Κύπρος: Μαίνεται η πυρκαγιά στον Αρακαπά- Συνελήφθη 67χρονος- Σε εφαρμογή το σχέδιο Ήφαιστος

Κύπρος: Μαίνεται η πυρκαγιά στον Αρακαπά- Συνελήφθη 67χρονος- Σε εφαρμογή το σχέδιο Ήφαιστος Facebook Twitter
0

Στην σύλληψη ενός ατόμου προχώρησε η Αστυνομία Κύπρου, η οποία ανακρίνει ύποπτο για την μεγάλη φωτιά στην κοινότητα Αραπακάς της Λεμεσού.

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 67χρονου για διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με τη μεγάλη πυρκαγιά στον Αρακαπά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία Κύπρου.

«Μια πολύ δύσκολη μέρα για την Κύπρο. Όλος ο κρατικός μηχανισμός επί ποδός», ανέφερε για το τεράστιο πύρινο μέτωπο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Προτεραιότητα να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ευχαριστούμε την Ελλάδα και το Ισραήλ που ήδη ανταποκρίθηκαν για την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών», πρόσθεσε.

Σε εφαρμογή το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο Ήφαιστος

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Μάριος Πελεκάνος.

«Με απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής και των επικεφαλής των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι σε διαρκή διαβούλευση στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λευκωσία, μετά από σύσκεψη που μόλις ολοκληρώθηκε, η μεταφορά του Κέντρου Επιχειρήσεων στην περιοχή Βαβατσινιάς», ανέφερε.

Κύπρος: Μαίνεται η πυρκαγιά στον Αρακαπά- Συνελήφθη 67χρονος- Σε εφαρμογή το σχέδιο Ήφαιστος Facebook Twitter

Κύπρος: Μαίνεται η πυρκαγιά στον Αρακαπά- Συνελήφθη 67χρονος- Σε εφαρμογή το σχέδιο Ήφαιστος Facebook Twitter

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, πέραν των επίγειων δυνάμεων, επιχειρούν το σύνολο των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων, καθώς και πτητικά και επίγεια μέσα της Εθνικής Φρουράς, ενώ έχει ζητηθεί βοήθεια για αποστολή πτητικών μέσων από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, εντός της ημέρας, αναμένεται άφιξη δύο αεροσκαφών τύπου Canadair από την Ελλάδα και δύο αεροσκαφών από το Ισραήλ, ενώ ζητήθηκε ενίσχυση με ακόμα τέσσερα πτητικά μέσα, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU.

Καίγονται σπίτια- Εκκενώθηκαν χωριά

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το χωριό Αρακαπάς και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς, ενώ το έργο κατάσβεσης είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της μεγάλης έκτασης και ειδικά της πολύ μεγάλης περιμέτρου της.

Ήδη έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μελίνη, Επταγώνια και Συκόπετρα, ενώ αργότερα δόθηκαν οδηγίες για να εκκενωθούν τα χωριά Οδού, Ορά, Φαρμακάς και Αγίοι Βαβατσινιάς, Βαβατσινιά.

Υπάρχουν δύο μέτωπα φωτιάς: Στην περιοχή Αρακαπάς - Επταγώνια και Διερώνα για την επαρχία Λεμεσό, αλλά και στην περιοχή Οδού - Μελίνη - Αγίοι Βαβατσινιάς για την επαρχία Λάρνακας.

Δύο αεροσκάφη έστειλε η Ελλάδα

Προτεραιότητα να μη χαθούνε ζωές αναφέρει σε δραματικό τόνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε μήνυμά του το απόγευμα του Σαββάτου.

Στο μεταξύ η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε βοήθεια από γειτονικά κράτη, με την Ελλάδα και το Ισραήλ να αποστέλλουν ήδη βοήθεια.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παραμένει σε επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη για την άμεση παροχή συνδρομής, τόσο με τα δύο αεροσκάφη όσο και με κάθε άλλο διαθέσιμο μέσο, εφόσον χρειαστεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ