Το Ιράν απαγορεύει την βασεκτομή και τα αντισυλληπτικά για να αυξήσει τις γεννήσεις στη χώρα

Το Ιράν απαγορεύει την βασεκτομή και τα αντισυλληπτικά για να αυξήσει τις γεννήσεις στη χώρα Facebook Twitter
0

Τα δημόσια νοσοκομεία και οι κλινικές του Ιράν δεν θα πραγματοποιούν πλέον βασεκτομή ούτε θα δίνουν αντισυλληπτικά σε μια προσπάθεια να τονωθεί η αύξηση του πληθυσμού, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Οι γυναίκες της χώρας κάνουν σήμερα 1.7 παιδιά κατά μέσο όριο, πολύ κάτω από το 2.2 που χρειάζεται για την διατήρηση του πληθυσμού, δήλωσε ο Hamed Barakati, γενικός διευθυντής του αρμόδιου γραφείου του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, περίπου το 1/3 της χώρας θα είναι των 60 ετών μέχρι το 2050. «Είτε μας αρέσει είτε όχι, θα γίνουμε χώρα ηλικιωμένων», πρόσθεσε.

Μέθοδοι αντισύλληψης και σχετικά προϊόντα θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα σε φαρμακεία και ιδιωτικά νοσοκομεία, και στα δημόσια μόνο σε όσες γυναίκες κινδυνεύει η ζωή τους, εξήγησε ο Barakati. 

Το Ιράν απαγορεύει την βασεκτομή και τα αντισυλληπτικά για να αυξήσει τις γεννήσεις στη χώρα Facebook Twitter

Η συντηρητική κυβέρνηση του Ιράν, μεταξύ άλλων ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, ασκεί πιέσεις στους πολίτες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία ώστε να κάνουν περισσότερα παιδιά, περιορίζοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, αυξάνοντας τον αριθμό κλινικών στειρότητας και λέγοντας στος Ιρανούς πως είναι ασφαλές να κάνουν παιδιά κάθε 18 με 24 μήνες - πολύ νωρίτερα από την προηγούμενη συμβουλή αναμονής τριών έως και πέντε ετών. Η άδεια μητρότητας επεκτάθηκε σε εννέα μήνες ενώ οι πατέρες παίρνουν από το 2013 δυο και εκείνοι δυο εβδομάδες άδεια. 

Ωστόσο τα ποσοστά γεννήσεων συνεχίζουν να μειώνονται, κάτι που ο Barakati αποδίδει στις άσχημες οικονομικές συνθήκες που αποθαρρύνουν τους άντρες από το να δεσμευτούν σε ένα γάμο και την δημιουργία οικογένειας. «Ο νεαρός άντρας δεν είναι πρόθυμος να παντρευτεί ή να κάνει παιδιά, ακόμη και αν του δίναμε δάνειο», σημειώνει ο ίδιος.

Οι γυναίκες που καθυστερούν τον γάμο προκειμένου να κυνηγήσουν ανώτερη εκπαίδευση αλλά και μια γενικότερη κοινωνική αποστροφή στο να έχει κανείς περισσότερα από δυο παιδιά είναι επίσης παράγοντες που θα πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση, προσθέτει ο Barakati. Η μέση Ιρανή αποκτά το πρώτο της παιδί σε ηλικία 29 ετών, συγκριτικά με τα 26 έτη που ισχύουν για μια Αμερικανίδα.

Το Ιράν απαγορεύει την βασεκτομή και τα αντισυλληπτικά για να αυξήσει τις γεννήσεις στη χώρα Facebook Twitter

Οι σκληροπυρηνικοί έχουν ανάγει τον δείκτη γεννητικότητας σε θέμα εθνικής ασφάλειας, κατηγορώντας τους ξένους εχθρούς πως έχουν συμβάλει στην μείωση. Στατιστικοί ερευνητές έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί πως αλλοιώνουν τους αντίστοιχους δείκτες για να κρύψουν τον βαθμό της «πληθυσμιακής κρίσης», σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αλί Χαμενεΐ αποδίδει τον χαμηλό αριθμό γεννήσεων στον εισαγόμενο δυτικό τρόπο σκέψης, υποστηρίζοντας πως η χώρα των 80 εκατομμυρίων θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο διπλάσιο. 

Το Ιράν είχε επιδοκιμαστεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για τις υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού που κατάφεραν να μειώσουν τον δείκτη γεννητικότητας από περίπου 7 παιδιά ανά γυναίκα το 1980 σε λιγότερα από δύο μέχρι το 2011. Αυτό το κατάφερε με προοδευτικές πρωτοβουλίες όπως μεταξύ άλλων βασεκτομή, δωρεάν προφυλακτικά, φτηνά αντισυλληπτικά αλλά και εθνική εκστρατεία ενημέρωσης πάνω στην σεξουαλική υγεία και τον οικογενειακό προγραμματισμό μέσα από σλόγκαν σαν το «Δυο παιδιά είναι αρκετά» και «Λιγότερα παιδιά, καλύτερη ζωή».

Το Ιράν απαγορεύει την βασεκτομή και τα αντισυλληπτικά για να αυξήσει τις γεννήσεις στη χώρα Facebook Twitter

Τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων τύγχαναν επίσης αποδοχής και από τους κληρικούς που ανησυχούσαν πως η μαζική αύξηση του πληθυσμού στη δεκαετία του 1980 -όταν οι οικογένειες ενθαρρύνονταν να τονώσουν την πληγωμένη από πολέμους χώρα παράγοντας «στρατιώτες του Ισλάμ»- θα εξαντλούσε τους πόρους οδηγώντας σε μεγαλύτερη ανεργία στο μέλλον. 

Οργανώσεις που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν τις προηγούμενες απόπειρες της κυβέρνησης για αύξηση του πληθυσμού, υποστηρίζοντας πως έτσι θα υψωθούν νέα εμπόδια στην είσοδο των γυναικών στους χώρους εργασίας, μετατρέποντάς τις σε «μηχανές παραγωγής μωρών». Οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 60% του φοιτητικού δυναμικού στα πανεπιστήμια της χώρας αλλά έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στον τομέα της εργασίας παγκοσμίως. 

Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν, τέλος, πως προσπάθειες για την καταπολέμηση του Aids και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών θα ανακοπούν με τον περιορισμό των προφυλακτικών και άλλων μεθόδων αντισύλληψης. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Διεθνή / Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου η επιμνημόσυνη δέηση στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ - Απών ο βασιλιάς Κάρολος μετά την ανακοίνωση πως διαγνώστηκε με καρκίνο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η χήρα του Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν πως κρατά σε ομηρία την σορό του συζύγου της

Διεθνή / Η χήρα του Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν πως κρατά σε ομηρία την σορό του συζύγου της

«Τον βασανίσατε όσο ζούσε, τώρα τον βασανίζετε και μετά θάνατον», λέει η χήρα του Ναβάλνι σε νέο βίντεο που ανάρτησε το Σάββατο και μέσω του οποίου εξαπολύει πυρά κατά του Πούτιν -  Τίτλος του βίντεο «Η ψεύτικη πίστη του Πούτιν»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ