Ιράκ: Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού, με drone παγιδευμένo με εκρηκτικά

Ιράκ: Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού, με drone παγιδευμένo με εκρηκτικά Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουσταφά αλ- Καντίμι βγήκε αλώβητος από απόπειρα δολοφονίας που διαπράχθηκε με drone, παγιδευμένo με εκρηκτικά. 

Τo drone είχε στόχο την κατοικία του πρωθυπουργού στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, τα ξημερώματα της Κυριακής. Πληροφορίες του Associated Press κάνουν λόγο για δύο drone με εκρηκτικά. Επτά μέλη της ασφάλειάς του τραυματίστηκαν από την επίθεση, σύμφωνα με δύο Ιρακινούς αξιωματούχους που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο. 

«Είμαι καλά και ανάμεσα στους ανθρώπους μου», έγραψε στο Twitter ο αλ-Καντίμι λίγο μετά την επίθεση και έκανε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση «για χάρη του Ιράκ». Αργότερα, εμφανίστηκε στην ιρακινή τηλεόραση, καθισμένος πίσω από γραφείο, ήρεμος και συγκροτημένος. «Οι άνανδρες επιθέσεις με ρουκέτες και drone δεν χτίζουν πατρίδες και δεν χτίζουν το μέλλον», δήλωσε. 

Ένα drone με εκρηκτικά επιχείρησε να πλήξει την οικία του αλ-Καντίμι, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Κάτοικοι της Βαγδάτης άκουσαν μία έκρηξη και στη συνέχεια πολλούς πυροβολισμούς, από την Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται πρεσβείες και κυβερνητικά γραφεία. 

Οι δυνάμεις ασφαλείας «παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με αυτή την αποτυχημένη απόπειρα», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. 

Εικόνες που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA έδειχναν ζημιές σε κάποια τμήματα της πρωθυπουργικής κατοικίας και σε ένα SUV. Οι αρχές συνέλλεξαν υπολείμματα του drone, τα οποία θα εξεταστούν, δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters. 

«Είναι νωρίς να πούμε ποιος διέπραξε την επίθεση. Ελέγχουμε τις αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών και περιμένουμε τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του 54χρονου Ιρακινού πρωθυπουργού. «Αυτή η προφανής τρομοκρατική ενέργεια, την οποία καταδικάζουμε ισχυρά, στόχευε στην καρδιά του ιρακινού κράτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. 

«Είμαστε σε στενή επαφή με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Ιράκ και έχουμε προσφέρει τη βοήθειά μας, καθώς διερευνούν αυτή την επίθεση», συμπλήρωσε. 

Η επίθεση έγινε σε μια περίοδο εντάσεων στο Ιράκ, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου. Παραστρατιωτικές οργανώσεις, που πρόσκεινται στο Ιράν, αμφισβητούν τα αποτελέσματα.

Υποστηρικτές τους που διαδήλωναν την Παρασκευή συγκρούστηκαν με την αστυνομία, κοντά στην Πράσινη Ζώνη. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με χημικά και πυροβολισμούς, με συνέπεια τουλάχιστον ένας διαδηλωτής να χάσει τη ζωή του.  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM