Ο Ισημερινός ανακάλεσε την υπηκοότητα που είχε χορηγηθεί στον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κρατείται σε φυλακή στη Βρετανία. 

 

Το δικαστικό σύστημα του Ισημερινού ενημέρωσε επίσημα τον Αυστραλό με επιστολή για την ακύρωση της πολιτογράφησής του, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. 

 

Οι αρχές του Ισημερινού ανέφεραν ότι η επιστολή για την πολιτογράφηση του Ασάνζ είχε πολλές ασυνέπειες, διαφορετικές υπογραφές, ενώ έκαναν αναφορά σε πιθανή τροποποίηση εγγράφων και απλήρωτα τέλη μεταξύ άλλων ζητημάτων. 

 

Ο δικηγόρος του Ασάνζ, Κάρλος Ποβέδα, δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς τη συνήθη διαδικασία και ότι δεν επετράπη στον ιδρυτή των WikiLeaks να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου για το θέμα. «Την ημερομηνία που αναφέρεται στερούνταν την ελευθερία του και είχε κρίση υγείας εντός του κέντρου στο οποίο κρατείται», δήλωσε. 

 

Ο Ποβέδα δήλωσε ότι θα καταθέσει έφεση, ζητώντας διευκρινίσεις για την απόφαση. «Περισσότερο από τη σημασία της υπηκοότητας, είναι ένα ζήτημα σεβασμού των δικαιωμάτων και τήρησης της συνήθους διαδικασίας για την απόσυρση της υπηκοότητας», συμπλήρωσε ο δικηγόρος. 

 

Τον Ιανουάριο του 2018 χορηγήθηκε στον Τζούλιαν Ασάνζ υπηκοότητα Ισημερινού, στο πλαίσιο της αποτυχημένης προσπάθειας της τότε κυβέρνησης να τον μετατρέψει σε διπλωμάτη, για να βγει από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο. Τη Δευτέρα δικαστήριο αναίρεσε αυτή την απόφαση. 

 

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού ανέφερε ότι το δικαστήριο «ενήργησε ανεξάρτητα και ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία σε μια υπόθεση που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση». 

 

Ο Ασάνζ κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο Λονδίνο από τον Απρίλιο του 2019, όταν συνελήφθη. Ο 50χρονος πέρασε επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου κατέφυγε για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία όπου θα ήταν αντιμέτωπος με καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, που ο ίδιος διαψεύδει. 

 

Οι ΗΠΑ έχουν απαγγείλει σε βάρος του 18 κατηγορίες, από τις οποίες οι 17 για κατασκοπεία. Κατηγορίες για τις οποίες η μέγιστη ποινή είναι κάθειρξη 175 ετών. Αυτό τον μήνα το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας χορήγησε στην αμερικανική κυβέρνηση άδεια να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης ότι ο Ασάνζ δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ για να βρεθεί αντιμέτωπος με τις κατηγορίες για κατασκοπεία. 

 

Με πληροφορίες από Guardian