Καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε πολυεθνικές βιομηχανίες ενδυμάτων στη Σερβία

Καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε πολυεθνικές βιομηχανίες ενδυμάτων στη Σερβία Facebook Twitter
1

Σήμερα στην Σερβία απασχολούνται, περίπου εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι στην βιομηχανία ενδυμάτων και υποδημάτων πολυεθνικών εταιριών. Οι συνθήκες εργασίας είναι απάνθρωπες ενώ το κράτος, όχι μόνο επιδεικνύει ανοχή αλλά και ενισχύει τις εταιρίες αυτές παρέχοντας επιδοτήσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης που δημοσίευσε η Μ.Κ.Ο. «Clean Clothes Campaign» (Εκστρατεία Καθαρά Ρούχα) για την κατάσταση στη Σερβία.

Οι χαμηλοί μισθοί, τα εξαντλητικά ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι αποπνικτικοί χώροι παραγωγής, τα αλαζονικά αφεντικά και διευθυντικά στελέχη, η άρνηση παροχής αδειών ακόμη και αναρρωτικών είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην βιομηχανία υφαντουργίας και στη βιομηχανία υποδημάτων στη Σερβία αναφέρει η Clean Clothes Campaign.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει και μαρτυρίες 48 εργαζομένων οι οποίοι ζήτησαν να μην δημοσιευτούν τα ονόματα τους για να μην απολυθούν. Οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι με εντολή των διευθυντών, οι επιβλέποντες στους θαλάμους παραγωγής συνεχώς φωνάζουν και καταπιέζουν τους εργαζόμενους, η απειλή της απόλυσης χρησιμοποιείται για το παραμικρό ακόμη και για τη μετάβαση στην τουαλέτα. Το ωράριο εργασίας μεταβάλλεται ανάλογα με τις παραγγελίες ενώ δεν καταβάλλονται υπερωρίες. Για τους εργαζόμενους αποτελεί πολυτέλεια η χρήση κανονικής άδειας ενώ δεν αναγνωρίζεται η απουσία από την εργασία ακόμη και στις περιπτώσεις ασθένειας.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία εργαζομένων σε εργοστάσιο της πόλης Βράνιε, όπου παράγονται υποδήματα για γνωστή ιταλική μάρκα. Το περασμένο καλοκαίρι στο εργοστάσιο αυτό, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας υπήρξαν είκοσι περιπτώσεις λιποθυμίας και η διεύθυνση απαγόρευσε την κλήση ασθενοφόρου.

«Όλες οι καταγεγραμμένες παρατυπίες στη Σερβία συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απουσία κυρώσεων κατά των παραβατών αποδεικνύει ότι οι αρχές και η επιθεώρηση εργασίας εθελοτυφλούν. Από την άλλη η κυβέρνηση, πέραν του ότι παρέχει φθηνό εργατικό δυναμικό, προσφέρει γενναιόδωρα οικονομικά οφέλη στους ξένους επενδυτές» επισημαίνεται στην έκθεση της Clean Clothes Campaign.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι, ο μέσος μισθός στην βιομηχανία ενδυμάτων ανέρχεται σε 218 ευρώ ενώ στην βιομηχανία υποδημάτων στα 225 ευρώ ποσά που είναι κατά πολύ μικρότερα από το μέσο, αναγκαίο, ποσό διαβίωσης για μία οικογένεια που καθόρισε το υπουργείο Εμπορίου και ανέρχεται σε 590 ευρώ.


Η ΜΚΟ Clean Clothes Campaign που αγωνίζεται για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις πολυεθνικές βιομηχανίες ενδυμάτων δραστηριοποιείται κυρίως στην νοτιοανατολική Ασία όπου πολλές επωνυμίες εταιρίες παράγουν τα προϊόντα τους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Τελευταία, ωστόσο, εξαιτίας των πολλών καταγγελιών, με την βοήθεια του γερμανικού ιδρύματος «Roza Luxemburg» άρχισε να ασχολείται και με τρεις ευρωπαϊκές χώρες: τη Σερβία, την Ουκρανία και την Ουγγαρία.


Για την Σερβία δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε παραγωγικές μονάδες πολυεθνικών εταιριών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, πριν από δύο χρόνια, της διεύθυνσης εργοστασίου κορεατικής εταιρίας που ανάγκαζε τις εργαζόμενες να φορούν πάνες για να μην χάνουν χρόνο για τις φυσικές τους ανάγκες ή η απαίτηση του διευθυντού να τον υποδέχονται το πρωί οι εργαζόμενοι χειροκροτώντας και κάνοντας υπόκλιση. Οι απολύσεις για λόγους ασθένειας ή γιατί κάποιος εργαζόμενος αντέδρασε αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο. Πρωτόγνωρες καταστάσεις για μία ευρωπαϊκή χώρα, τις οποίες, όμως, ανέχεται και ενισχύει η κυβέρνηση.

Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια το κράτος επιδότησε με 860 εκατομμύρια ευρώ ξένες επενδύσεις παρέχοντας παράλληλα δωρεάν έκταση γης και απαλλαγή από δασμούς και φόρους. Την ίδια στιγμή «κλείνει τα μάτια» στις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς, προχθές, κατά την έναρξη συνεδρίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σχολιάζοντας τις καταγγελίες για παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων δήλωσε: «Καλύτερα να έχουν δουλειά και να λαμβάνουν κάποιο μισθό παρά να μην έχουν καθόλου δουλειά».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια