ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Κορωνοϊός: Το 5% των ασθενών μπορεί να έχουν μακροχρόνια προβλήματα σε όσφρηση ή γεύση

Γυναίκα μυρίζει καφέ Facebook Twitter
Μια γυναίκα δεν έχει ανακτήσει την όσφρηση, 27 μήνες μετά τη μόλυνση (Φωτ. αρχείου: Unsplash)
0

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μπορεί να έχουν μακροχρόνια προβλήματα με την όσφρηση ή τη γεύση, εξαιτίας της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από αυτό, σύμφωνα με επιστήμονες. 

Περίπου το 5% των ενηλίκων που μολύνονται από κορωνοϊό μπορεί να εμφανίσουν μακροχρόνιες αλλαγές στην αίσθηση τη γεύσης ή της όσφρησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα από 18 έρευνες στις οποίες μετείχαν 3.699 ασθενείς. Χρησιμοποιώντας μοντέλα εκτίμησαν πόσοι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από αλλοιωμένη όσφρηση ή γεύση για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό. 

Κατέληξαν ότι εκτιμάται πως το 5,6% των ασθενών έχουν δυσλειτουργία της όσφρησης για τουλάχιστον έξι μήνες και το 4,4% αλλοιωμένη γεύση. 

Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να ανακτήσουν τη γεύση και την όσφρηση, σε σύγκριση με τους άνδρες. Μάλιστα, μια ασθενής είπε στους ερευνητές ότι ακόμη δεν έχει ανακτήσει την όσφρηση, παρότι έχουν περάσει 27 μήνες από την αρχική λοίμωξη! 

Με δεδομένο ότι έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 550 εκατομμύρια κρούσματα έως τώρα, τα ευρήματα της έρευνας «μεταφράζονται» σε πιθανά μακροχρόνια προβλήματα όσφρησης για 15 εκατομμύρια ανθρώπους και με τη γεύση για 12 εκατομμύρια, για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη μόλυνση. Άγνωστος είναι ο αριθμός εκείνων που εμφανίζουν και τα δύο. 

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ποιότητα ζωής η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης, αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια υγεία, επισημαίνουν οι ερευνητές. Η απώλεια ή η αλλαγή της γεύσης ή της όσφρησης μπορεί να οδηγήσει σε «σοβαρή δυσφορία», επισημαίνουν και καλούν τα συστήματα υγείας να προετοιμαστούν καλύτερα για να υποστηρίξουν ανθρώπους που συχνά νιώθουν «απομονωμένοι» όταν τους αγνοούν οι γιατροί. 

Οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να μυρίζεις τον καφέ ή να δοκιμάζεις τη γεύση του καφέ μπορεί να γίνουν «αηδιαστικές και συναισθηματικά οδυνηρές», επισημαίνουν οι ειδικοί. 

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί στη μελέτη. Οι έρευνες που αναλύθηκαν διέφεραν σε ποιότητα και βασίστηκαν σε αυτοαξιολόγηση. Όμως, σημείωσαν ότι αυτό μπορεί να «υπερεκτιμά την ανάρρωση, δείχνοντας ότι το πραγματικό βάρος της οσφρητικής δυσλειτουργίας είναι ακόμη μεγαλύτερο». 

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς αναμένεται να ανακτήσουν την αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης εντός των πρώτων τριών μηνών, «μια μεγάλη ομάδα μπορεί να αναπτύξει μακροχρόνια δυσλειτουργία, κάτι που απαιτεί έγκαιρο εντοπισμό και εξατομικευμένη θεραπεία», τόνισαν.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρουροί της Επανάστασης: Θα απαντήσουμε σε όποια επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ

Διεθνή / Φρουροί της Επανάστασης: Θα απαντήσουμε σε όποια επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ

Σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω “αμυντικά μέτρα” για να προστατεύσει τα συμφέροντά του από οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση
NEWSROOM