Το Ιράν απαγορεύει την βασεκτομή και τα αντισυλληπτικά για να αυξήσει τις γεννήσεις στη χώρα

Το Ιράν απαγορεύει την βασεκτομή και τα αντισυλληπτικά για να αυξήσει τις γεννήσεις στη χώρα Facebook Twitter
0

Τα δημόσια νοσοκομεία και οι κλινικές του Ιράν δεν θα πραγματοποιούν πλέον βασεκτομή ούτε θα δίνουν αντισυλληπτικά σε μια προσπάθεια να τονωθεί η αύξηση του πληθυσμού, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Οι γυναίκες της χώρας κάνουν σήμερα 1.7 παιδιά κατά μέσο όριο, πολύ κάτω από το 2.2 που χρειάζεται για την διατήρηση του πληθυσμού, δήλωσε ο Hamed Barakati, γενικός διευθυντής του αρμόδιου γραφείου του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, περίπου το 1/3 της χώρας θα είναι των 60 ετών μέχρι το 2050. «Είτε μας αρέσει είτε όχι, θα γίνουμε χώρα ηλικιωμένων», πρόσθεσε.

Μέθοδοι αντισύλληψης και σχετικά προϊόντα θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα σε φαρμακεία και ιδιωτικά νοσοκομεία, και στα δημόσια μόνο σε όσες γυναίκες κινδυνεύει η ζωή τους, εξήγησε ο Barakati. 

Το Ιράν απαγορεύει την βασεκτομή και τα αντισυλληπτικά για να αυξήσει τις γεννήσεις στη χώρα Facebook Twitter

Η συντηρητική κυβέρνηση του Ιράν, μεταξύ άλλων ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, ασκεί πιέσεις στους πολίτες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία ώστε να κάνουν περισσότερα παιδιά, περιορίζοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, αυξάνοντας τον αριθμό κλινικών στειρότητας και λέγοντας στος Ιρανούς πως είναι ασφαλές να κάνουν παιδιά κάθε 18 με 24 μήνες - πολύ νωρίτερα από την προηγούμενη συμβουλή αναμονής τριών έως και πέντε ετών. Η άδεια μητρότητας επεκτάθηκε σε εννέα μήνες ενώ οι πατέρες παίρνουν από το 2013 δυο και εκείνοι δυο εβδομάδες άδεια. 

Ωστόσο τα ποσοστά γεννήσεων συνεχίζουν να μειώνονται, κάτι που ο Barakati αποδίδει στις άσχημες οικονομικές συνθήκες που αποθαρρύνουν τους άντρες από το να δεσμευτούν σε ένα γάμο και την δημιουργία οικογένειας. «Ο νεαρός άντρας δεν είναι πρόθυμος να παντρευτεί ή να κάνει παιδιά, ακόμη και αν του δίναμε δάνειο», σημειώνει ο ίδιος.

Οι γυναίκες που καθυστερούν τον γάμο προκειμένου να κυνηγήσουν ανώτερη εκπαίδευση αλλά και μια γενικότερη κοινωνική αποστροφή στο να έχει κανείς περισσότερα από δυο παιδιά είναι επίσης παράγοντες που θα πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση, προσθέτει ο Barakati. Η μέση Ιρανή αποκτά το πρώτο της παιδί σε ηλικία 29 ετών, συγκριτικά με τα 26 έτη που ισχύουν για μια Αμερικανίδα.

Το Ιράν απαγορεύει την βασεκτομή και τα αντισυλληπτικά για να αυξήσει τις γεννήσεις στη χώρα Facebook Twitter

Οι σκληροπυρηνικοί έχουν ανάγει τον δείκτη γεννητικότητας σε θέμα εθνικής ασφάλειας, κατηγορώντας τους ξένους εχθρούς πως έχουν συμβάλει στην μείωση. Στατιστικοί ερευνητές έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί πως αλλοιώνουν τους αντίστοιχους δείκτες για να κρύψουν τον βαθμό της «πληθυσμιακής κρίσης», σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αλί Χαμενεΐ αποδίδει τον χαμηλό αριθμό γεννήσεων στον εισαγόμενο δυτικό τρόπο σκέψης, υποστηρίζοντας πως η χώρα των 80 εκατομμυρίων θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο διπλάσιο. 

Το Ιράν είχε επιδοκιμαστεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για τις υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού που κατάφεραν να μειώσουν τον δείκτη γεννητικότητας από περίπου 7 παιδιά ανά γυναίκα το 1980 σε λιγότερα από δύο μέχρι το 2011. Αυτό το κατάφερε με προοδευτικές πρωτοβουλίες όπως μεταξύ άλλων βασεκτομή, δωρεάν προφυλακτικά, φτηνά αντισυλληπτικά αλλά και εθνική εκστρατεία ενημέρωσης πάνω στην σεξουαλική υγεία και τον οικογενειακό προγραμματισμό μέσα από σλόγκαν σαν το «Δυο παιδιά είναι αρκετά» και «Λιγότερα παιδιά, καλύτερη ζωή».

Το Ιράν απαγορεύει την βασεκτομή και τα αντισυλληπτικά για να αυξήσει τις γεννήσεις στη χώρα Facebook Twitter

Τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων τύγχαναν επίσης αποδοχής και από τους κληρικούς που ανησυχούσαν πως η μαζική αύξηση του πληθυσμού στη δεκαετία του 1980 -όταν οι οικογένειες ενθαρρύνονταν να τονώσουν την πληγωμένη από πολέμους χώρα παράγοντας «στρατιώτες του Ισλάμ»- θα εξαντλούσε τους πόρους οδηγώντας σε μεγαλύτερη ανεργία στο μέλλον. 

Οργανώσεις που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν τις προηγούμενες απόπειρες της κυβέρνησης για αύξηση του πληθυσμού, υποστηρίζοντας πως έτσι θα υψωθούν νέα εμπόδια στην είσοδο των γυναικών στους χώρους εργασίας, μετατρέποντάς τις σε «μηχανές παραγωγής μωρών». Οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 60% του φοιτητικού δυναμικού στα πανεπιστήμια της χώρας αλλά έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στον τομέα της εργασίας παγκοσμίως. 

Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν, τέλος, πως προσπάθειες για την καταπολέμηση του Aids και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών θα ανακοπούν με τον περιορισμό των προφυλακτικών και άλλων μεθόδων αντισύλληψης. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM
ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Μάικλ Τζάκσον: «Μας έκανε πλύση εγκεφάλου» - Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

Νέες σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως για τον Μάικλ Τζάκσον, καθώς τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και υποστηρίζουν ότι τους είχε χειραγωγήσει από μικρή ηλικία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Διαπραγματευτές των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ - «Όχι» σε συνάντηση λέει το Ιράν

Σε κλίμα αβεβαιότητας και έντασης κινούνται οι διπλωματικές διεργασίες, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν διαπραγματευτές στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Θα είμαι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο πρίγκιπας Χάρι προκάλεσε συζητήσεις με τις δηλώσεις του για τον ρόλο του στη βασιλική οικογένεια αλλά και με τις παρεμβάσεις του για τον πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / NYT: Σοβαρά τραυματισμένος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης η εξουσία στο Ιράν

Παραμένει διανοητικά υγιής, όμως φέρει σοβαρά τραύματα, καθώς έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στο ένα πόδι, με πιθανή τοποθέτηση προσθετικού μέλους, ενώ έχει χειρουργηθεί και στο ένα χέρι
THE LIFO TEAM
Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Ο Τραμπ ζητά επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει τη θανατική ποινή όπου αυτή προβλέπεται από τον νόμο, όταν κατηγορούμενοι είναι παράτυποι μετανάστες
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΡΕΖΑ ΠΑΧΛΑΒΙ

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο εξόριστος πρίγκιπας καλεί τον Φρίντριχ Μερτς να διακόψει τις συνομιλίες με το καθεστώς στην Τεχεράνη

Η επίσκεψη του εξόριστου πρίγκιπα του ιρανικού θρόνου στο Βερολίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του
THE LIFO TEAM