Ιταλία: Επιστολή σχεδιαστών σε ιταλικούς οίκους - «Να αντιμετωπίσετε τον ρατσισμό»

Ιταλία: Επιστολή σχεδιαστών σε ιταλικούς οίκους - «Να αντιμετωπίσετε τον ρατσισμό» Facebook Twitter
EPA
0

Οι ιταλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα της μόδας πρέπει να αναλάβουν δράση ενάντια στον ρατσισμό, αναφέρουν σε επιστολή τους μαύροι σχεδιαστές της Ιταλίας.

Οι μαύροι σχεδιαστές μόδας στην Ιταλία κάλεσαν τους Gucci, Prada και Dolce & Gabbana να δεσμευτούν για την εξάλειψη του ρατσισμού στη βιομηχανία της μόδας της χώρας, κατηγορώντας τις εταιρείες ότι δίνουν προτεραιότητα μόνο σε εντυπωσιακές χειρονομίες υποστήριξης του κινήματος Black Lives Matter στις ΗΠΑ, αλλά δεν κάνουν κάτι για το ζήτημα στην Ιταλία.

Με επιστολή τους οι σχεδιαστές Stella Jean και Edward Buchanan, με τίτλο « Black Lives Matter στην ιταλική μόδα;», ζητούν από τους Ιταλούς «κολοσσούς» της μόδας να εκπονήσουν ένα σχέδιο με πρωτοβουλίες και πιο ουσιαστικές προτάσεις αντί της συμβολικής προσέγγισης που έχουν μέχρι σήμερα και δεν φαίνεται να συμβάλλει τόσο στον στόχο.

Ας σηκωθούμε από τα τραπέζια όπου μιλάμε για την ποικιλομορφία και τις θεωρίες της πολυπολιτισμικότητας και ας αναλάβουμε αληθινή δράση, αληθινή συνεργασία, αναφέρει η επιστολή. «Μόνο αυτό θα διασφαλίσει ότι όλες οι πηγές  έμπνευσής μας θα μετατραπούν σε ενεργούς παράγοντες πραγματικής αλλαγής».

Μιλώντας στον Guardian τον Ιούνιο, ο Buchanan είπε ότι τα περιστατικά ρατσισμού συνεχίζουν να συμβαίνουν στην Ιταλία. Αναγνωρισμένη ως η πρώτη μαύρη Ιταλίδα σχεδιάστρια, η Stella Jean ζει και εργάζεται στη Ρώμη και θεωρείται το πουλέν του Giorgio Armani. Η ίδια πήρε θέση όταν οι επιθέσεις εναντίον μαύρων έγιναν πιο συχνές.

«Κατά την τελευταία εβδομάδα μόδας του Μιλάνου αποφάσισα να μην παρουσιάσω τη συλλογή μου, καθώς το φυλετικό ζήτημα στην Ιταλία δεν ήταν πλέον αποδεκτό», λέει. «Δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή και να κάνω μια επίδειξη μόδας, σαν να μην συνέβαινε τίποτα σοβαρό».

Η Jean μιλάει για «ακραία κόπωση» γύρω από την αποδοχή του ρατσισμού στην Ιταλία. «Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη συνεχή άρνηση» επισημαίνει.

Η Jean είπε ότι ο ρατσισμός στην ιταλική μόδα εξακολουθεί να είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. «Γνωρίζω καλά ότι ο ρατσισμός είναι ένα από τα πιο άβολα θέματα στην Ιταλία», είπε. «Αλλά πιστέψτε με, το θέμα δεν είναι λιγότερο άβολο από το να είναι η πρώτη μαύρη σχεδιάστρια στην Ιταλία. Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι ο μόνος τρόπος για να λύσουμε το ζήτημα είναι να το αναγνωρίσουμε». Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι ορισμένες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ έως την επόμενη Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / «Η ζημιά έχει γίνει»: Η πετρελαϊκή κρίση έχει αλλάξει οριστικά τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων

Η πετρελαϊκή κρίση μετά τον πόλεμο στο Ιράν επιταχύνει τη στροφή των χωρών από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τον επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ να εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι βαθιές και μακροχρόνιες
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Aυστηρή προειδοποίηση Ιράν σε ΗΠΑ: «Αν συνεχίσετε θα απαντήσουμε»

Το Ιράν τόνισε επίσης ότι διατηρεί τον έλεγχο της περιοχής των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση περαιτέρω επιθέσεων θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τους αντιπάλους της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να πάρει τον έλεγχο της κοινωνίας μας»

Οι πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από το ξενοδοχείο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM