Λευκορωσία: 18 χρόνια ποινή φυλάκισης στον ακτιβιστή σύζυγο της αρχηγού της αντιπολίτευσης

Λευκορωσία: 18 χρόνια φυλάκιση στον ακτιβιστή σύζυγο της αρχηγού της αντιπολίτευσης Facebook Twitter
AP
0

Ο Syarhei Tsikhanouski, σύζυγος της αρχηγού της αντιπολίτευσης της Λευκορωσία, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση για οργάνωση μαζικών αναταραχών και υποκίνηση κοινωνικού μίσους, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Μαζί του δικάστηκαν και πέντε υποστηρικτές του, οι οποίο καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 14 έως 16 χρόνια.

Ο Tsikhanouski, βιντεομπλόγκερ ο ίδιος, φυλακίστηκε τον Μάιο του 2020 καθώς ετοιμαζόταν να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Η σύζυγός του Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα κατέβηκε στη θέση του στις εκλογές, οι οποίες οδήγησαν σε πολύμηνες μαζικές διαδηλώσεις αφότου ο Λουκασένκο κέρδισε συντριπτικά σε μία εκλογική διαδικασία, την οποία η αντιπολίτευση κατηγόρησε για νοθεία.

Λίγες ώρες πριν εκδοθεί η ετυμηγορία, η  Τιχανόφσκαϊα την χαρακτήρισε «παράνομη» και κάτι που «δεν πρέπει να γίνει ανεκτό».

«Σχολιάζοντας τη λεγόμενη "ετυμηγορία", θα κάνω μόνο μια ερώτηση: τι θα κάνω με αυτά τα νέα; Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι το πρόσωπο που αγαπώ, που έχει γίνει ηγέτης για εκατομμύρια Λευκορώσους», είπε. είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της.

«Θα προσπαθήσω να κάνω κάτι πολύ δύσκολο, ίσως αδύνατο, προκειμένου να φέρω πιο κοντά τη στιγμή που θα τον δούμε στη νέα Λευκορωσία».

Η Τιχανόφσκαϊα κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία για να γλιτώσει από μια σαρωτική καταστολή μετά τις εκλογές. Έκτοτε έχει κερδίσει παγκόσμια προβολή, συναντώντας μια σειρά ηγετών της Δύσης.

Η δίκη του συζύγου της ήταν κλειστή για το κοινό και απαγορεύτηκε στους δικηγόρους να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Τον Ιούλιο, ένα δικαστήριο της Λευκορωσίας καταδίκασε τον πρώην υποψήφιο για την προεδρία Viktor Babariko σε 14 χρόνια κάθειρξης, αφού τον καταδίκασε για διαφθορά, την οποία ο ίδιος αρνήθηκε.

Τον Σεπτέμβριο, η Maria Kolesnikova, μια από τις επικεφαλής των μαζικών διαδηλώσεων στους δρόμους κατά του Λουκασένκο πέρυσι, καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης.

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ Anaïs Marin είπε ότι περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι κρατήθηκαν αυθαίρετα τον περασμένο χρόνο και ότι ο φόβος της καταστολής είχε κάνει δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσους να φύγουν από τη χώρα και να αναζητήσουν καταφύγιο στο εξωτερικό.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

New York Times: Η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε πως έδωσε άδεια στην Intellexa για πώληση του Predator στη Μαδαγασκάρη με ιστορικό καταστολής

Διεθνή / New York Times: Η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε πως έδωσε άδεια στην Intellexa για πώληση του Predator στη Μαδαγασκάρη

Η αγορά του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού - το οποίο επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εισβάλλουν στα κινητά τηλέφωνα και να συλλέγουν δεδομένα - γνωρίζει άνθηση
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ