ΗΠΑ: Σοβαρή επίθεση χάκερ προκαλεί αναστάτωση στο Δημοκρατικό Κόμμα

ΗΠΑ: Σοβαρή επίθεση χάκερ προκαλεί αναστάτωση στο Δημοκρατικό Κόμμα Facebook Twitter
0

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, η επίθεση ενός μοναχικού χάκερ (lone hacker) στη βάση δεδομένων του κόμματος.

Κατά την επίθεση μεγάλος όγκος αρχείων, συμπεριλαμβανομένων emails και άλλων εγγράφων τα οποία αποκάλυπταν τις εσωτερικές διεργασίες της εθνικής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC), εκλάπησαν.

Διάφορα τεχνικά αποδεικτικά στοιχεία που ήρθαν στο φως τις τελευταίες ώρες υποδεικνύουν ότι ο χάκερ που ανέλαβε την ευθύνη, ο οποίος αυτοαποκαλείται Gucifer 2.0, είναι πιθανό να έχει διασυνδέσεις με τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τίποτα για την ταυτότητα του πραγματικού προσώπου πίσω από τη μάσκα του χάκερ. Ωστόσο οι αρχές πιστεύουν ότι οποιοσδήποτε είναι πίσω από τον Gucifer 2.0 δεν έχει καμία σχέση με τον αληθινό Gucifer, ο οποίος κρατείται σε φυλακές των ΗΠΑ εν αναμονή της ανακοίνωσης της ποινής του για κατηγορίες hacking και απάτης.

Το μοναδικό στοιχείο που γνωρίζουν μέχρι στιγμής οι αρχές -ή που αποκαλύπτουν- είναι ότι ο Gucifer 2.0 υποστηρίζει, σε blog, ότι είναι ρουμανικής καταγωγής και ότι δουλεύει μόνος του.

Ωστόσο, πολλοί είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την ταυτότητα του συγκεκριμένου χάκερ για τρεις βασικούς λόγους:

- Λεπτομερής ανάλυση της επίθεσης στο DNC αποκαλύπτει ότι το κόμμα είχε στην πραγματικότητα δεχτεί δύο παραβιάσεις στα συστήματά της από δύο ομάδες με τις ονομασίες Cozy Bear και Fancy Bear, οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν διασυνδέσεις με το ρωσικό κράτος. Οι συγκεκριμένες ομάδες έχουν διεισδύσει με επιτυχία σε αμερικανικούς ομοσπονδιακούς οργανισμούς σε ξεχωριστές επιθέσεις.

- Η εξέταση των μεταδεδομένων σε αντίγραφα των εγγράφων τα οποία διαμοίρασε αργότερα ο Gucifer 2.0, αποκαλύπτει ότι υπήρξε επεξεργασία αυτών σε ένα μηχάνημα το οποίο είχε σετάρει χρήστης της ρωσικής γλώσσας.

- Οι τεχνικές πληροφορίες, όπως διευθύνσεις IP, οι οποίες αποσπάστηκαν από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε ο χάκερ σε δημοσιογράφους, συνιστούν διασύνδεση με τον ρωσικό «κυβερνο-υπόκοσμο».

Εντούτοις, το άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι ο υπεύθυνος για την επίθεση έχει χλευάσει ανοικτά τις αναλύσεις των ειδικών, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος είναι ρουμανικής καταγωγής και ότι δεν έχει καμία σύνδεση ή υποστήριξη από το ρωσικό κράτος.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σε γραπτές συνεντεύξεις που έδωσε σε μέσα ενημέρωσης, ο Gucifer 2.0 δεν φαίνεται να είναι άριστος γνώστης της ρουμανικής γλώσσας. Μια πιο προσεκτική ματιά στις απαντήσεις του, με τη χρήση γλωσσικών εργαλείων, αποκαλύπτει ότι η δομή των προτάσεων του χάκερ ήταν επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική αντί τη ρουμανική γλώσσα. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύει ότι σε αυτή την επίθεση εμπλέκεται η Ρωσία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιθανόν ένας και μόνο χάκερ να έφερε εις πέρας αυτή την επίθεση. Ωστόσο, η παραβίαση στα συστήματα του DNC δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με άλλες επιθέσεις από χάκερς με πολιτικά κίνητρα, αφού σε αυτή την περίπτωση οι κυβερνοεγκληματίες συνήθως διανέμουν τις πληροφορίες στον Τύπο, μόλις τις πάρουν στα χέρια τους, με σκοπό να φέρουν το πρόσωπο που είχαν στοχοποιήσει σε δύσκολη θέση.

Αντίθετα, όταν πρόκειται για επίθεση η οποία έχει την υποστήριξη κάποιας κυβέρνησης, είναι πολύ πιθανό οι χάκερς να «κρύβονται» μέσα σε ένα δίκτυο για μήνες και σιγά σιγά να κλέβουν δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM