Το Ιράν απορρίπτει ως ανάξια την πρόταση του Τραμπ για συνομιλίες

Το Ιράν απορρίπτει ως ανάξια την πρόταση του Τραμπ για συνομιλίες Facebook Twitter
0

Ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι απέρριψαν σήμερα την πρόταση που έκανε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ για διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, κάνοντας λόγο για μια ανάξια προσφορά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με την ιρανική ηγεσία, χωρίς προϋποθέσεις προκειμένου να συζητήσει τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν τόνισε ότι η προσφορά του Τραμπ αντικρούει τις ενέργειές του, καθώς η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης και ασκεί πιέσεις σε άλλες χώρες να αποφύγουν να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες με το Ιράν.

«Οι κυρώσεις και οι πιέσεις είναι το ακριβώς αντίθετο του διαλόγου», τόνισε ο Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Πώς μπορεί ο Τραμπ να αποδείξει στον ιρανικό λαό ότι τα χθεσινοβραδινά του σχόλια εκφράζουν μια αληθινή πρόθεση για διαπραγματεύσεις και δεν ειπώθηκαν για λαϊκίστικους λόγους», πρόσθεσε ο Κασεμί.

Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί χαρακτήρισε τον Τραμπ ερασιτέχνη πολιτικό, διαμηνύοντας ότι το Ιράν δεν είναι Βόρεια Κορέα για να δεχτεί την προσφορά του για συνομιλίες.

Ο Χαμίντ Αμπουταλεμπί, σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ότι ο Τραμπ πρέπει πρώτα να πάρει πίσω την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να αναστείλει την επιβολή νέων κυρώσεων ενάντια στο Ιράν, πριν την έναρξη οποιοδήποτε συνομιλιών.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αμερικανική αποχώρηση από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι «παράνομη» και ότι εξαρτάται από την Ευρώπη να διατηρήσει τη συμφωνία-ορόσημο με την Τεχεράνη.

Ο επικεφαλής του στρατηγικού συμβουλίου διεθνών σχέσεων του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη δεν βλέπει καμία αξία στην προσφορά του Τραμπ, την οποία έκανε μία εβδομάδα μετά τις απειλές που εκτόξευσε ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Αλί Μοταχαρί, αντιπρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, που θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός στη χώρα, δήλωσε ότι θα ήταν ένας «εξευτελισμός» οι διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM