Κατάληψη ελληνικών τάνκερ: «Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με τα πληρώματα» -Διπλωματικός «πυρετός» για την απελευθέρωσή τους

Κατάληψη ελληνικών τάνκερ από Ιρανούς ενόπλους: Διπλωματικός πυρετός για την απελευθέρωση των ναυτικών Facebook Twitter
0

Με το βλέμμα στραμμένο στην κατάληψη των δύο ελληνόκτητων τάνκερ στο Ιράν βρίσκεται η ελληνική διπλωματία, ενώ παρατείνεται η αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς που παραμένουν στον Περσικό Κόλπο, παρά τη χθεσινή ανακοίνωση των ιρακινών ναυτιλιακών αρχών πως το πλήρωμα δεν τελεί υπό κράτηση και είναι καλά στην υγεία του.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε συγκεκριμένα ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Tasnim.

Η επικοινωνία των πληρωμάτων των δύο τάνκερ με τις ιδιοκτήτριες εταιρείες φαίνεται πως έχουν πλέον αποκατασταθεί, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το «Πρώτο Θέμα».

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διπλωματικό «πυρετό» προκειμένου να απελευθερωθούν τα μέλη των πληρωμάτων, ενώ παραμένει η ασάφεια για το τι θα συμβεί, καθώς το Ιράν δεν αποκαλύπτει μέχρι στιγμής ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες. Διπλωματικές αρχές, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», ανέφεραν πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για πότε οι Ιρανοί θα αφήσουν τα πλοία να φύγουν και εάν θα κατασχέσουν το φορτίο τους, ως απάντηση των Ιρανών για το περιστατικό με το ρωσικό δεξαμενόπλοιο στην Κάρυστο.

«Οι αρχαίοι δεσμοί μας με την Ελλάδα και το λαό της βασίζονταν πάντα στον αμοιβαίο σεβασμό. 

Οι δεσμοί μας δεν πρέπει να παρακωλύονται από βαθιά κοντόφθαλμους εσφαλμένους υπολογισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της ληστείας για λογαριασμό τρίτου. 

Τα πληρώματα των τάνκερ είναι ασφαλή και με καλή υγεία» ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. 
 

«Πράξη πειρατείας», λέει η Αθήνα

Η κατάληψη των ελληνικών συμφερόντων τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης έχει προκαλέσει όξυνση στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιράν. Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «πειρατεία» το περιστατικό στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας που απέδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Παράλληλα, τόνισε ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Έντονη αντίδραση της Βρετανίας

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ». Αυτό απάντησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2019 και η Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα όταν τότε οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το Stena Impero και το Mesdar. Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές αρχές. Το Stena Impero όμως, αφού «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες», σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί «δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς».

Η Βρετανία όπως και άλλες δυτικές χώρες υποστήριζαν ότι η κατάσχεση του Stena Impero αποτελούσε αντίποινα για την κατάσχεση του ιρανικού υπερ-δεξαμενόπλοιου Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ, 15 μέρες πριν. Οι Βρετανοί τότε κατηγόρησαν το Grace 1 ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας.

Τελικά το Stena Impero απελευθερώθηκε δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Την εποχή εκείνη, για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να στείλει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας τα οποία συνόδευαν τα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοια κατά τη διέλευσή τους από τα Στενά του Ορμούζ.

Διάβημα διαμαρτυρίας στο Ιράν από την Κύπρο

Την έντονη ανησυχία του για το περιστατικό που σημειώθηκε την Παρασκευή στον Περσικό Κόλπο, όπου δύο πετρελαιοφόρα πλοία με ελληνική σημαία, κατελήφθησαν σε διεθνή ύδατα από ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Στο πλήρωμα του ενός πλοίου περιλαμβάνεται και ένας Κύπριος υπήκοος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις ελληνικές αρχές για διαχείριση του όλου ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης και της προξενικής του διάστασης.

Συγκεκριμένα, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη προβαίνει σε διαβήματα προς τις Ιρανικές αρχές για άμεση επίλυση του όλου θέματος. Παράλληλα, οι κυπριακές αρχές επικοινώνησαν με την οικογένεια του Κύπριου ναυτικού με την οποία θα παραμείνουν σε ανοιχτή επικοινωνία.

Επιπρόσθετα, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη έχει ζητήσει με τη μορφή του κατεπείγοντος συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για να λάβει εξηγήσεις και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, να ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πλήρωμα και συγκεκριμένα ο Κύπριος υπήκοος και να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της ομηρίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδικάζει την επίθεση στα ελληνικά δεξαμενόπλοια, η οποία αποτελεί παράβαση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και των κανόνων διεθνούς ναυσιπλοΐας και καλεί για άμεση απελευθέρωση των πλοίων και του πληρώματος.

Πώς έγινε το ρεσάλτο από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε την Παρασκευή στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Λίγη ώρα αργότερα οι «Φρουροί της Επανάστασης» ανέλαβαν την ευθύνη για το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία.

Συγκεκριμένα το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Όπως αναφέρεται το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια μετέφερε φορτίο πετρελαίου από τη Βασόρα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Και τα δύο κατασχεθέντα ελληνικά πλοία έχουν χωρητικότητα 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ή άλλων πετρελαϊκών πετρελαίων, τα οποία, εάν φορτωθούν πλήρως, είναι πλέον διαθέσιμα στο Ιράν», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Mayadin που επικαλείται την ακτοφυλακή, η ιρανική ακτοφυλακή κατέσχεσε τα δύο δεξαμενόπλοια ανοιχτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ