Κυρώσεις Μόσχας σε Βρετανία: Απαγορεύει σε Τζόνσον και υπουργούς την είσοδο στη χώρα

Κυρώσεις Μόσχας σε Βρετανία: Απαγορεύει σε Τζόνσον και υπουργούς την είσοδο στη χώρα Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας και άλλων δέκα μελών της βρετανικής κυβέρνησης και πολιτικών.

Η απόφαση ελήφθη «υπό το φως της πρωτόγνωρης εχθρικής δράσης της βρετανικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα της επιβολής κυρώσεων εναντίον υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Το μέτρο αυτό ελήφθη ως απάντηση στην αχαλίνωτη επικοινωνιακή και πολιτική εκστρατεία με σκοπό να απομονωθεί διεθνώς η Ρωσία και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να παρεμποδιστεί η χώρα μας και να στραγγαλιστεί η [εθνική] οικονομία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Καταγγέλλει τις «χωρίς προηγούμενο εχθρικές πράξεις» του Λονδίνου, ιδιαίτερα τις κυρώσεις σε βάρος Ρώσων υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

«Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει σκόπιμα να επιδεινώσει την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, παρέχοντας φονικά όπλα στο καθεστώς του Κιέβου και συντονίζοντας παρόμοιες προσπάθειες στο όνομα του ΝΑΤΟ», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ρωσίας, η λίστα θα διευρυνθεί προσεχώς. 

Προειδοποιήσεις Μόσχας και σε ΗΠΑ

Προηγουμένως, η Ρωσία προειδοποίησε επισήμως τις ΗΠΑ και άλλα σύμμαχα έθνη κατά της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία. 

Η προειδοποίηση ήρθε με επίσημη διπλωματική διακοίνωση από τη Μόσχα, αντίγραφο του οποίου περιήλθε σε γνώση αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. 

Η δισέλιδη διακοίνωση -που επιδόθηκε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών από τη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον- προειδοποιεί πως οι αποστολές όπλων από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» της σύγκρουσης στην Ουκρανία και μπορεί να οδηγήσουν σε «απρόβλεπτες επιπτώσεις». 

Η διακοίνωση εστάλη την περασμένη Τρίτη, λίγο μετά τη διαρροή περί νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. 

Μόλις λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατ. δολαρίων, περιλαμβανομένων ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.

«Αυτό που οι Ρώσοι μας λένε ιδιωτικά είναι ακριβώς αυτό που λέμε στον κόσμο δημόσια, ότι η μαζική βοήθεια που παρέχουμε στους Oυκρανούς εταίρους μας αποδεικνύει την αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητά της», δήλωσε υψηλόβαθμος Aμερικανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η Washington Post.

Σύμφωνα με τους New York Times, αυτή η διακοίνωση έγινε μέσω της συνήθους διπλωματικής οδού και δεν υπογράφεται από υψηλόβαθμο Rώσο αξιωματούχο.

Το CNN μετέδωσε από την πλευρά του, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το θέμα, πως αυτή η επίσημη διαμαρτυρία μπορεί να σημαίνει ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM