Ισπανία: Τρίτη μέρα μαζικής κατακραυγής για τις επιεικείς ποινές στην «Αγέλη των Λύκων»

Ισπανία: Τρίτη μέρα μαζικής κατακραυγής για τις επιεικείς ποινές στην «Αγέλη των Λύκων» Facebook Twitter
EPA
0

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ισπανίας, μετά την απόφαση δικαστηρίου να απαλλάξει πέντε άνδρες από την κατηγορία του ομαδικού βιασμού μιας έφηβης.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Παμπλόνα ενώ και οι μοναχές του τάγματος των Καρμελιτών «έδωσαν τις ευλογίες τους» για τις κινητοποιήσεις, συμμετέχοντας συμβολικά από το μοναστήρι τους. Εκπρόσωπος της δημοτικής αστυνομίας εκτίμησε το απόγευμα πως, μετά το γενικό προσκλητήριο του γυναικείου κινήματος, περίπου 35.000 άτομα συμμετείχαν στην «ειρηνική αλλά και ιδιαιτέρως διεκδικητική» πορεία.

Το γράμμα του Νόμου

Το δικαστήριο της Ναβάρα καταδίκασε τους άνδρες μόνο για το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης, που επισύρει μικρότερες ποινές και όχι για αυτό του βιασμού.

Βάσει του ισπανικού νόμου, η κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης διαφέρει από τον βιασμό καθώς, θεωρητικά, δεν περιλαμβάνει βία ή εκφοβισμό.

Η κατηγορία αυτή συνήθως απαγγέλλεται σε περιπτώσεις σεξουαλικών επαφών μεταξύ ανήλικων συντρόφων ή ατόμων που δεν δύνανται να συναινέσουν (π.χ υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ).

Τι είχε συμβεί


Οι άνδρες, γνωστοί και ως «Αγέλη λύκων» είχαν βιντεοσκοπήσει με τα κινητά τους τηλέφωνα το έγκλημά τους, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ταυροδρομιών του Σαν Φερμίν, το 2016 στην Παμπλόνα, και εκ των υστέρων αστειεύονταν με το περιστατικό σε μια ομάδα στο Whatsapp.

Η απόφαση προκάλεσε αμέσως θύελλα επικρίσεων από χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν σε πλατείες, από τη Σεβίλη έως τη Βαρκελώνη, αλλά και έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Μαδρίτη.

Με συνθήματα «Δεν είναι επίθεση, είναι βιασμός» και «Σε πιστεύω, αδελφή», οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ισπανίας απαιτώντας αυστηρότερες ποινές για τους δράστες.

Στη Μαδρίτη, άνδρες και γυναίκες έκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων φωνάζοντας «Ντροπή! Ντροπή!» και «Όχι σημαίνει Όχι!».

Την Πέμπτη, στη Βαρκελώνη, χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της πόλης, χτυπώντας τηγάνια και κατσαρόλες, κραδαίνοντας τα κλειδιά τους στον αέρα.

Το ιστορικό της δίκης

Η δίκη της επονομαζόμενης «Αγέλης των Λύκων» διήρκεσε 5 μήνες κεκλεισμένων των θυρών, για να προστατευθεί η ταυτότητα του θύματος που ήταν κάτω των 18 ετών όταν τις επιτέθηκαν.

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ονόμασαν τους δράστες «Αγέλη των Λύκων» από όνομα της ομάδας τους στο Whatsapp.

Δεν εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης ο δικαστής

Ο δικαστής, ο οποίος δεν εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης, επέβαλε επίσης στους κατηγορουμένους, που κρατούνται από τον Ιούλιο του 2016, να καταβάλουν στο θύμα επιπλέον αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ.

Αν και ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή ποινών κάθειρξης άνω των 20 ετών για καθέναν από τους κατηγορούμενους, τελικά τους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης μόνο εννέα ετών.

Η κοινωνική καταδίκη

Την απόφαση των δικαστών καταδίκασε σύσσωμος και ο πολιτικός κόσμος της Ισπανίας.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ποινικού κώδικα.

«Είναι σα να λέμε στα θύματα ότι αν δεν τα βάλουν με πέντε κακοποιούς, διπλούς σε μέγεθος από εκείνα, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, δεν είναι βιασμός» επισήμανε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του κόμματος Podemos.

Την Παρασκευή, ο εισαγγελέας της Ναβάρας ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης επιμένοντας ότι τα γεγονότα, όπως έχουν καταγραφεί, συνιστούν βιασμό. 


Ενδεικτικό της κατακραυγής, είναι και το γεγονός πως περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν αίτηση προς το Ανώτατο Δικαστήριο, απαιτώντας την παύση των δικαστών που έλαβαν την επίμαχη απόφαση.

Με πληροφορίες από Reuters και AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM