοί βουλευτές, σε ρόλο εισαγγελέα, ενώ ο αντίλογος θα έρθει από την ομάδα δικηγόρων του τέως προέδρου, οι οποίοι χθες, στην προπαρασεκυαστική διαδικασία έκαναν λόγο για αυθάδη, πολιτική κίνηση.

Ο ίδιος ο Τραμπ δεν προτίθεται να παραστεί στη δίκη, ούτε καν να στείλει απολογητικό υπόμνημα.

Έχοντας αποσυρθεί στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, από τις 20 Ιανουαρίου, όταν εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, δεν έχει προβεί σε πολιτικές δηλώσεις, ομιλίες ή συνεντεύξεις.

Η ομάδα των δικηγόρων του θα στηρίξει την υπερασπιστική της γραμμή στο επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα η καταδίκη ενός πρώην προέδρου από τη Γερουσία καθώς ο Τραμπ είναι πλέον πολίτης.

Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό να πετύχει τη συσπείρωση της μεγάλης πλειονότητας των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, ακόμη και πολλών από εκείνους που εξοργίστηκαν με την εμπρηστική στάση του Τραμπ.

 

Με πληροφορίες του Reutrers/Guardian/CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης - Ακτιβιστές κατέλαβαν τον διάδρομο

Διεθνή / Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης - Ακτιβιστές κατέλαβαν τον διάδρομο

Έξι ακτιβιστές έκοψαν τμήμα της περίφραξης με πένσες και έφτασαν με τα πόδια, ποδήλατα και σκέιτμπορντ σε διάφορα σημεία γύρω από τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης
LIFO NEWSROOM
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Το FBI δεν είναι σίγουρο ότι χτύπησε σφαίρα το αυτί του

Διεθνή / Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Το FBI δεν είναι σίγουρο ότι χτύπησε σφαίρα το αυτί του

Μια από τις πρώτες θεωρίες υποστήριξε ότι ο Τραμπ μπορεί να χτυπήθηκε από θραύσμα γυαλιού όταν η σφαίρα πέρασε μέσα από μια οθόνη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία σπασμένη οθόνη
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Διεθνή / Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Τα έσοδα του Crown Estate, που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία της βασιλικής οικογένειας, ανήλθαν σε 1.1 δισ. λίρες το τρέχον έτος σε αντίθεση με το 2023, που ήταν 443 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ