«Καταστροφικό λάθος»: Η δισέγγονη του αρχιτέκτονα της Μεγάλης Ύφεσης του 1930 προειδοποιεί για τους δασμούς Τραμπ

«Καταστροφικό λάθος»: Η δισέγγονη του αρχιτέκτονα της Μεγάλης Ύφεσης του 1930 προειδοποιεί για τους δασμούς Τραμπ Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να υποσχέθηκε μια νέα εποχή «οικονομικής ανεξαρτησίας» για τις ΗΠΑ με την επιβολή δασμών σε δεκάδες χώρες, όμως η Carey Stewart Cezar, συνταξιούχος νοσηλεύτρια από τη Βαλτιμόρη και... δισέγγονη του Γουίλις Χόλεϊ, διαφωνεί κάθετα.

Η Μεγάλη Ύφεση που συγκλόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1930 θεωρείται από πολλούς οικονομολόγους η μεγαλύτερη κρίση στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Ένα από τα γεγονότα που τη σηματοδότησαν ήταν η ψήφιση του περίφημου Νόμου Smoot-Hawley, το 1930. Ο νόμος αυτός, τον οποίο συνέταξε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Όρεγκον Γουίλις Χόλεϊ μαζί με τον γερουσιαστή Ριντ Σμουτ, επέβαλε εκτεταμένους δασμούς στις εισαγωγές και πυροδότησε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, επιδεινώνοντας δραματικά την κρίση.

Σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, η Cezar, δισέγγονη του Χόλεϊ, παρακολουθεί με τρόμο την επιστροφή του μοντέλου των δασμών, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας στο NBC, χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του Προέδρου για επιβολή νέων «ανταποδοτικών δασμών» ως «ένα τρομερό λάθος με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες».

«Οι άνθρωποι ξεχνούν πόση ζημιά προκάλεσαν οι δασμοί στην ιστορία μας. Νομίζω ότι είναι μια φοβερή ιδέα» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η οικογένειά της μεγάλωσε με ντροπή για τον ρόλο του προγόνου της στη χειρότερη οικονομική κρίση του 20ού αιώνα. «Η μητέρα μου ντρεπόταν που το επίθετό της ήταν Χόλεϊ. Ένιωσε ανακούφιση όταν το άλλαξε, παντρευόμενη».

Η Stewart Cezar διατηρεί ακόμη αποκόμματα εφημερίδων και οικογενειακά ενθύμια από την εποχή του 1930, συμπεριλαμβανομένων δελτίων τροφίμων και βασικών αγαθών. Τονίζει, όμως, πως ο παραλληλισμός με τις σημερινές εξελίξεις είναι ανατριχιαστικά επίκαιρος.

Η επαναφορά της πολιτικής των δασμών από τον Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου ότι επιβάλλει εισαγωγικούς φόρους σε πάνω από 180 χώρες και περιοχές, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους οικονομολόγους. Με τον δείκτη S&P 500 να πέφτει κατά 3,6% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές και τις αγορές να αντιδρούν νευρικά, οι προειδοποιήσεις για ενδεχόμενο «Trumpcession» (ύφεση λόγω Τραμπ) πληθαίνουν.

Η Stewart Cezar βλέπει και τις δικές της αποταμιεύσεις να επηρεάζονται: «Το 401(k) μου έχασε ήδη περίπου 10% της αξίας του τις τελευταίες εβδομάδες». Είχε ήδη εκφράσει δημόσια την ανησυχία της στα social media λίγο μετά τις εκλογές του 2024, καλώντας τους πολίτες «να διαβάσουν ιστορία πριν αποδεχθούν μια τόσο επικίνδυνη οικονομική πολιτική».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, στον αντίποδα, υποστηρίζει ότι οι δασμοί θα αναγεννήσουν τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ και θα φέρουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια έσοδα. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση του Smoot-Hawley, πολλοί φοβούνται ότι η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί — αυτή τη φορά όχι ως φάρσα, αλλά ως νέα κρίση.

Με πληροφορίες από CNBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα του προκαλεί η τανία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Dramaa

Διεθνή / Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα της προκαλεί η τανία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Drama

Η νέα ταινία του Kristoffer Borgli με τη Zendaya και τον Robert Pattinson προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις ΗΠΑ πριν από την πρεμιέρα της, λόγω μιας αποκάλυψης στην πλοκή που άνοιξε δημόσια συζήτηση γύρω από τα όρια του θέματος που επιλέγει να αγγίξει
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM