ΑΘΗΝΑ

Κάμερον: «Δεν θα μπούμε ποτέ στο ευρώ»

Κάμερον: «Δεν θα μπούμε ποτέ στο ευρώ» Facebook Twitter
1

Το μήνυμα ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να ενταχθεί ποτέ στο ευρώ έστειλε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του να θέσει σε δημοψήφισμα το 2015, αν επανεκλεγεί, την παραμονή ή όχι της χώρας του στην Ε.Ε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός από το Νταβός όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Φόρουμ είπε ότι είναι απίθανο η Βρετανία να γίνει ποτέ μέλος της ευρωζώνης και ζήτησε μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη σχέση με την Ε.Ε.

Ο Κάμερον μίλησε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για σημαντικές συνέπειες στη χώρα τους από το γεγονός ότι η Ε.Ε. κινείται προς τη δημοσιονομική σύγκλιση και τον κεντρικό έλεγχο των τραπεζών. Υπεραμύνθηκε παράλληλα του σχεδίου για διενέργεια δημοψηφίσματος στη Βρετανία προκειμένου να αποφασιστεί ή έξοδος ή όχι από την Ε.Ε.

Προειδοποίησε επίσης τους ευρωπαίους ηγέτες να μην πιέζουν άλλες χώρες να προσαρμοστούν σε μια βαθύτερη πολιτική ένωση, χαρακτηρίζοντας λάθος μια τέτοια κίνηση και διαμηνύοντας ότι η Βρετανία δεν θέλει να συμμετάσχει σ' αυτή.

«Οι χώρες της Ευρώπης έχουν τις ιστορίες τους, τις παραδόσεις τους, τους θεσμούς τους, θέλουν την εθνική κυριαρχία τους, την δυνατότητα να κάνουν οι ίδιες τις επιλογές τους, και το να γίνονται απόπειρες να προσαρμοστούν οι χώρες ώστε να γίνουν μέρη μιας πιο συγκεντρωτικής πολιτικής ένωσης, θα αποτελούσε ένα μεγάλο λάθος για την Ευρώπη, στο οποίο η Βρετανία δε θα λάβει μέρος», είπε ο Κάμερον μιλώντας προς διευθύνοντες συμβούλους και επενδυτές στο Φόρουμ.

«Η Βρετανία είναι ένας σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη σε όλα τα πεδία στα οποία η Ευρώπη χρειάζεται να δράσει - να γίνει πιο ανταγωνιστική, να πολεμήσει την τρομοκρατία, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή -, είμαστε στην πρωτοπορία, εμείς κάνουμε τις προτάσεις. Και αυτό είναι το είδος της πολιτικής δράσης που χρειαζόμαστε. Αλλά μια συγκεντρωτική πολιτική ένωση; Όχι για εμένα, όχι για τη Βρετανία», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Κάμερον είπε επίσης ότι η Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής από μέρους των επιχειρήσεων και των πιο επιθετικών κρουσμάτων φοροδιαφυγής.

Ο Κάμερον δεν κατονόμασε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, όμως πολιτικοί στη Βρετανία έχουν κατηγορήσει την αλυσίδα Starbucks και την εταιρεία - κολοσσό του Διαδικτύου, Google, ότι χειραγωγούν τα φορολογικά συστήματα και μεταφέρουν τις έδρες τους σε χώρες όπου έχουν τη χαμηλότερη φορολογία ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Και οι δύο εταιρίες λένε ότι συμμορφώνονται προς το βρετανικό φορολογικό κώδικα.

1

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια