Κατασκοπικό θρίλερ στην Ισπανία: Παρακολουθούσαν το κινητό του Πέδρο Σάντσεθ με το λογισμικό Pegasus

Κατασκοπικό θρίλερ στην Ισπανία: Παρακολουθούσαν το κινητό του Πέδρο Σάντσεθ με το λογισμικό Pegasus Facebook Twitter
0

Το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus εντόπισαν οι ισπανικές αρχές στα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Προεδρίας της ισπανικής κυβέρνησης, Φέλιξ Μπολάνος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μπολάνος σημείωσε ότι το τηλέφωνο του Σάντσες μολύνθηκε από αυτό το λογισμικό τον Μάιο του 2021 και τουλάχιστον μία διαρροή δεδομένων καταγράφηκε τότε. Ο Ισπανός αξιωματούχος δεν είπε ποιος θα μπορούσε να κατασκόπευε τον πρωθυπουργό ή αν υπάρχουν ύποπτες ξένες ή ισπανικές ομάδες ότι βρίσκονται πίσω από αυτό.

«Οι παρεμβάσεις ήταν παράνομες και εξωτερικές. Εξωτερικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν από μη επίσημους φορείς και χωρίς κρατική άδεια», είπε, προσθέτοντας ότι αυτές οι μολύνσεις είχαν αναφερθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ανώτατο Δικαστήριο θα είναι αρμόδιο για την υπόθεση.

Η ανακοίνωση ακολούθησε έντονες πιέσεις προς την κυβέρνηση συνασπισμού να δώσει εξηγήσεις αφότου ο καναδικός οργανισμός Citizen Lab ανέφερε ότι περισσότερα από 60 άτομα που συνδέονται με το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα ήταν στόχοι του λογισμικού καταποσκοπείας Pegasus του ισραηλινού ομίλου NSO.

Μετά τις καταγγελίες για κατασκοπεία μελών του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος, ο βασικός σύμμαχος της κυβέρνησης μειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, το αριστερό κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ERC, δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση έως ότου η Μαδρίτη λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ο Γκαμπριέλ Ρουφιάν, βουλευτής και εκπρόσωπος του ERC, δήλωσε στο Twitter: «Το κράτος κατασκόπευε, κατασκόπευε και θα κατασκοπεύει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Διεθνή / Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Το λαθρεμπόριο καυσίμων στο Μεξικό εξελίσσεται σε διεθνές φαινόμενο. Πλοία, πλαστά έγγραφα, και κυβερνητική διαφθορά στηρίζουν ένα δίκτυο που χρηματοδοτεί τα καρτέλ και απειλεί τη σταθερότητα της χώρας.
LIFO NEWSROOM
Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένονται σήμερα στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την πανηγυρική στρατιωτική παρέλαση για τα 250 χρόνια του αμερικανικού στρατού — που συμπίπτει με τα 79α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM