Το Ιράν απορρίπτει ως ανάξια την πρόταση του Τραμπ για συνομιλίες

Το Ιράν απορρίπτει ως ανάξια την πρόταση του Τραμπ για συνομιλίες Facebook Twitter
0

Ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι απέρριψαν σήμερα την πρόταση που έκανε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ για διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, κάνοντας λόγο για μια ανάξια προσφορά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με την ιρανική ηγεσία, χωρίς προϋποθέσεις προκειμένου να συζητήσει τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν τόνισε ότι η προσφορά του Τραμπ αντικρούει τις ενέργειές του, καθώς η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης και ασκεί πιέσεις σε άλλες χώρες να αποφύγουν να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες με το Ιράν.

«Οι κυρώσεις και οι πιέσεις είναι το ακριβώς αντίθετο του διαλόγου», τόνισε ο Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Πώς μπορεί ο Τραμπ να αποδείξει στον ιρανικό λαό ότι τα χθεσινοβραδινά του σχόλια εκφράζουν μια αληθινή πρόθεση για διαπραγματεύσεις και δεν ειπώθηκαν για λαϊκίστικους λόγους», πρόσθεσε ο Κασεμί.

Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί χαρακτήρισε τον Τραμπ ερασιτέχνη πολιτικό, διαμηνύοντας ότι το Ιράν δεν είναι Βόρεια Κορέα για να δεχτεί την προσφορά του για συνομιλίες.

Ο Χαμίντ Αμπουταλεμπί, σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ότι ο Τραμπ πρέπει πρώτα να πάρει πίσω την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να αναστείλει την επιβολή νέων κυρώσεων ενάντια στο Ιράν, πριν την έναρξη οποιοδήποτε συνομιλιών.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αμερικανική αποχώρηση από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι «παράνομη» και ότι εξαρτάται από την Ευρώπη να διατηρήσει τη συμφωνία-ορόσημο με την Τεχεράνη.

Ο επικεφαλής του στρατηγικού συμβουλίου διεθνών σχέσεων του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη δεν βλέπει καμία αξία στην προσφορά του Τραμπ, την οποία έκανε μία εβδομάδα μετά τις απειλές που εκτόξευσε ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Αλί Μοταχαρί, αντιπρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, που θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός στη χώρα, δήλωσε ότι θα ήταν ένας «εξευτελισμός» οι διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

Διεθνή / Από τον Πάπα Φραγκίσκο στον Ντέιβιντ Λιντς - Οι προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή το 2025

Από θρησκευτικούς ηγέτες με παγκόσμια επιρροή έως εμβληματικούς δημιουργούς της τέχνης και του κινηματογράφου, το 2025 σημαδεύτηκε από την απώλεια μεγάλων προσωπικοτήτων
THE LIFO TEAM
Eurostar: Επανεκκίνηση δρομολογίων - Εγκλωβισμένοι οι επιβάτες στους συρμούς για τουλάχιστον έξι ώρες

Διεθνή / Eurostar: Επανεκκίνηση δρομολογίων - Εγκλωβισμένοι οι επιβάτες στους συρμούς για τουλάχιστον έξι ώρες

Η Eurostar ανέφερε ότι σκοπεύει να εκτελέσει όλα τα δρομολόγιά της σήμερα, Τετάρτη, προειδοποιώντας ωστόσο πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις, ίσως και ακυρώσεις
THE LIFO TEAM
EUROSTAR ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΧΑΟΣ

Διεθνή / «Μιλάμε για χάος»: Επιβάτες περιγράφουν τι συνέβη μετά τη διακοπή των δρομολογίων της Eurostar μέσω Μάγχης

Μεγάλη αναστάτωση σε κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Λονδίνο, στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, δύο μέρες πριν από την Πρωτοχρονιά
THE LIFO TEAM