«Kleptocracy»: Η βρετανική, ειδική μονάδα που «ξεσκονίζει» τον Πούτιν –Ψάχνει κρυμμένες λίρες στο Λονδίνο

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν περπατά Facebook Twitter
Φωτ: Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images
0

Τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πίσω από ένα ξύλινο γραφείο ανακοίνωσε την «έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία με στόχο την «αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίησή της».

Την ημέρα εκείνη, ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παγώνοντας τον πλανήτη και προκαλώντας αναταραχή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Είκοσι μία ημέρες μετά το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται και η Ρωσία βρίσκεται στο στόχαστρο κυρώσεων, με την καθημερινότητα των πολιτών της να πλήττεται. Από τις κυρώσεις, όμως, δεν ξεφεύγει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, του οποίου οι κινήσεις αναλύονται από ειδικούς και διεθνή Τύπο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύεται ότι έχει κρύψει εκατομμύρια λίρες από την προσωπική του περιουσία στο Λονδίνο, με την μονάδα «kleptocracy» του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει ξεκινήσει έρευνα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος αποτελεί αντικείμενο έρευνας, ενώ μια ομάδα θα προσπαθήσει να εντοπίσει τυχόν περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον Πούτιν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων μέσω γνωστών συνεργατών και ολιγαρχών.

«Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό τώρα. Αυτό θα απασχολήσει την ομάδα «kleptocracy». Η μονάδα θα παρακολουθεί τα χρήματα του Πούτιν και των συνεργατών του», αναφέρει πηγή στην Telegraph.

Ο Πούτιν κατηγορείται για συσσώρευση τεράστιου πλούτου, καθώς φέρεται να έλαβε μίζες σε συμφωνίες που εγκρίθηκαν από το Κρεμλίνο στις οποίες εμπλέκονται μεγιστάνες φίλα προσκείμενοι προς την κυβέρνηση.

Ο Μπιλ Μπράουντερ, ένας Αγγλοαμερικανός χρηματοδότης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενορχήστρωση κυρώσεων κατά των στενότερων συνεργατών του Πούτιν, είπε σε ακρόαση στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2017 ότι η προσωπική περιουσία του Πούτιν μπορεί να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον «τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο».

Στην αρχή της εισβολής, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ομάδα «καταπολέμησης της κλεπτοκρατίας» εντός της NCA στοχεύοντας «ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με διαφθορά και βρικρύβονται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβάλει κυρώσεις στον Πούτιν, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν περιουσιακά στοιχεία που εντοπίστηκαν από την NCA θα δεσμευτούν.

Η νέα μονάδα θα διερευνήσει όχι μόνο παραβιάσεις των κυρώσεων, αλλά και διεφθαρμένες ελίτ, δίνοντάς της την δικαιοδοσία να εξετάσει τον πλούτο του Πούτιν. Το επίσημο δηλωμένο ετήσιο εισόδημά του είναι περίπου 10 εκατομμύρια ρούβλια, που ισοδυναμεί με μισθό 70.000 λιρών ετησίως.

Πηγή του NCA είπε ότι ο Πούτιν και οι συνεργάτες του θα στοχοποιηθούν, αν και οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η εύρεση περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται άμεσα με το Κρεμλίνο δεν θα είναι απλή.

Η NCA μπορεί να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες πληροφοριών - MI5, MI6 και GCHQ - για να ενισχύσει οποιαδήποτε έρευνα όπου δικαιολογείται. Ένας εκπρόσωπος της NCA είπε: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις νομοθετικές επιλογές και τακτικές που έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία για να κυνηγήσει διεφθαρμένες ελίτ που ξεπλένουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Έχουμε ήδη προσελκύσει και άλλους αξιωματικούς για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες και θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη μονάδα για να προχωρήσει αναπόφευκτα πολύπλοκες και μακροχρόνιες επιχειρήσεις».

Η NCA τόνισε ότι η νέα μονάδα δεν θα διερευνήσει μόνο ρωσικά χρήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, η οποία βοήθησε και υποστήριξε την εισβολή στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες Telegraph

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ