Κίνα: Οργή για νόμο που επιβάλλει έναν μήνα «ψυχραιμίας» στα ζευγάρια πριν το διαζύγιο

Κίνα: Οργή για νόμο που επιβάλλει έναν μήνα «ψυχραιμίας» στα ζευγάρια πριν το διαζύγιο Facebook Twitter
Κίνα: Οργή για νόμο που ορίζει έναν μήνα «ψυχραιμίας» στα ζευγάρια πριν το διαζύγιο (EPA)
0

Οι Κινέζοι που ζητούν διαζύγιο πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν μια περίοδο «ψυχραιμίας» για έναν μήνα σύμφωνα με νέο νόμο που ψηφίστηκε την Πέμπτη.

Ο νόμος προκάλεσε εθνική συζήτηση σχετικά με την κρατική παρέμβαση στις ιδιωτικές σχέσεις.

Σε μια προσπάθεια μείωσης των ποσοστών διαζυγίων, οι νομοθέτες της Κίνας ενέκριναν έναν νόμο που απαιτεί από τα ζευγάρια που υποβάλλουν αίτηση για διαζύγιο, να περιμένουν 30 ημέρες πριν από την επεξεργασία του αιτήματός τους.

Το μέτρο, το οποίο ήταν προηγουμένως σύσταση που εφαρμόστηκε σε ορισμένες επαρχίες, αντιμετωπίστηκε με εκτεταμένες αντιδράσεις ήδη από το πρώτο άκουσμά του πέρυσι.

Την Πέμπτη, οι χρήστες του διαδικτύου επέκριναν τον νέο νόμο, μέρος του πρώτου αστικού κώδικα της Κίνας, που εγκρίθηκε την Πέμπτη, με αναρτήσεις υπό από το hashtag «αντίθετη περίοδος ψυχραιμίας διαζυγίου», συγκεντρώνοντας περισσότερες από 30 εκατομμύρια προβολές.

«Δεν μπορούμε καν να χωρίσουμε ελεύθερα;» έγραψε ένας χρήστης.

«Οι κυβερνήτες πιστεύουν ότι οι μάζες είναι ανώριμες», ανέφερε κάποιος άλλος. «Πέρασαν την περίοδο αυτή για το διαζύγιο παρά την αντίθεση όλων στο διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι ο σεβασμός τους για την κοινή γνώμη είναι απλώς για παράσταση», πρόσθεσε ένας άλλος χρήστης.

Η περίοδος αναμονής ισχύει μόνο σε περιπτώσεις όπου αμφότερα τα μέρη ζητούν το διαζύγιο. Δεν θα ισχύει εάν ένας σύζυγος ζητά διαζύγιο μετά από ενδοοικογενειακή βία.

Άλλοι αμφισβήτησαν πώς οι δικαστές θα καθορίσουν τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και εάν η περίοδος ηρεμίας θα επηρεάσει τα πιο ευάλωτα μέρη.

Ο Τσενγκ Σιάο, αντιπρόεδρος και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tsinghua, δήλωσε ότι ο νόμος εξακολουθεί να παρέχει στα ζευγάρια την ελευθερία να πάρουν διαζύγιο.

«Μπορεί να έχουν φιλονικίες σχετικά με οικογενειακές υποθέσεις και το διαζύγιο να προκύπτει λόγω θυμού. Μετά από αυτό, μπορεί να το μετανιώσουν. Πρέπει να αποτρέψουμε αυτό το είδος παρορμητικού διαζυγίου », είπε στα τοπικά ΜΜΕ.

Ο πρώτος αστικός κώδικας της χώρας, ο οποίος τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021, είναι μια εκτεταμένη νομοθεσία που θα αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, τους υφιστάμενους νόμους περί γάμου, υιοθεσίας και ιδιοκτησίας.

Τα ποσοστά διαζυγίου της Κίνας έχουν αυξηθεί σταθερά από το 2003, όταν οι νόμοι σχετικά με τους γάμους ελευθερώθηκαν και καθώς περισσότερες γυναίκες γίνονται οικονομικά ανεξάρτητες.

Έκτοτε, υπάρχει αύξηση των «απερίσκεπτων διαζυγίων» που δεν ευνοούν την οικογενειακή σταθερότητα, δήλωσε αξιωματούχος στην China Women's Daily.

Πέρυσι, περίπου 4,15 εκατ. ζευγάρια πήραν διαζύγιο από τα 1,3 εκατ. το 2003, όταν επιτράπηκε στα ζευγάρια για πρώτη φορά το διαζύγιο με αμοιβαία συγκατάθεση χωρίς δικαστική παρέμβαση.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό – Απειλές περικοπής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρά μέτρα κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για αντισημιτισμό και απειλώντας να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
LIFO NEWSROOM