Ισραήλ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Λαπίντ, τον αντίπαλο του Νετανιάχου

Ισραήλ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Λαπίντ, τον αντίπαλο του Νετανιάχου Facebook Twitter
Ο Γιαΐρ Λαπίντ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γιαΐρ Λαπίντ, τον ισχυρότερο αντίπαλο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η προθεσμία που είχε ο Νετανιάχου για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Ο Λαπίντ έχει επίσης 28 ημέρες στη διάθεσή του για να το καταφέρει αυτό.

 

«Μίλησα με τον Γιαΐρ Λαπίντ και τον ενημέρωσα ότι του αναθέτω τον σχηματισμό κυβέρνησης, είτε θα είναι μια κυβέρνηση της οποίας θα είναι επικεφαλής αρχικά, είτε αν θα είναι επικεφαλής κάποιος άλλος στην αρχή και εκείνος θα γίνει στη συνέχεια πρωθυπουργός», δήλωσε ο Ρίβλιν σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

 

Στις εκλογές του Μαρτίου το κόμμα του Λαπίντ εξασφάλισε 17 έναντι 30 που πήρε ο Νετανιάχου. Ο Ρίβλιν δήλωσε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει τη υπόσχεση στήριξης 56 από τα 120 μέλη της βουλής, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει πλειοψηφία.

 

«Είναι σαφές πως ο Γιαΐρ Λαπίντ θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της Κνεσέτ, παρότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες», σημείωσε ο πρόεδρος.

 

Ο Λαπίντ, σε δήλωση για την αποδοχή της διερευνητικής εντολής, ανέφερε ότι στόχος του είναι να σχηματίσει μια κυβέρνηση της αριστεράς, της δεξιάς και του κέντρου, «που θα αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι δεν μισούμε ο ένας τον άλλον».

 

Πάντως ο 57χρονος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να μετάσχει σε κυβέρνηση του Νετανιάχου, επικαλούμενος το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

 

Από την άλλη ο Νετανιάχου φάνηκε να ελπίζει ότι μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και απηύθυνε κάλεσμα στον υπερεθνικιστή Ναφτάλι Μπένετ για τον σχηματισμό ενός «συμπαγούς δεξιού μπλοκ» που θα ελέγχει 59 έδρες, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει πλειοψηφία.

 

Αν ο Μπένετ δεχθεί, αυτό θα πείσει άλλους δεξιούς βουλευτές, που έχουν υποσχεθεί στήριξη στον Λαπίντ, να αλλάξουν στάση, υποστήριξε ο Νετανιάχου.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM