Ισραηλινοί στρατιώτες εξαπατήθηκαν από «ψεύτικες γυναίκες» της Χαμάς - Πώς χάκαραν τα κινητά τους

Ισραηλινοί στρατιώτες εξαπατήθηκαν από «ψεύτικες γυναίκες» της Χαμάς - Πώς χάκαραν τα κινητά τους Facebook Twitter
Μια από τις ψεύτικες φωτογραφίες που φέρεται να χρησιμοποίησαν οι χάκερ της Χαμάς.
0

Η Χαμάς χάκαρε δεκάδες κινητά τηλέφωνα Ισραηλινών στρατιωτών, μέσα από ψεύτικες φωτογραφίες γυναικών, υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός.

Εκπρόσωπος δήλωσε πως στους στρατιώτες στάλθηκαν ψεύτικες φωτογραφίες από νεαρές γυναίκες, που τους παρέσυραν στο να κατεβάσουν μια εφαρμογή χωρίς να γνωρίζουν πως με αυτόν τον τρόπο θα δώσουν πρόσβαση στα smartphones τους.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε πως δεν υπήρξε «σημαντική διαρροή πληροφοριών» πριν αποκαλυφθεί η απάτη.

Να σημειωθεί πως αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια που κάνει η Χαμάς, η οποία ελέγχει την Γάζα, να διεισδύσει στα κινητά τηλέφωνα των ισραηλινών στρατιωτών, αλλά η πιο «προηγμένη» μέχρι στιγμής, σχολίασε ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρικους. «Βλέπουμε ότι προφανώς μαθαίνουν και αναβαθμίζονται», είπε. 

Όπως εξήγησε, οι χάκερ προσποιήθηκαν τις νεαρές γυναίκες και μιλούσαν σπαστά εβραϊκά, υποστηρίζοντας πως είναι μετανάστριες ή έχουν προβλήματα ακοής και όρασης, προκειμένου να φανούν πειστικές. Αφού δημιουργούσαν φιλίες, οι «γυναίκες» έστελναν λινκ που έλεγαν ότι θα δώσουν στους στρατιώτες την δυνατότητα να ανταλλάξουν φωτογραφίες. Στην πραγματικότητα όμως μέσω των συνδέσμων αυτών, εγκαθιστούσαν κακόβουλο λογισμικό στα κινητά τηλέφωνα.

Μόλις άνοιγε το λινκ, το πρόγραμμα εγκαθιστούσε έναν ιό που έδινε πρόσβαση στον χάκερ στα δεδομένα του χρήστη του τηλεφώνου, μεταξύ άλλων τοποθεσία, φωτογραφίες και επαφές. Επίσης οι χάκερ μπορούσαν ταυτόχρονα να χειρίζονται την συσκευή από απόσταση, χρησιμοποιώντας την για να τραβούν φωτογραφίες και να ηχογραφούν χωρίς την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. 

Ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρικους είπε πως οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανακάλυψαν την απάτη πριν από πολλούς μήνες αλλά την άφησαν να συνεχίζει υπό παρακολούθηση μέχρι τελικά να την κατεβάσουν. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ