Ιστορική στιγμή για τον αραβικό κόσμο: Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος αστροναύτης από τα ΗΑΕ

Ιστορική στιγμή για τον αραβικό κόσμο: Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος αστροναύτης από τα ΗΑΕ Facebook Twitter
Ο Hazza Al Mansouri.
0

Ιστορική στιγμή για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον αραβικό κόσμο που στέλνουν σήμερα τον πρώτο αστροναύτη τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο πρώτος αστροναύτης από τα ΗΑΕ, Χάζα Αλ Μανσούρι, πρόκειται το απόγευμα της Τετάρτης (περίπου στις 17:00 ώρα Ελλάδας) να εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ με ένα πύραυλο «Σογιούζ» με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Είναι μια ιστορική στιγμή για τη μικρή χώρα του Κόλπου και γενικότερα τον αραβικό κόσμο. Ο Μανσούρι θα συνταξιδεύσει με τον βετεράνο Ρώσο κοσμοναύτη Όλεγκ Σκριπότσκα και την επίσης πρωτάρα Αμερικανίδα αστροναύτη Τζέσικα Μέιρ.

Ιστορική στιγμή για τον αραβικό κόσμο: Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος αστροναύτης από τα ΗΑΕ Facebook Twitter
Ο Χάζα Αλ Μανσούρι θα συνταξιδεύσει με τον βετεράνο Ρώσο κοσμοναύτη Όλεγκ Σκριπότσκα και την επίσης πρωτάρα Αμερικανίδα αστροναύτη Τζέσικα Μέιρ.

Ο Αλ Μανσούρι υπηρέτησε στην πολεμική αεροπορία της χώρας του ως πιλότος και επιλέχθηκε το 2018 ως αστροναύτης (μαζί με τον αναπληρωματικό του Σουλτάν Αλ Νεγιάντι), ανάμεσα σε 4.000 υποψηφίους συμπατριώτες του. Θα παραμείνει στο διάστημα μόνο για οκτώ μέρες και θα επιστρέψει στις 3 Οκτωβρίου μαζί με τον Ρώσο Αλεξέι Οβτσίνιν και τον Αμερικανό Νικ Χέιγκ που έχουν περάσει περίπου μισό χρόνο στο ISS.

Η πτήση του Αλ Μανσούρι γίνεται στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos που δίνει σε ανθρώπους τη δυνατότητα να πετάξουν στο διάστημα και να μείνουν στον ISS για μερικές μέρες. Η NASA δεν διαθέτει ανάλογο πρόγραμμα.

Ιστορική στιγμή για τον αραβικό κόσμο: Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος αστροναύτης από τα ΗΑΕ Facebook Twitter
Το απόγευμα της Τετάρτης θα εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ ένας πύραυλος «Σογιούζ» με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Ιστορική στιγμή για τον αραβικό κόσμο: Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος αστροναύτης από τα ΗΑΕ Facebook Twitter

Ο Αλ Μανσούρι δήλωσε ότι έχει φροντίσει να πάρει μαζί του τη σημαία της χώρας του, καθώς και μια φωτογραφία της οικογένειας του, ενώ στον ISS θα συμμετάσχει σε μερικά πειράματα.

Έως σήμερα, μόνο δύο 'Αραβες αστροναύτες έχουν βρεθεί στο διάστημα: ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Σαλμάν Αλ-Σαούντ που πέταξε με το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο το 1985 και ο Σύριος Μοχάμαντ Φάρις που συμμετείχε σε μια κοινή σοβιετο-συριακή διαστημική πτήση το 1987.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφορυράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφορυράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του φερόμενου ως δράστη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεσπά εναντίον της μετανάστευσης, που λέει ότι αποτελεί τη «μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια»
LIFO NEWSROOM
ΑΡΚΤΙΚΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΙΝΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Αρκτική: «Μετατρέπεται σε στρατηγικό θέατρο γεωπολιτικού ανταγωνισμού» προειδοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής, επισημαίνοντας την εκτεταμένη στρατιωτική αναδιάρθρωση της Ρωσίας και το ενδιαφέρον της Κίνας
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Οριστική η καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για τις δαπάνες της καμπάνιας του 2012

Διεθνή / Γαλλία: Οριστική η καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για τις δαπάνες της καμπάνιας του 2012

Παράλληλα, τόσο ο Νικολά Σαρκοζί όσο και η σύζυγός του, Κάρλα Μπρούνι, βρίσκονται αντιμέτωποι με έρευνες για πιθανές προσπάθειες επηρεασμού μαρτύρων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Λιβύης
LIFO NEWSROOM