Ιρλανδία: Το Δουβλίνο κατηγορεί την Κομισιόν για υπέρβαση εξουσίας λόγω Apple

Ιρλανδία: Το Δουβλίνο κατηγορεί την Κομισιόν για υπέρβαση εξουσίας λόγω Apple Facebook Twitter
0

Η Ιρλανδία επέκρινε σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε από την αμερικανική εταιρεία Apple να καταβάλει στο Δουβλίνο 13 δισεκατομμύρια ευρώ για μη καταβεβλημένους φόρους, ότι παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας.

 

«Η Επιτροπή υπερέβη τις εξουσίες της και παραβίασε την κυριαρχία» της Ιρλανδίας αναφορικά με την φορολογία που επιβάλλει στις επιχειρήσεις, εκτίμησε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν σε ένα κείμενο στο οποίο παρουσιάζονται τα επιχειρήματα του Δουβλίνου σχετικά με την υπόθεση αυτή.

 

Στις 10 Νοεμβρίου η Ιρλανδία υπέβαλε έφεση κατά της απόφασης που έλαβε στις 30 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε από την αμερικανική εταιρεία να καταβάλει στο Δουβλίνο περισσότερα από 13 δισεκ. ευρώ σε «μη καταβεβλημένους φόρους».

 

Στην τρισέλιδη περίληψη των επιχειρημάτων της ιρλανδικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε σήμερα παρουσιάζονται νέες λεπτομέρειες για την έφεση αυτή, με την οποία το Δουβλίνο επιθυμεί να αντιστραφεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με αυτό τον τρόπο να προστατεύσει το φορολογικό του καθεστώς, χάρη στο οποίο εκτιμά ότι έχει προσελκύσει πολλές πολυεθνικές εταιρείες στη χώρα.

 

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μια περίληψη της δικής της απόφασης μέσα στην εβδομάδα.

 

Η Ιρλανδία τονίζει ότι στη φορολόγηση της Apple ακολούθησε ένα άρθρο του φορολογικού της κώδικα που αναφέρει ότι οι εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό δεν θα πρέπει να πληρώνουν φόρους για τα κέρδη τους που δεν παρήχθησαν στη χώρα.

 

Η Apple επισημαίνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των κερδών που κατέγραψαν οι δύο μονάδες που διατηρεί στην Ιρλανδία οφείλεται σε πνευματική ιδιοκτησία που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και άρα δεν θα πρέπει να φορολογηθούν στην Ιρλανδία.

 

Παράλληλα το Δουβλίνο ισχυρίζεται ότι η Επιτροπή «προσπαθεί να ξαναγράψει τους φορολογικούς κανόνες της Ιρλανδίας για τις επιχειρήσεις», επιμένοντας ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει κάνει χρήση της «αρχής του πλήρους ανταγωνισμού».

 

Το ποσοστό φορολόγησης των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία είναι ιδιαίτερα χαμηλό, στο 12,5%. Στην Apple, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβλήθηκε φορολογία ύψους μόλις 1% το 2003, το οποίο μειώθηκε ως το 0,005% το 2014.

 

Στο μεταξύ και η αμερικανική εταιρεία αναμένεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή την εβδομάδα, με το σκεπτικό ότι η ΕΕ αγνόησε τους ειδικούς σε θέματα φορολογίας και σε θέματα εταιρικού δικαίου και επέλεξε σκόπιμα έναν τρόπο για να μεγιστοποιήσει την ποινή, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της εταιρείας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM