Θετικά νέα από την Τουρκία, όπου οι γιατροί γιορτάζουν την ανάρρωση της Alye Gunduz μιας 93χρονης γυναίκας, που ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης μετά από 10 ημέρες θεραπείας για κορωνοϊό.

 

«Είναι πολλά υποσχόμενο επειδή οι ασθενείς σε αυτή την ηλικία και με χρόνιες ασθένειες δεν μπορούν να ανακάμψουν τις περισσότερες φορές όντας σε υψηλότερο κίνδυνο από τον Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός Zekayi Kutlubay στο AFP.

 

Η Τουρκία έχει καταγράψει περισσότερα από 47.000 κρούσματα Covid-19 κάτι που την κατατάσσει μεταξύ των 10 πιο μολυσμένων χωρών στον κόσμο. Παράλληλα έχει καταγράψει πάνω από 1.000 θανάτους.

 

Κορωνοϊός: H Τουρκία γιορτάζει για 93χρονη αγρότισσα που ανάρρωσε

 

«Μια 93χρονη γυναίκα που καταφέρνει να βγει ασφαλής από μονάδα εντατικής θεραπείας, είναι έμπνευση τόσο για εμάς όσο και για άλλους ασθενείς με κορωνοϊό στην ηλικία της», δήλωσε ο Kutlubay.

 

H έξοδος της γυναίκας από το νοσοκομείο καλύφθηκε τηλεοπτικά και μεταδόθηκε από σχεδόν όλα τα τουρκικά μμε. Η Gunduz, μια αγρότισσα από τη νοτιοανατολική πόλη Batman της Τουρκίας, εισήχθη στο νοσοκομείο στις 31 Μαρτίου με υψηλό πυρετό Απελευθερώθηκε 

«Εύχομαι μια γρήγορη ανάρρωση σε όλους», δήλωσε η ηλικιωμένη γυναίκα στις κάμερες ενώ τη βοηθούσε ο εγγονός της.

 

 

 

Απαγόρευση της κυκλοφορίας για δύο ημέρες επιβλήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της Τούρκίας

 

Παρά τα ευχάριστα νέα για την 93χρονη, χθες αποφασίστηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και για δύο ημέρες στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

 

Οι περιορισμοί επιβλήθηκαν βάσει διαταγής του υπουργείου Εσωτερικών σε 31 επαρχίες σ' όλη τη χώρα σε μια κλιμάκωση των μέτρων που είχαν ληφθεί μέχρι τώρα, στο πλαίσιο των οποίων οι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 20 και άνω των 65 ετών καλούνταν να μείνουν στο σπίτι.

 

Η Άγκυρα σταμάτησε επίσης όλες τις διεθνείς πτήσεις, επέβαλε περιορισμούς στα ταξίδια στο εσωτερικό, έκλεισε σχολεία, μπαρ και καφενεία και ανέστειλε τις μαζικές προσευχές. Όμως ο κόσμος εξακολουθούσε να πηγαίνει στη δουλειά του για να διατηρηθεί η οικονομική δραστηριότητα. «Καλούμε όλους τους πολίτες που ζουν σ' αυτές τις 31 επαρχίες να συμμορφωθούν με το lockdown αυτό το σαββατοκύριακο χωρίς πανικό», έγραψε στο Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της χώρας Φαχρετίν Αλτούν.

 

Στο μήνυμά του ο Αλτούν κάλεσε τον κόσμο να τηρεί μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στον σύντομο χρόνο μέχρι να τεθεί σε ισχύ το lockdown. Εντούτοις, αφού έγινε γνωστή η είδηση, πολλοί άνθρωποι βγήκαν από τα σπίτια τους για να αγοράσουν τρόφιμα και ποτά στο εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, μιας πόλης 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

 

Νωρίτερα χθες, Παρασκευή, πριν ανακοινωθεί το lockdown, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά είχε καλέσει τον κόσμο να αντισταθεί στον πειρασμό να βγει το σαββατοκύριακο από το σπίτι, καθώς ο καιρός ζεσταίνει.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών, από την απαγόρευση εξαιρούνται τα αρτοπωλεία, τα φαρμακεία και οι εγκαταστάσεις υγείας. Στρατηγικής σημασίας εταιρείες ενέργειας, εταιρείες διανομής και μερικοί σταθμοί βενζίνης θα συνεχίσουν επίσης να λειτουργούν και όσοι εργάζονται εκεί εξαιρούνται από το lockdown.

 

Οι νέοι περιορισμοί, οι οποίοι εκτείνονται σε επαρχίες από την Κωνσταντινούπολη και το Κοτσαελί στα βορειοδυτικά μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ και το Βαν στα νοτιοανατολικά, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ανακοίνωσε το υπουργείο.