Ισπανία: Δεν πήραν άδεια από τα μοντέλα για την body positivity καμπάνια- Ζήτησε συγγνώμη η καλλιτέχνις

Ισπανία: Δεν είχαν πάρει άδεια από τα μοντέλα για την body positivity καμπάνια- Ζήτησε συγγνώμη η καλλιτέχνιδα Facebook Twitter
0

Η καμπάνια της Ισπανίας υπέρ του body positivity συγκέντρωσε πολλά θετικά σχόλια. Αλλά προκάλεσε και κάποιες αντιδράσεις. Γιατί, όπως προέκυψε, η δημιουργός της αφίσας δεν είχε πάρει άδεια από τα μοντέλα των οποίων την εικόνα χρησιμοποίησε. 

Αυτή την εβδομάδα το Ινστιτούτο Γυναικών της Ισπανίας- το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Ισότητας- λάνσαρε καμπάνια με τίτλο «Το καλοκαίρι είναι και δικό μας». Στην αφίσα, που δημιούργησε η Arte Mapache εικονίζονται πέντε γυναίκες, με διαφορετικούς σωματότυπους και ηλικίες. «Όλα τα κορμιά είναι σώματα παραλίας», δήλωσε η υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Ιόνε Μπελάρα. 

Όμως, γρήγορα, κάποιοι χρήστες των social media γρήγορα παρατήρησαν ότι κάποιες από τις γυναίκες στην αφίσα έμοιαζαν πολύ με πραγματικά μοντέλα. Μία από αυτές τις γυναίκες, δήλωσε ότι η εικόνα της χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδειά της. 

Έπειτα από τις αντιδράσεις, η καλλιτέχνις ζήτησε συγγνώμη επειδή δεν είχε εξασφαλίσει την άδεια των μοντέλων που ενέπνευσαν το έργο της και επειδή χρησιμοποίησε ένα τυπογραφικό στοιχείο που πίστευε ότι είναι δωρεάν. 

«Δεδομένης της δικαιολογημένης αντιπαράθεσης για την απεικόνιση, αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος για να επανορθώσω τη ζημία που μπορεί να προκάλεσαν οι ενέργειές μου είναι να μοιράσω τα χρήματα που έλαβα για τη δουλειά και να δώσω ίσα ποσά στους ανθρώπους στην αφίσα», δήλωσε η καλλιτέχνις. 

Συμπλήρωσε ότι δεν είχε ποτέ πρόθεση να καταχραστεί την εικόνα των μοντέλων και πως επεδίωκε μόνο να δείξει πόσο μεγάλη έμπνευση έχουν υπάρξει. Επίσης ανέφερε ότι τα δημοσιεύματα πως έλαβε 84.000 ευρώ ήταν ψευδή και πως η αμοιβή της ήταν 4.490 ευρώ. 

Ισπανία: Δεν είχαν πάρει άδεια από τα μοντέλα για την body positivity καμπάνια- Ζήτησε συγγνώμη η καλλιτέχνιδα Facebook Twitter

Η Ναϊόμι Νίκολας- Γουίλιαμς, μοντέλο από τη Βρετανία, είπε πως δεν είχε ιδέα πως είχε χρησιμοποιηθεί η εικόνα της, μέχρι τη στιγμή που follower στο Instagram της έστειλε ένα δημοσίευμα για την αφίσα. 

«Αρχικά ήταν ωραίο που είδα την εικόνα, αλλά μετά παρατήρησα ότι ήταν για μια καμπάνια και ένιωσα ενοχλημένη, γιατί δεν ερωτήθηκα καν για να είμαι μέρος της», δήλωσε στον Guardian. 

Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ενέπνευσε την καλλιτέχνιδα, αλλά πρόσθεσε ότι θα το εκτιμούσε αν την είχαν προσεγγίσει για τη χρήση της εικόνας της και αν την πλήρωναν για αυτό. Μια φωτογράφιση στην Ισπανία θα ήταν ακόμη καλύτερη, πρόσθεσε. 

Το μοντέλο καλωσόρισε την απολογία της καλλιτέχνιδας και την προσφορά για ένα μερίδιο από την αμοιβή της, αλλά συμπλήρωσε ότι θα ήθελε να γίνει «μια συζήτηση για τη σημασία της συναίνεσης και του να ρωτάς ανθρώπους για τη χρήση της εικόνας τους».  

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ