Λίβανος: Σε θάνατο καταδικάστηκε ο άνδρας που δολοφόνησε τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας το 1982

Λίβανος: Σε θάνατο καταδικάστηκε ο άνδρας που δολοφόνησε τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας το 1982 Facebook Twitter
Αφίσα του εκλεγμένου προέδρου της χώρας, Μπασίρ Τζεμαγιέλ που δολοφονήθηκε το 1982
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λιβάνου καταδίκασε σε θάνατο τον Χαμπίμ Σαρτουνί για τη δολοφονία, το 1982, του εκλεγμένου προέδρου της χώρας Μπασίρ Τζεμαγιέλ, ενός γεγονότος που αποτέλεσε σημείο καμπής για τον 15ετή εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

Ο Σαρτουνί, που ήταν μέλος του Συριακού Κοινωνικού Εθνικιστικού Κόμματος (SSNP), έχει παραδεχτεί τη συμμετοχή του στη βομβιστική επίθεση που σκότωσε τον Τζεμαγιέλ. Καταδικάστηκε ερήμην, αφού παρέμεινε στις φυλακές επί οκτώ χρόνια και δραπέτευσε τελικά το 1990.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Al Akhbar του Λιβάνου, ο Σαρτουνί φέρεται να δήλωσε ότι ήταν πολιτική επιλογή να διεξαχθεί τώρα η δίκη του. Είπε επίσης ότι ζούσε στη Συρία από το 1994 μέχρι το 2004, αλλά δεν αποκάλυψε πού βρίσκεται τώρα.

Ο Τζεμαγιέλ σκοτώθηκε λιγότερο από έναν μήνα μετά την εκλογή του στην προεδρία του Λιβάνου και λίγο αφότου συμφώνησε να συζητήσει τους διπλωματικούς δεσμούς της χώρας του με το Ισραήλ. Η δολοφονία του, στις 14 Σεπτεμβρίου 1982, συνέπεσε με την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, ένα από τα αιματηρότερα επεισόδια του εμφυλίου πολέμου. Πυροδότησε επίσης τη σφαγή των Παλαιστίνιων στους προσφυγικούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα, δύο ημέρες αργότερα.

Υποστηρικτές τόσο του Σαρτουνί όσο και του Τζεμαγιέλ διαδήλωναν έξω από το δικαστήριο τις ημέρες που συνεδρίαζε.

Ο Τζεμαγιέλ ήταν επικεφαλής των Χριστιανών Φαλαγγιτών και η υποψηφιότητά του είχε υποστηριχθεί από το Ισραήλ. Η εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων είχε ως στόχο την εκδίωξη από τον Λίβανο τόσο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), όσο και του συριακού στρατού που είχε καταλάβει μέρος της χώρας το 1976, στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας.

Μετά τη δολοφονία του Τζεμαγιέλ, οι ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν στη Βηρυτό και επέτρεψαν στους Φαλαγγίτες να μπουν στη Σάμπρα και τη Σατίλα, όπου οι μαχητές τους σκότωσαν εκατοντάδες άμαχους πρόσφυγες.

Η οικογένεια του Τζεμαγιέλ παραμένει ενεργή στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου και ελέγχει το κόμμα Καταέμπ που είχε ιδρύσει ο πατέρας του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ήθελε τον πρίγκιπα Άντριου εκτός βασιλικής οικογένειας χρόνια του αφαιρέσουν τους τίτλους

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ήθελε τον πρίγκιπα Άντριου εκτός βασιλικής οικογένειας χρόνια πριν του αφαιρέσουν τους τίτλους

Σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες του στον βασιλιά Κάρολο, μετά την περιβόητη συνέντευξη του Άντριου το 2019 στο BBC, σχετικά με τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επστάιν
THE LIFO TEAM
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΝΤΕΛΣΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνώρισε την κυβέρνηση Ροντρίγκες - Έδωσε άδεια για εξορύξεις σε πέντε πετρελαϊκές εταιρείες

H αμερικανική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε πέντε μεγάλους ομίλους να επανεκκινήσουν δραστηριότητες στη Βενεζουέλα υπό αμερικανική εποπτεία
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM