Οι Αμερικανοί ερευνητές ασφάλειας αυτοκινήτων ξεκινούν έρευνα σε 30 εκατομμύρια οχήματα, που κατασκευάστηκαν από δώδεκα αυτοκινητοβιομηχανίες, με δυνητικά ελαττωματικούς αερόσακους Takata, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το Reuters.

 

Η Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας της Κυκλοφοριακής Οδού (NHTSA) ξεκίνησε την Παρασκευή μια μηχανική ανάλυση που θα αφορά περίπου 30 εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ από το 2001 έως το 2019. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενημερώθηκαν για την έρευνα, η οποία σημειώνεται ότι δεν είναι ακόμη δημόσια.

 

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες επί του παρόντος είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν πριν από τη δημόσια ανακοίνωση του NHTSA, είτε δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια. Από την πλευρά του, το NHTSA αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

 

Τα 30 εκατομμύρια οχήματα, τα οποία αφορά η έρευνα, περιλαμβάνουν τόσο αυτά που απέκτησαν τους συγκεκριμένους αερόσακους κατά την κατασκευή τους όσο και αυτά που έλαβαν τους αερόσακους κατόπιν επισκευών. 

 

Κατά την τελευταία δεκαετία, περισσότερα από 67 εκατομμύρια αερόσακοι Takata έχουν ανακληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 100 εκατομμύρια παγκοσμίως. 

 

Οι ανακλήσεις έγιναν καθώς οι συγκεκριμένοι αερόσακοι φάνηκε ότι σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να εκτοξεύσουν θανατηφόρα μεταλλικά θραύσματα. Έχουν υπάρξει τουλάχιστον 28 θάνατοι παγκοσμίως, εκ των οποίων 19 στις Ηνωμένες Πολιτείες που συνδέονται με ελαττωματικά Takata και περισσότεροι από 400 τραυματίες.

 

Με πληροφορίες από Reuters