ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Le Monde: Δημοσίευσε χάρτη που έδειχνε ότι ελληνικά νησιά ψήφισαν Κιλιτσντάρογλου- Έκανε διόρθωση

H Le Monde εμφάνισε ως τουρκικά τα μισά νησιά του Αιγαίου και έκανε διόρθωση Facebook Twitter
Φωτ.:Le Monde
0

Διπλωματικό ζήτημα δημιούργησε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, για τις εκλογές στην Τουρκία, το οποίο εμφάνισε χάρτη με πολλά νησιά του Αιγαίου σε κόκκινο χρώμα, ως περιοχές που ψήφισαν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.  

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε η Le Monde έσπευσε να διορθώσει το ατόπημά της και να επαναφέρει τον χάρτη στην βάση των ορθών συνόρων. Από ελληνικής πλευράς αντίδραση υπήρξε με επιστολή από τον πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία.

«Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία οδηγούνται πιθανότατα σε έναν άνευ προηγουμένου επαναληπτικό γύρο» τιτλοφορείται άρθρο της αγγλικής έκδοσης της Le Monde όπου σε εκλογικό χάρτη επιχειρείται να απεικονιστεί η δυναμική των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και εμφανίζεται μια σειρά νησιών του Αιγαίου σαν κομμάτι της τουρκικής επικράτειας. 

Πριν από τον χάρτη η Le Monde σχολιάζει για τις τουρκικές εκλογές: «Τα στοιχεία του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu έδειξαν ότι ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,4% των ψήφων. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έμεινε πίσω με 45,0%, ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα μετά τις τελευταίες προεκλογικές δημοσκοπήσεις που τον έδειχναν να προηγείται. Ο πρώτος επαναληπτικός προεδρικός γύρος στην Τουρκία στην 100χρονη ιστορία του κυρίως μουσουλμανικού αλλά επίσημα κοσμικού κράτους έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου» .

O σκανδαλώδης χάρτης δείχνει πως τα μισά νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Σύμη, η Κως, η Λέρος, η Χίος και η Ικαρία έχουν συμπεριληφθεί στις τουρκικές περιοχές που ψήφισαν Κιλιτσντάρογλου.

Υπενθυμίζεται πως οι Τούρκοι που ψήφισαν στην Ελλάδα επέλεξαν σε ποσοστό περίπου 75% τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε σχέση με όσους προτίμησαν τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σημειώνεται επίσης πως σε νησιά όπως η Ρόδος και η Κως υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, της τάξης των 5.000 κατοίκων. Μάλιστα κατά καιρούς η Άγκυρα διατείνεται πως πρόκειται για τουρκική μειονότητα και εγείρει αξιώσεις. 

H Le Monde εμφάνισε ως τουρκικά τα μισά νησιά του Αιγαίου και έκανε διόρθωση Facebook Twitter
Φωτ.:Le Monde
H Le Monde εμφάνισε ως τουρκικά τα μισά νησιά του Αιγαίου και έκανε διόρθωση Facebook Twitter
Φωτ.:Le Monde

Επιστολή στη γαλλική εφημερίδα Le Monde απέστειλε, κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Δημήτριος Ζεβελάκης, στην οποία επεσήμανε τη λανθασμένη πρακτική αναδημοσίευσης χάρτη, ο οποίος απεικονίζει τα αποτελέσματα των εκλογών στην τουρκική επικράτεια συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και ελληνικά νησιά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζήτησε την άμεση διαγραφή του χάρτη και την αποφυγή αναπαραγωγής του από την αγγλόφωνη και γαλλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, προς αποκατάσταση της ορθότητας και ακρίβειας των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται, καθώς και προς αποφυγή πρόκλησης σύγχυσης στο αναγνωστικό κοινό.

Διεθνή
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τέιλορ Σουίφτ αποτελεί πρότυπο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη

Διεθνή / Η Τέιλορ Σουίφτ αποτελεί πρότυπο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη

Μελέτη αποκαλύπτει τον θετικό αντίκτυπο που έχει η κορυφαία τραγουδίστρια στο κοινό της, λόγω της προθυμίας να συζητήσει ανοιχτά τις προσωπικές της δυσκολίες
LIFO NEWSROOM
Από την δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν στην απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Από την δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν στην απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Στην αμερικανική ιστορία τέσσερις πρόεδροι δολοφονήθηκαν, από τον Αβραάμ Λίνκολν το 1865 μέχρι τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1963 - Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόναλντ Ρήγκαν έγινε το 1981
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ