Ιταλία: Δασικές πυρκαγιές «σαρώνουν» το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας

Ιταλία: Δασικές πυρκαγιές «σαρώνουν» το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας Facebook Twitter
ΕPA
0

Από δεκάδες μεγάλες πυρκαγιές πλήττεται η Ιταλία και κυρίως το βόρειο τμήμα της χώρας.

Πάνω από 200 Ιταλοί πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειες τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα για να τεθούν υπό έλεγχο περίπου δεκαπέντε πυρκαγιές στο Πιεμόντε και στη Λομβαρδία, οι οποίες ώθησαν τις αρχές να απομακρύνουν εκατοντάδες πολίτες από τις εστίες τους, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.


Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι η κοιλάδα Σούζα, όπου οι φλόγες, ενισχυμένες από τους σφοδρούς ανέμους, πλησίασαν σπίτια. Περίπου 200 συνταξιούχοι σε έναν οίκο ευγηρίας χρειάστηκε να απομακρυνθούν το βράδυ της Κυριακής ενώ έκλεισε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στο τούνελ Φρεζούς (σύνορα Ιταλίας-Γαλλίας).


Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, οι νέες απομακρύνσεις αύξησαν στους χίλιους τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των πυρκαγιών που διαδέχονται η μια την άλλη στην περιοχή εδώ και μία εβδομάδα.


Η Ελλάδα και η Κροατία έστειλαν η καθεμιά δύο αεροσκάφη Καναντέρ για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών, όμως οι ισχυροί άνεμοι και ο καπνός εμπόδισαν σε πολλές περιπτώσεις την αξιοποίηση των εναέριων μέσων.


Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία των Ιταλών αγροτών Coldiretti, οι τελευταίες πυρκαγιές αύξησαν την επιφάνεια των δασών που κάηκε φέτος στην Ιταλία στα 1.400.000 στρέμματα—πρόκειται για έκταση σχεδόν τριπλάσια από εκείνη που είχε καταστραφεί το 2016, κυρίως εξαιτίας της ξηρασίας στη χερσόνησο.


Έπειτα από μια πολύμηνη περίοδο που η βροχόπτωση ήταν χαμηλότερη από το φυσιολογικό, ειδικά στον βορρά, ο Οκτώβριος αποδείχθηκε καταστροφικός: κατά μια ανάλυση των δεδομένων των τριών πρώτων εβδομάδων του μήνα, στη Λομβαρδία οι βροχές ήταν κατά 67% λιγότερες από το φυσιολογικό για την εποχή και στο Πιεμόντε κατά 98%, ανέφερε η Coldiretti.


Οι στάχτες από τις δασικές πυρκαγιές συνέχισαν εξάλλου να επιβαρύνουν την κατάσταση όσον αφορά την ατμοσφαιρική μόλυνση στο Τορίνο, μία εβδομάδα μετά από μια έξαρση της αιθαλομίχλης: η συγκέντρωση μικροσωματιδίων ξεπέρασε το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο σε όλους τους σταθμούς ελέγχου, κάτι πάντως που δεν εμπόδισε τη διεξαγωγή του 31ου μαραθώνιου της πόλης χθες το πρωί.

Με πληροφορίες από AFP/ ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σε Χεζμπολάχ: «Το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση»

Επανεμφανίστηκε με επιστολή προς τη Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση ενάντια σε Ισραήλ και ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και στρατηγικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Διεθνή / Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο έγινε από «δύο άγνωσης προέλευσης βλήματα» κοντά στο Κατάρ - Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν πύραυλο από την Υεμένη
THE LIFO TEAM
Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM