ΗΠΑ: Το πτώμα του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ερρίφθη στη θάλασσα

ΗΠΑ: Το πτώμα του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ερρίφθη στη θάλασσα Facebook Twitter
0

Το πτώμα του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ερρίφθη στη θάλασσα, μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος του, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές. 

Όπως επιβεβαίωσαν σήμερα αξιωματούχοι του Πενταγώνου στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μετά τον θάνατό του, η σορός του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους κατέληξε στην θάλασσα. 

Αξιωματούχος, που μίλησε στο AFP, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την ταφή στη θάλασσα. Η κίνηση αυτή θυμίζει και την ταφή του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011, μετά τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, σε μια επιχείρηση επίλεκτων μονάδων του αμερικανικού στρατού στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν.

Τρεις αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, δεν αποκάλυψαν πού πραγματοποιήθηκε η ταφή αλλά υποστήριξαν ότι ακολουθήθηκαν τα θρησκευτικά τελετουργικά. Δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «εκτιμούν», πως τα λείψανά του αλ Μπαγκντάντι ερρίφθησαν στη θάλασσα από ένα αεροσκάφος.

Εσώρουχα του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι υποβλήθηκαν σε τεστ DNA προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του πριν από την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό του, είπε σήμερα ένας σύμβουλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.


Ο Πόλατ Τζαν, ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος των SDF, έδωσε λεπτομέρειες στο Twitter σχετικά με το πώς βοήθησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των SDF στον εντοπισμό του Μπαγκντάντι, τον θάνατο του οποίου ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Η δική μας πηγή, που μπορούσε να προσεγγίσει τον αλ Μπαγκντάντι, έφερε τα εσώρουχά του προκειμένου να διεξαχθεί τεστ DNA και να επιβεβαιωθεί (100%) ότι αυτό το πρόσωπο ήταν ο ίδιος ο Μπαγκντάντι» εξήγησε ο Τζαν.


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι SDF συνεργάζονταν από τις 15 Μαΐου με τη CIA για τον εντοπισμό του Μπαγκντάντι και κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι είχε μετακινηθεί από το Ντέιρ αλ Ζορ στην ανατολική Συρία στην Ιντλίμπ, όπου σκοτώθηκε.

Ο αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε ενεργοποιώντας ένα γιλέκο αυτοκτονίας παγιδευμένο με εκρηκτικά, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Delta Team. Όταν αμερικανικές δυνάμεις προσέγγισαν το συγκρότημα που διέμενε ο Μπαγκντάντι, τα ελικόπτερα δέχθηκαν πυρά αλλά τελικά κατάφεραν να προσγειωθούν χωρίς απώλειες. Φοβούμενοι ότι η είσοδος ήταν παγιδευμένη, οι στρατιώτες εισήλθαν ανατινάσσοντας έναν πλαϊνό τοίχο.

Ο Μπαγκντάντι διέφυγε σε ένα υπόγειο του συγκροτήματος παίρνοντας μαζί του τρία από τα παιδιά του και οι αμερικανικές δυνάμεις του ζήτησαν να παραδοθεί, όμως εκείνος αρνήθηκε. Τον κυνήγησαν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι και αφού βρέθηκε σε αδιέξοδο, ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους πυροδότησε τα εκρηκτικά, παρασέρνοντας στον θάνατο και τα παιδιά.

Μήνες πριν τον θάνατό του, είχε προλάβει να εκχωρήσει αρκετές αρμοδιότητες σε έναν πρώην αξιωματούχο του ιρακινού στρατού. Όπως μεταδίδει το Newsweek, ο Αμπντουλάχ Καρντάς, γνωστός και ως Χάτζι Αμπντουλάχ αλ-Αφάρι, φέρεται να είναι πρώην αξιωματούχος του ιρακινού στρατού που είχε υπηρετήσει επί των ημερών του Σαντάμ Χουσεΐν και, ήδη από τον Αύγουστο, είχε αναλάβει επαυξημένα καθήκοντα.

Με πληροφορίες από Newsweek και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM