Λιβύη: Απελευθερώθηκαν δεκάδες ερυθραίες και νιγηριανές σκλάβες του Ισλαμικού Κράτους

Λιβύη: Απελευθερώθηκαν δεκάδες ερυθραίες και νιγηριανές σκλάβες του Ισλαμικού Κράτους Facebook Twitter
1

Οι αρχές της Λιβύης απελευθέρωσαν χθες 28 υπηκόους της Ερυθραίας και 7 της Νιγηρίας που είχαν απαχθεί και κρατούνταν ως σκλάβες από το Ισλαμικό Κράτος στη Σύρτη και τελούσαν υπό κράτηση από τότε που η τζιχαντιστική ομάδα έχασε την πόλη τον Δεκέμβριο.

 

Εκτός από δύο άτομα, τα υπόλοιπα της ομάδας που απελευθερώθηκε είναι γυναίκες και παιδιά που δραπέτευσαν από τη Σύρτη, πρώην προπύργιο του ΙΚ στην κεντρική Λιβύη, ενώ δυνάμεις από τη γειτονική πόλη Μισράτα πολεμούσαν για να εκδιώξουν τους μαχητές στο τέλος του 2016.

 

Μερικές από τις γυναίκες είχαν σκοπό να φτάσουν στην Ευρώπη αλλά απήχθηκαν από μαχητές του ΙΚ και κρατήθηκαν ως σκλάβες για σεξ.

 

'Οταν δραπέτευσαν από τη Σύρτη, ερευνήθηκε η πιθανότητα να αποτελούν μέλη των τζιχαντιστικών ομάδων και κρατήθηκαν για αρκετούς μήνες σε φυλακή της Μισράτα.

 

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Λιβύης ανακοίνωσε ότι είχε απαλλάξει τις γυναίκες από κάθε υποψία κατηγορίας στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά η απελευθέρωσή τους καθυστέρησε για πολλές εβδομάδες ακόμα για αδιευκρίνιστους λόγους.

 

Χθες τις υποδέχθηκε προσωπικό της υπηρεσίας προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) και της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης, προτού μεταφερθούν σε καταφύγιο για ιατρικούς ελέγχους.

 

"Είμαι πολύ χαρούμενη, δεν μπορώ να περιγράψω πώς νιώθω, αλλά είμαι πολύ χαρούμενη, μπορώ να αρχίσω μια νέα ζωή και να δω ξανά την οικογένειά μου", είπε μια 14χρονη κοπέλα από την Ερυθραία στο πρακτορείο Reuters προτού εγκαταλείψει τη φυλακή με την υπόλοιπη ομάδα και επιβιβαστεί σε λεωφορείο της Ερυθράς Ημισελήνου.

 

Αξιωματούχος της UNHCR δήλωσε ότι όλα τα μέλη της ομάδας υπέφεραν από ψώρα, αλλά γενικώς φαίνονταν να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση.

 

Η ύπατη αρμοστεία αναμένει να επανεγκαταστήσει τους υπηκόους της Ερυθραίας, ως πρόσφυγες. Οι υπήκοοι της Νιγηρίας, πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, θα μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο ή να επιστρέψουν στην χώρα τους.

 

Δεκάδες γυναίκες και παιδιά που διέφυγαν από τη Σύρτη ή περισυνελέγησαν εκεί από λιβυκές δυνάμεις εξακολουθούν να κρατούνται στη Μισράτα. Περιλαμβάνουν υπηκόους της Λιβύης, της Τυνησίας, και πολλών υποσαχάριων περιοχών. Μια ομάδα φιλιππινέζων νοσοκόμων απελευθερώθηκαν τον Φεβρουάριο.

 

Το ΙΚ κατέλαβε τη Σύρτη στις αρχές του 2015, μετατρέποντας την παραθαλάσσια πόλη στην πιό σημαντική του βάση έξω από τη Συρία και το Ιράκ, και μεταθέτοντας εκατοντάδες αλλοδαπών μαχητών εκεί. Χρειάστηκαν σχεδόν επτά μήνες προτού οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Μισράτα ανακαταλάβουν την πόλη.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
14 χρονών η κοπέλα και την είχαν κάνει σκλάβα του σεξ.Φυσικά, αν σε κάποιον από τους άντρες που την κακοποιούσε σεξουαλικά όλο αυτό τον καιρό, κάποιος άλλος άντρας έκανε το ίδιο στην ανήλικη κόρη του θα τον σκότωνε.Και φυσικά το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον <<πολιτισμένο>> δυτικό κόσμο με το trafficking: Άντρες που κακοποιούν σεξουαλικά σκλάβες του σεξ, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ανήλικες, αν κάποιος άλλος ενήλικας άντρας παρενοχλήσει σεξουαλικά την ανήλικη κόρη τους, θα τον καταγγείλουν για αποπλάνηση ανηλίκου. Όμως, το ίδιο δεν κάνουν κι αυτοί, άρα και η δική τους θέση δεν είναι στη φυλακή;