Κορωνοϊός: Θέλετε να αγοράσετε χρυσό; Καλή τύχη

Κορωνοϊός: Θέλετε να αγοράσετε χρυσό; Καλή τύχη Facebook Twitter
Δυσεύρετος ο χρυσός λόγω κορωνοϊoυ (EPA)
0

Οι επενδυτές αναζητούν ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού βυθίζει την παγκόσμια οικονομία και αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να εκτυπώσουν τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά με τα μεγάλα εργοστάσια χρυσού σε ολόκληρη την Ευρώπη να κλείνουν λόγω των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων, τα ηλεκτρονικά καταστήματα να βρίσκονται χωρίς αποθέματα και πολλά επιβατικά αεροπλάνα να βρίσκονται καθηλωμένα, ο χρυσός γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

«Υπάρχει χρυσός, απλώς είναι σε λάθος τοποθεσία ή στη λάθος μορφή» δήλωσε ο Ross Norman, ανεξάρτητος αναλυτής και πρώην έμπορος χρυσού στο Credit Suisse (CS). «Όποιος όμως θέλει να αγοράσει μια φυσική ράβδο ή να διευθετήσει ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, έχει πρόβλημα».

Η πίεση του εφοδιασμού, λόγω έλλειψης μεταφορικής ικανότητας και μεταποίησης, επιδεινώθηκε από την αύξηση της ζήτησης, καθώς οι επενδυτές βιάζονται να αγοράσουν εν μέσω της παγκόσμιας αναταραχής στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Rob Halliday-Stein, διευθύνων σύμβουλος της BullionByPost, του μεγαλύτερου εμπόρου χρυσού στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι πωλήσεις χρυσών νομισμάτων έχουν πενταπλασιαστεί. «Είναι πρωτοφανές» δήλωσε στο CNN Business.

Η εταιρεία πουλάει τα πάντα, από νομίσματα χρυσού από την Αυστραλία, ξεκινώντας από περίπου 44 λίρες, μέχρι νοτιοαφρικανικά Krugerrands για 1.530 λίρες και χρυσή ράβδο του ενός κιλού έναντι 48.273 λιρών.

Σε αβέβαιους καιρούς, υπάρχει συχνά πτώση στον χρυσό, επειδή οι φυσικές του ιδιότητες το καθιστούν μοναδικής αξίας, δήλωσε ο Jeffrey Currie, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας για τα βασικά προϊόντα της Goldman Sachs (GS).

«Είναι πυκνό, φτηνό στην αποθήκευση και πολύ πιο εύκολο να μετακινηθεί από ένα εμπόρευμα όπως το πετρέλαιο», εξήγησε ο Currie.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες εκτυπώνουν τεράστια ποσά ευρώ, λίρες και δολάρια, για να διατηρήσουν τις οικονομίες τους, η εσωτερική αξία του χρήματος πέφτει.

«Μας αρέσει να ονομάζουμε τον χρυσό το νόμισμα της τελευταίας λύσης» πρόσθεσε ο Currie.

«Όταν όμως εισβάλλει ο φόβος και οι νομοθέτες υποβαθμίζουν τη νομισματική αξία, όπως συμβαίνει τώρα, το κόστος της κατοχής χρυσού σε σχέση με την κατοχή άλλων νομισμάτων μειώνεται».

Η BullionByPost προέβλεψε την αύξηση της ζήτησης του χρυσού και εξασφάλισε επιπλέον απόθεμα. Αλλά η Halliday-Stein είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην αγορά χρυσού, αν δεν είναι ακόμα στα χέρια του πωλητή, σημειώνοντας ότι «οι αλυσίδες εφοδιασμού σπάνε» και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα διατεθούν περισσότερα αποθέματα.

Για να αυξηθεί η πίεση για την προσφορά, λιγότεροι άνθρωποι πωλούν χρυσό στους dealers παρά την άνοδο των τιμών. Και όσοι από αυτούς θέλουν να πουλήσουν, δυσκολεύονται επειδή οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και στις εργασίες συνεπάγονται ότι επιχειρήσεις όπως η BullionByPost έχουν αποσυρθεί από τις δραστηριότητές τους» δήλωσε ο Halliday-Stein.

Ελλείψεις 

 

Η κρίση δεν επηρεάζει μόνο τους μικρούς επενδυτές. Η διεθνής αγορά κινδυνεύει επίσης να συρρικνωθεί.

Ενώ το Λονδίνο, ο παγκόσμιος κόμβος για το εμπόριο του φυσικού χρυσού, διαθέτει άφθονες ράβδους αξίας άνω των 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε θόλους κάτω από την πόλη, η μεταφορά αυτών στη Νέα Υόρκη με τη μορφή στην οποία διαπραγματεύονται εκεί (δηλαδή 100 ουγγιές) αποδεικνύεται πρόκληση, καθώς τα διυλιστήρια πολύτιμων μετάλλων κλείνουν και χιλιάδες αεροπορικές πτήσεις ακυρώνονται.

Οι έμποροι χρυσού στη Νέα Υόρκη αισθάνονται την πίεση. Την Τρίτη, η διαφορά μεταξύ της τιμής spot του χρυσού στο Λονδίνο, δηλαδή της τιμής του χρυσού για άμεση παράδοση, και των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη για παράδοση χρυσού τον Απρίλιο αυξήθηκε σε περίπου 100 δολάρια, δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής.

Με πληροφορίες του CNN 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ερντογάν στοχοποιεί τον Δένδια: Ανήθικη η δήλωση περί κατοχής - Ο Μητσοτάκης «να τον βάλει στη θέση του»

Διεθνή / Ο Ερντογάν στοχοποιεί τον Δένδια: Απρεπής η δήλωση περί κατακτητών - Ο Μητσοτάκης «να τον βάλει στη θέση του»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» του Νίκου Δένδια προς τους Τούρκους «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς»
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Βρετανία: Συμφόρηση στο λιμάνι του Ντόβερ μετά τα προβλήματα στις πτήσεις λόγω του πληροφοριακού «μπλακ άουτ»

Διεθνή / Βρετανία: Συμφόρηση στο λιμάνι του Ντόβερ μετά τα προβλήματα στις πτήσεις λόγω του πληροφοριακού «μπλακ άουτ»

Η ακύρωση των πτήσεων προκάλεσε τεράστιο μποτιλιάρισμα στα πολυσύχναστα λιμάνια, με εκατοντάδες οικογένειες χωρίς εισιτήριο να προσπαθούν να επιστρέψουν
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν: Είπα στον Μητσοτάκη «υποθέτω ότι δεν θα μας κοροϊδέψεις όπως ο Δένδιας» όταν πας στην Κύπρο

Διεθνή / Ερντογάν: Είπα στον Μητσοτάκη «υποθέτω ότι δεν θα μας προκαλέσεις όπως ο Δένδιας» όταν πας στην Κύπρο

Τι είπε ο Ερντογάν από την Κύπρο για την εισβολή, τον Ραούφ Ντενκτάς, τα όσα λέει ότι είπε στον Μητσοτάκη για τον Δένδια και την πιθανότητα λύσης του Κυπριακού
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ