Κατάληψη ελληνικών τάνκερ: Μητέρα ναυτικού περιγράφει καρέ-καρέ την εισβολή - «Τρομοκρατήθηκαν»

Κατάληψη ελληνικών τάνκερ: Μητέρα ναυτικού περιγράφει καρέ-καρέ την εισβολή - «Τρομοκρατήθηκαν» Facebook Twitter
0

Μητέρα ενός των ναυτικών που κρατούνται όμηροι ανοιχτά του Ιράν, μετά το ρεσάλτο που έγινε στα πλοία τους, μίλησε για την επικοινωνία που είχε με τον γιο της και όσα της περιέγραψε.

Η κα Ελπίδα Βεβεάκη μίλησε στο OPEN και τόνισε πως μίλησε με τον γιο της το περασμένο Σάββατο, μία ημέρα μετά την κατάληψη του πλοίου στο οποίο εργάζεται.

«Καλά είναι όλο το πλήρωμα, ευτυχώς, δεν τους έχουν πειράξει» σημείωσε και επεσήμανε πως οι εργαζόμενοι αγνοούν τους λόγους για τους οποίους έγινε κατάληψη του πλοίου.

Αναφέρθηκε και στις στιγμές της εισβολής, αναφέροντας πως 18 ένοπλοι έκαναν ρεσάλτο στο πλοίο από ελικόπτερα.

«Φοβήθηκαν όλοι, φυσικά. Να βλέπεις να εισέρχονται στο καράβι 18 άτομα οπλισμένα, δεν είναι ό,τι καλύτερο» είπε η κα Βεβεάκη.

«Τρομοκρατήθηκαν αρκετά, τους πήραν τα κινητά, τους είπαν "εμείς κάνουμε κουμάντο"» συμπλήρωσε η ίδια, αλλά διευκρίνισε πως τα τηλέφωνα επιστράφηκαν τελικά στο πλήρωμα.

Όσον αφορά στην κατάσταση που της περιέγραψε ότι επικρατούσε στο πλοίο εκείνη την ημέρα, είπε: «Αυτή τη στιγμή τους έχουν ελεύθερους μέσα στο πλοίο να κινούνται στις δουλειές τους, την τραπεζαρία και τις καμπίνες».

Παράλληλα, ενημέρωσε πως έχουν φύγει οι περισσότεροι από τους εισβολείς και έμειναν πίσω οκτώ φρουροί.

«Τους έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά του Ιράν και είναι δεμένοι εκεί, δεν κουνάει κανείς» συνέχισε και επανέλαβε πως κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους που οδήγησαν στο ρεσάλτο.

Καταλήγοντας έκανε έκκληση στο ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση «να κάνει ό,τι γίνεται, να γυρίσει ο κόσμος στα σπίτια του. Είναι πολύ ψυχοφθόρο αυτό που περνάμε εμείς και ειδικά εκείνοι που είναι μέσα».

Καταδίκασε η Κομισιόν

Τα πλοία Prudent Warrior και Delta Poseidon είναι αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, στη νότια ακτή του Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Στα πληρώματά τους υπάρχουν 9 Έλληνες και ένας Κύπριος ναυτικός.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, επεσήμανε πως η κατάστασή τους είναι καλή.

«Το υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα. Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους» επεσήμανε ο κ. Πλακιωτάκης και συμπλήρωσε ότι η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία.

Η Κομισιόν, να υπενθυμιστεί, καταδίκασε την κατάληψη των δύο πλοίων.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων. 

«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάληψης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ» τόνισε ακόμη στη δήλωσή του. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις του μυθιστορήματος «Οι Σατανικοί Στίχοι» μετά την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι

Διεθνή / Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις του μυθιστορήματος «Οι Σατανικοί Στίχοι» μετά την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι

«Οι Σατανικοί Στίχοι» αφηγούνται τις περιπέτειες δύο Ινδών των οποίων το αεροπλάνο γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης και οι ίδιοι φτάνουν σε μια παραλία της Αγγλίας
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ