Οι ιρανικές αρχές έδωσαν έκτακτη έγκριση για ένα εγχώριο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού καθώς η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει ένα θανατηφόρο ξέσπασμα της πανδημίας.

 

Ο υπουργός Υγείας Saeed Namaki δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι η άδεια για την επείγουσα χρήση του εμβολίου που ονομάζεται COVIran Barekat δόθηκε χθες.

 

«Χορηγήθηκε η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου Barekat και το εμβόλιο θα προστεθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού από την προσεχή εβδομάδα» (Σάββατο, πρώτη ημέρα της εβδομάδας στο Ιράν), δήλωσε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου του.

 

Το «COVIran Barekat» όπως είναι η πλήρης ονομασία του, αναπτύχτηκε από το Ίδρυμα του Τάγματος του Ιμάμη.

 

Η κίνηση αυτή έγινε καθώς η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα με την εισαγωγή αρκετών εμβολίων.

 

Η πρώτη μελέτη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύχθηκε από μια θυγατρική του κρατικού ομίλου Setad, ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου 2020.

 

Αξιωματούχος δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ότι η παραγωγή του εμβολίου είχε ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου, με «περίπου 3 εκατομμύρια δόσεις» να έχουν παραχθεί μέχρι στιγμής.

 

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει περισσότερους από 82.000 θανάτους στο Ιράν, με πάνω από 3 εκατομμύρια μολύνσεις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα οποία ωστόσο εικάζεται ότι είναι σαφώς χαμηλότερα από την πραγματικότητα.

 

Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι αμερικανικές κυρώσεις παρεμπόδισαν τις προσπάθειες της χώρας να εμβολιάσει τα 83 εκατομμύρια του πληθυσμού της.

 

Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Ιρανοί έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου από τον Φεβρουάριο, αλλά λιγότεροι από 1 εκατομμύριο έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

 

Με πληροφορίες του AFP