Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον υπεύθυνο για τα οικονομικά του ISIS

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον υπεύθυνο για τα οικονομικά του ISIS Facebook Twitter
Φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ, για τη σύλληψη (Πηγή EPA)
0

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε υψηλόβαθμο στέλεχος του ISIS και παλιό συνεργάτη της Αλ Κάιντα, σε επιχείρηση εκτός των συνόρων. 

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουσταφά αλ Καντίμι ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι πρόκειται για τον Σάμι Τζάσιμ, ο οποίος επιβλέπει τα οικονομικά του ISIS και υπήρξε το Νο2 της τρομοκρατικής οργάνωσης, πίσω από τον Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι. 

Ο Αλ Καντίμι έκανε λόγο για «μία από τις πιο δύσκολες» επιχειρήσεις εκτός συνόρων που έχουν κάνει ποτέ οι ιρακινές δυνάμεις. Συνελήφθη σε άλλη χώρα και μεταφέρθηκε στο Ιράκ πριν από λίγες ημέρες, δήλωσαν στο Associated Press Ιρακινοί αξιωματούχοι. 

Ο Τζάσιμ είχε επικηρυχθεί για 5 εκατομμύρια δολάρια από την Ουάσινγκτον, που τον έχει περιγράψει ως άτομο που παίζει «καθοριστικής σημασίας ρόλο στη διαχείριση των οικονομικών για τις επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους». 

Όταν διετέλεσε το Νο2 του ISIS στη νότια Μοσούλη το 2014, ο Τζάσιμ φέρεται να ήταν το αντίστοιχο του υπουργού Οικονομικών του Ισλαμικού Κράτους, επιβλέποντας στις επιχειρήσεις που απέφεραν έσοδα στην οργάνωση, μέσω παράνομων πωλήσεων πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Είναι ένας από τους λίγους ηγέτες του πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους που μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις του, σχολίασε ο Χασάν Χασάν, ειδικός για την τρομοκρατική οργάνωση. Πρόκειται για μόλις το δεύτερο υψηλόβαθμο στέλεχος του ISIS που συλλαμβάνεται ζωντανός, επεσήμανε. 

«Εμπλέκεται στην καθημερινή λειτουργία του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, οπότε στρατηγικά, αυτή είναι μια σημαντική σύλληψη για τους Ιρακινούς. Συνήθως (οι ηγέτες του ISIS) ανατινάσσονται ή πολεμούν μέχρι τέλους», συμπλήρωσε ο Χασάν Χασάν μιλώντας στο Reuters. 

Ο Τζάσιμ συνεργαζόταν με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Άμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι- ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή το 2006. Το 2015 έφυγε για τη Συρία, μετά την ανακήρυξη του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους και έγινε το δεξί χέρι του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο τελευταίος σκοτώθηκε σε επιδρομή που έκαναν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στη βορειοδυτική Συρία το 2019.  

Με πληροφορίες από AP, Reuters
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ

Διεθνή / Ποιος θα διαδεχθεί τον Τραμπ; Ο Βανς προηγείται στις προτιμήσεις των Ρεπουμπλικανών

Τα αποτελέσματα δείχνουν ισχυρή στήριξη προς την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έναν χρόνο μετά την επιστροφή του στην εξουσία, αλλά και συγκέντρωση της επιρροής γύρω από δύο βασικά πρόσωπα
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Όχι Βασιλιάδες, Όχι ICE, Όχι Πόλεμος»: Μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά Τραμπ ενώ εκείνος «έπαιζε γκολφ»

Είναι η τρίτη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο που η Αμερική κλήθηκε να βγει στους δρόμους από αυτό το κίνημα από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Διεθνή / Λίβανος: Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα – Αντιδράσεις για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν ένας από τους δημοσιογράφους, τον οποίο χαρακτήρισε μέλος μονάδας πληροφοριών της Χεζμπολάχ.
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΙΣΙ ΓΑΛΛΙΑ BANK OF AMERICA

Διεθνή /  Αποτράπηκε βομβιστική επίθεση σε Αμερικανική τράπεζα στο Παρίσι — Έρευνα από την Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος φέρεται να ετοιμαζόταν να πυροδοτήσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας
THE LIFO TEAM