Ιράν: «Με τηλεκατευθυνόμενα όπλα» η δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα Φαχριζαντέχ

Ιράν: «Με τηλεκατευθυνόμενα όπλα» η δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα Φαχριζαντέχ Facebook Twitter
EPA
0

Το Ιράν πιστεύει πως το Ισραήλ και μία εξόριστη αντιπολιτευόμενη ομάδα χρησιμοποίησαν τηλεκατευθυνόμενα όπλα, για να σκοτώσουν τον κορυφαίο πυρηνικό επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ την Παρασκευή. 

Σε ομιλία του κατά την κηδεία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμκχανί, ανέφερε ότι εκείνοι που επιτέθηκαν στον Ιρανό επιστήμονα «χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό» και δεν ήταν παρόντες στο σημείο. Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν, αρχικά είχε αναφέρει ότι ο Φαχριζαντέχ δολοφονήθηκε από ενόπλους που έβαλαν στο στόχαστρο το αυτοκίνητό του. Το Ισραήλ δεν σχολίασε τις κατηγορίες. Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ έπαιξε κομβικό ρόλο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στις αρχές του 2000 και πιο πρόσφατα κατηγορήθηκε από το Ισραήλ πως εξακολουθεί να βοηθάει στη μυστική ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου. Το Ιράν επιμένει πως οι πυρηνικές του δραστηριότητες είναι ειρηνικές. 

Η κηδεία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Άμυνας του Ιράν, στην Τεχεράνη και η ταφή του λίγα χιλιόμετρα βορειότερα. Η ιρανική κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα με το φέρετρο να μεταφέρεται από ένστολους και ανώτερους αξιωματούχους. Φόρο τιμής απέτισαν ο υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Αλάβι, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, και ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλαχί. Από την πλευρά του ο υποναύαρχος Αλί Σαμκχανί δήλωσε στην τελετή ότι οι ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας γνώριζαν για τη συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Φαχριτζάντε και είχαν προβλέψει ακόμη και το πού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επίθεση.

«Για την ασφάλειά του είχαν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες αναβαθμίσεις» ανέφερε προσθέτοντας πως ο εχθρός χρησιμοποίησε «εντελώς νέες» και «εξειδικευμένες» μεθόδους η οποίες «δυστυχώς, ήταν επιτυχείς». Παράλληλα έκανε λόγο για μια πολύ περίπλοκη αποστολή κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Δεν ήταν κανείς παρών στη σκηνή. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν «μερικά στοιχεία» για την ταυτότητα των δραστών και μερικά μέλη της Mojahedin-e Khalq, μίας εξόριστης ομάδας αντιπολιτευόμενων Ιρανών συμμετείχαν «σίγουρα», μαζί με το «σιωνιστικό καθεστώς και τη Mossad», μια αναφορά στο Ισραήλ και την υπηρεσία πληροφοριών του.

Οι δηλώσεις έγιναν μία μέρα αφότου του ιρανικό πρακτορείο FARS, το οποίο συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, ανέφερε πως ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ σκοτώθηκε από «τηλεκατευθυνόμενο όπλο». Η αραβόφωνη Al Alam TV μετέδωσε πως τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση «ελεγχόταν από δορυφόρο». Κατά την ομιλία του στην κηδεία του Φαχριζαντέχ, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Αμίρ Χαταμί, επανέλαβε την πρόθεση του Ιράν να εκδικηθεί για τη δολοφονία. «Οι εχθροί το γνωρίζουν και εγώ ως στρατιώτης τους λέω, πως κανένα έγκλημα, καμία τρομοκρατική πράξη και καμία ηλίθια ενέργεια δεν θα μείνουν αναπάντητες από τον λαό του Ιράν.» 

Με δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός υπουργός πληροφοριών Έλι Κοέν ανέφερε ότι δεν ήξερε ποιος ευθύνεται  για τη δολοφονία του επιστήμονα. Το Ιράν έχει κατηγορήσει και κατά το διάστημα 2010 - 2012 το Ισραήλ για δολοφονίες πυρηνικών επιστημόνων. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM