ΗΠΑ: Στα χέρια της εισαγγελίας τα φορολογικά αρχεία του Ντόναλντ Τραμπ

ΗΠΑ: Στα χέρια της εισαγγελίας τα φορολογικά αρχεία του Ντόναλντ Τραμπ Facebook Twitter
ΗΠΑ: Στα χέρια της εισαγγελίας τα φορολογικά αρχεία του Ντόναλντ Τραμπ (EPA/Αρχείο)
0

Στα χέρια της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης που ερευνά τα οικονομικά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκονται πλέον οι φορολογικές δηλώσεις του μετά από μία μαραθώνια νομική μάχη.

«Το γραφείο μας έλαβε τα αρχεία τη Δευτέρα», δήλωσε ο Ντάνι Φροστ, εκπρόσωπος του εισαγγελέα του Μανχάταν, Cyrus Vance.

Το γραφείο του Vance έλαβε τα στοιχεία αφού το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τη Δευτέρα μια τελευταία πρόταση από τους δικηγόρους του Τραμπ, σε μία απόπειρα να εμποδίσουν την διαδικασία.

Ο εισαγγελέας ζητούσε αυτά τα έγγραφα στο πλαίσιο μιας έρευνας που αρχικά επικεντρωνόταν στις καταβολές χρημάτων σε δύο γυναίκες που υποστήριζαν ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις με τον Τραμπ, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στο μεταξύ, η έρευνα αυτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει τώρα κατηγορίες για φοροδιαφυγή, τραπεζική και ασφαλιστική απάτη.

Μεταξύ άλλων, οι εισαγγελικές αρχές ζητούσαν να λάβουν τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλε ο Τραμπ από το 2011 μέχρι το 2018, καθώς και εκείνες της εταιρείας του, του Trump Organization.

Ο Vance υπέβαλε για πρώτη φορά το αίτημά του τον Αύγουστο του 2019 και έκτοτε ο Τραμπ και οι δικηγόροι του προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να εμποδίσουν την παράδοση των εγγράφων από τη λογιστική εταιρεία Mazars, που διαχειρίζεται τις φορολογικές υποθέσεις του μεγιστάνα επιχειρηματία.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι συνεργάτες του Vance πήραν πρόσφατα κατάθεση από εργαζόμενους στην Deutsche Bank, το τελευταίο μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα που συνεργάζεται ακόμη με τον Τραμπ, ενώ μίλησαν και με εργαζόμενους στην ασφαλιστική εταιρεία Aon.

Επίσης, πήραν νέα κατάθεση από τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ, τον Μάικλ Κόεν, ο οποίος είχε δηλώσει στο Κογκρέσο ότι ο πρώην πελάτης του και η εταιρεία του «φούσκωναν» ή υποβάθμιζαν τεχνητά την αξία των ιδιοκτησιών τους, ώστε να λαμβάνουν τραπεζικά δάνεια ή να μειώνουν τους φόρους τους.

Ο Τραμπ, ο οποίος εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα, χαρακτήρισε την έρευνα «συνέχεια του μεγαλύτερου πολιτικού κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία της χώρας μας».

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν υποχρεούνται από το νόμο να δημοσιεύουν λεπτομέρειες για τα προσωπικά τους οικονομικά. Ωστόσο κάθε πρόεδρος μετά τον Ρίτσαρντ Νίξον συνηθίζει να το κάνει.

Ο Τραμπ αν και είχε πει επανειλημμένα ότι θα έδινε τα στοιχεία, τελικά έσπασε την παράδοση.

Εάν ο Τραμπ καταδικαστεί, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιθανή ποινή φυλάκισης. Σε αντίθεση με τα ομοσπονδιακά αδικήματα, τα κρατικά εγκλήματα δεν υπόκεινται σε προεδρική συγχώρεση.

Με πληροφoρίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ