Η οικονομική διευθύντρια της Huawei, η Μενγκ Ουάνγκζου αναχώρησε χθες Παρασκευή για την Κίνα από τον Καναδά, αφού δικαστήριο αποφάσισε να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ και να αφεθεί ελεύθερη. Μερικές ώρες μετά, δύο Καναδοί πολίτες που είχαν φυλακιστεί στην Κίνα από τα τέλη του 2018, αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

Η Μενγκ Ουάνγκζου που βρισκόταν σε κατ’ οίκον κράτηση στον Καναδά τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια είναι κόρη του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας, Huawei αλλά και οικονομική διευθύντρια του τεχνολογικού κολοσσού. 

 

Επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος με προορισμό τη Σεντζέν λίγη ώρα μετά την απελευθέρωσή της χθες από τις αρχές του Καναδά. Η απόφαση πάρθηκε βάσει των όρων συμφωνίας με την οποία τερματίστηκε το τριετές δικαστικό και διπλωματικό θρίλερ για την υπόθεση ανάμεσα σε Κίνα, Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες. 

 

Η Μενγκ Ουάνγκζου είχε συλληφθεί την 1η Δεκεμβρίου 2018 στο διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ήθελε να δικαστεί κυρίως για «τραπεζική απάτη».

 

Η αποφυλάκιση των δύο Καναδών

 

Λίγη ώρα μετά την επιβίβαση της οικονομικής διευθύντριας της Huawei για την Κίνα, δύο Καναδοί πολίτες φυλακισμένοι στην Κίνα αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

Ο λόγος για τους Μάικλ Κόβριγκ και Μάικλ Σπέιβορ οι οποίοι είχαν συλληφθεί και φυλακιστεί στην Κίνα από τα τέλη του 2018 με κατηγορίες για κατασκοπεία.

 

«Πριν από περίπου 12 λεπτά, το αεροσκάφος που μεταφέρει τους Μάικλ Κόβριγκ και Μάικλ Σπέιβορ εγκατέλειψε τον κινεζικό εναέριο χώρο και βρίσκεται εν πτήσει προς τον Καναδά», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. 

 

Η σύλληψή τους εκλήφθηκε στον Καναδά ως μέτρο αντιποίνων των αρχών της Κίνας για τη σύλληψη της κυρίας Μενγκ Ουάνγκζου με το Πεκίνο ωστόσο να το αρνείται.

 

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ