Χιλιάδες μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί σε συνοριακή γέφυρα των ΗΠΑ και του Μεξικό τις τελευταίες ημέρες.

 

Η συγκεκριμένη γέφυρα συνδέει τις δύο χώρες και ο πληθυσμός του προσωρινού καταυλισμού που έχει στηθεί εκεί έχει αυξηθεί με εκπληκτική ταχύτητα τις τελευταίες ημέρες. Οι περισσότεροι μετανάστες, που έχουν διασχίσει τον ποταμό Ρίο Γκράντε (φυσικό σύνορο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Μεξικό), κοιμούνται κάτω από τη γέφυρα μέσα σε άθλιες συνθήκες.

 

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι περισσότεροι μετανάστες είναι από την Αϊτή, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι από την Κούβα τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα. 

 

Ο Ραμσές Κολόν, ένας 41χρονος Αφρο-Κουβανός αιτών άσυλο που εργάστηκε στο Περού για να εξοικονομήσει χρήματα για το ταξίδι, ισχυρίστηκε ότι ο καταυλισμός στο Ντελ Ρίο ήταν σε κατάσταση χάους. «Στεκόμαστε ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους με το εισιτήριό μας και περιμένουμε τη σειρά μας», είπε στην Washington Post. Σημειώνεται οι αρχές έδωσαν στους μετανάστες εισιτήρια με αριθμούς ώστε να μπουν σε σειρά για την επεξεργασία των αιτημάτων τους. 

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της αμερικανικής περιοχής Ντελ Ρίο Μπρούνο Λοζάνο, περισσότεροι από 10.500 μετανάστες βρίσκονταν κάτω από τη Διεθνή Γέφυρα του Ντελ Ρίο από το βράδυ της Πέμπτης.

 

Τον περασμένο μήνα, οι αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 195.000 μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

 

Νωρίτερα φέτος, αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των μεταναστών που κρατήθηκαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού τον Ιούλιο ξεπέρασε τους 200.000 για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια, σύμφωνα πάντα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

 

Με πληροφορίες από BBC