Κάθειρξη 25 ετών στον δράστη της επίθεσης κατά του Σαλμάν Ρουσντί

ΣΑΛΜΑΝ ΡΟΥΣΝΤΙ Facebook Twitter
Σαλμάν Ρουσντί / Φωτογραφία © ΕΡΑ
0

Ο Χάντι Ματάρ, ο άνδρας που μαχαίρωσε και τύφλωσε μερικώς τον συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης.

Σήμερα, Παρασκευή 15 Μαΐου, το δικαστήριο της κομητείας Τσαουτάκουα εξέδωσε την ποινή στον 27χρονο Χάντι Ματάρ, από το Νιου Τζέρσεϊ, σχεδόν τρεις μήνες αφότου καταδικάστηκε για πρώτη φορά για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Στη δίκη, ο 77χρονος Σαλμάν Ρουσντί περιέγραψε λεπτομερώς τη στιγμή που αισθάνθηκε σίγουρος ότι θα πέθαινε από την επίθεση του Ματάρ κατά τη διάρκεια μιας λογοτεχνικής συγκέντρωσης στη δυτική πολιτεία της Νέας Υόρκης το 2022. «Συνειδητοποίησα μια μεγάλη ποσότητα αίματος μέσα στην οποία βρισκόμουν. Η αίσθηση του χρόνου μου ήταν αρκετά θολή, πονούσα από το μάτι και το χέρι μου και μου ήρθε ξεκάθαρα στο μυαλό ότι πεθαίνω» κατάθεσε ο συγγραφέας ενώπιον του δικαστηρίου.

Συνολικά, ο δράστης μαχαίρωσε τον Ρουσντί 15 φορές - στο κεφάλι, το λαιμό, τον κορμό και το αριστερό χέρι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο δεξί του μάτι, στο συκώτι και στα έντερα. Μετά την επίθεση, ο Σαλμάν Ρουσντί έμεινε μόνιμα τραυματισμένος στο δεξί του μάτι. Από την επίθεση τραυματίστηκε επίσης ο Ραλφ Χένρι Ρις, ο συντονιστής της διάλεξης του Ρουσντί.

Το κίνητρο του Ματάρ για την απόπειρα δολοφονίας του Ρουσντί προήλθε από μια ομιλία του 2006 που εκφώνησε ο τότε επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σύμφωνα με ομοσπονδιακό κατηγορητήριο. Στην ομιλία του, ο Νασράλα επικύρωσε ένα fatwa δεκαετιών, ή ένταλμα θανάτου, που είχε εκδοθεί για τον Ρούσντι από τους Ιρανούς θρησκευτικούς ηγέτες πριν από 35 και πλέον χρόνια, ως αποτέλεσμα του μυθιστορήματός του «Οι σατανικοί στίχοι».

Μετά το μαχαίρωμα του Ρουσντί, ο Ματάρ παραδέχθηκε το 2022 ότι είχε διαβάσει μόνο «μερικές σελίδες» του βιβλίου, το οποίο οι Ιρανοί θρησκευτικοί ηγέτες κατήγγειλαν ως βλάσφημο.

Ο γεννημένος στην Ινδία Βρετανοαμερικανός μυθιστοριογράφος περιέγραψε αργότερα λεπτομερώς την εμπειρία του και τη μακρά πορεία του προς την ανάρρωση σε ένα απομνημονεύμα με τίτλο «Μαχαίρι: Σκέψεις ύστερα από μια απόπειρα δολοφονίας».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM