Λιβύη: Απελευθερώθηκαν δεκάδες ερυθραίες και νιγηριανές σκλάβες του Ισλαμικού Κράτους

Λιβύη: Απελευθερώθηκαν δεκάδες ερυθραίες και νιγηριανές σκλάβες του Ισλαμικού Κράτους Facebook Twitter
1

Οι αρχές της Λιβύης απελευθέρωσαν χθες 28 υπηκόους της Ερυθραίας και 7 της Νιγηρίας που είχαν απαχθεί και κρατούνταν ως σκλάβες από το Ισλαμικό Κράτος στη Σύρτη και τελούσαν υπό κράτηση από τότε που η τζιχαντιστική ομάδα έχασε την πόλη τον Δεκέμβριο.

 

Εκτός από δύο άτομα, τα υπόλοιπα της ομάδας που απελευθερώθηκε είναι γυναίκες και παιδιά που δραπέτευσαν από τη Σύρτη, πρώην προπύργιο του ΙΚ στην κεντρική Λιβύη, ενώ δυνάμεις από τη γειτονική πόλη Μισράτα πολεμούσαν για να εκδιώξουν τους μαχητές στο τέλος του 2016.

 

Μερικές από τις γυναίκες είχαν σκοπό να φτάσουν στην Ευρώπη αλλά απήχθηκαν από μαχητές του ΙΚ και κρατήθηκαν ως σκλάβες για σεξ.

 

'Οταν δραπέτευσαν από τη Σύρτη, ερευνήθηκε η πιθανότητα να αποτελούν μέλη των τζιχαντιστικών ομάδων και κρατήθηκαν για αρκετούς μήνες σε φυλακή της Μισράτα.

 

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Λιβύης ανακοίνωσε ότι είχε απαλλάξει τις γυναίκες από κάθε υποψία κατηγορίας στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά η απελευθέρωσή τους καθυστέρησε για πολλές εβδομάδες ακόμα για αδιευκρίνιστους λόγους.

 

Χθες τις υποδέχθηκε προσωπικό της υπηρεσίας προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) και της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης, προτού μεταφερθούν σε καταφύγιο για ιατρικούς ελέγχους.

 

"Είμαι πολύ χαρούμενη, δεν μπορώ να περιγράψω πώς νιώθω, αλλά είμαι πολύ χαρούμενη, μπορώ να αρχίσω μια νέα ζωή και να δω ξανά την οικογένειά μου", είπε μια 14χρονη κοπέλα από την Ερυθραία στο πρακτορείο Reuters προτού εγκαταλείψει τη φυλακή με την υπόλοιπη ομάδα και επιβιβαστεί σε λεωφορείο της Ερυθράς Ημισελήνου.

 

Αξιωματούχος της UNHCR δήλωσε ότι όλα τα μέλη της ομάδας υπέφεραν από ψώρα, αλλά γενικώς φαίνονταν να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση.

 

Η ύπατη αρμοστεία αναμένει να επανεγκαταστήσει τους υπηκόους της Ερυθραίας, ως πρόσφυγες. Οι υπήκοοι της Νιγηρίας, πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, θα μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο ή να επιστρέψουν στην χώρα τους.

 

Δεκάδες γυναίκες και παιδιά που διέφυγαν από τη Σύρτη ή περισυνελέγησαν εκεί από λιβυκές δυνάμεις εξακολουθούν να κρατούνται στη Μισράτα. Περιλαμβάνουν υπηκόους της Λιβύης, της Τυνησίας, και πολλών υποσαχάριων περιοχών. Μια ομάδα φιλιππινέζων νοσοκόμων απελευθερώθηκαν τον Φεβρουάριο.

 

Το ΙΚ κατέλαβε τη Σύρτη στις αρχές του 2015, μετατρέποντας την παραθαλάσσια πόλη στην πιό σημαντική του βάση έξω από τη Συρία και το Ιράκ, και μεταθέτοντας εκατοντάδες αλλοδαπών μαχητών εκεί. Χρειάστηκαν σχεδόν επτά μήνες προτού οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Μισράτα ανακαταλάβουν την πόλη.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHEIN ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Shein - Τα τρία ζητήματα που θα εξεταστούν

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης παραβάσεων, οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα, να αποδεχτούν δεσμευτικές υποσχέσεις από την εταιρεία ή να εκδώσουν απόφαση μη συμμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Διεθνή / Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν τη Μόσχα για αδιαφορία προς τη διπλωματία και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση με κυρώσεις και ενίσχυση της αεράμυνας
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΚΟΥΒΑ ΠΙΕΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διεθνή / Τραμπ: Αποκαλεί την Κούβα «αποτυχημένο κράτος» και εντείνει την πίεση προς την Ουκρανία

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζουν την στρατηγική των ΗΠΑ να πιέσουν για συμφωνίες και στα τρία μέτωπα -Ουκρανία, Κούβα και Ιράν- εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και στρατιωτικής έντασης
THE LIFO TEAM
ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Βατικανό: Η Θεία Λειτουργία θα μεταφραστεί σε 60 γλώσσες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το Βατικανό θα προσφέρει για πρώτη φορά ζωντανές μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στους πιστούς να παρακολουθούν την λειτουργία σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητών τηλεφώνων
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
14 χρονών η κοπέλα και την είχαν κάνει σκλάβα του σεξ.Φυσικά, αν σε κάποιον από τους άντρες που την κακοποιούσε σεξουαλικά όλο αυτό τον καιρό, κάποιος άλλος άντρας έκανε το ίδιο στην ανήλικη κόρη του θα τον σκότωνε.Και φυσικά το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον <<πολιτισμένο>> δυτικό κόσμο με το trafficking: Άντρες που κακοποιούν σεξουαλικά σκλάβες του σεξ, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ανήλικες, αν κάποιος άλλος ενήλικας άντρας παρενοχλήσει σεξουαλικά την ανήλικη κόρη τους, θα τον καταγγείλουν για αποπλάνηση ανηλίκου. Όμως, το ίδιο δεν κάνουν κι αυτοί, άρα και η δική τους θέση δεν είναι στη φυλακή;