ΗΠΑ: Παράνομες οι ρωσικές ενέργειες σε βάρος των ουκρανικών πλοίων

ΗΠΑ: Παράνομες οι ρωσικές ενέργειες σε βάρος των ουκρανικών πλοίων Facebook Twitter
EPA
0

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι κατήγγειλε σήμερα την «παράνομη ενέργεια της Ρωσίας», μετά τη σύλληψη των ουκρανικών πλοίων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά καθιστά «αδύνατη» μια «φυσιολογική σχέση» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.


«Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας φυσιολογικής σχέσης με τη Ρωσία. Όμως παράνομες ενέργειες όπως αυτή καθιστούν αδύνατο κάτι τέτοιο» υπογράμμισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, στην έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε η Ουκρανία.

Η Νίκι Χέιλι κάλεσε επίσης τη Ρωσία «να ελευθερώσει» τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους.

«Καλούμε τη Ρωσία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να μην αντιτίθεται, ούτε να παρενοχλεί τη θαλάσσια διέλευση ουκρανικών πλοίων στον πορθμό του Κερτς (...) να ελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία που συνέλαβε και τα πληρώματά τους» και «να αμβλύνει την ένταση που δημιούργησε η ίδια».

«Εξ ονόματος της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παράνομες συμπεριφορές της και να σεβαστεί τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας και τις ελευθερίες όλων των κρατών» επισήμανε η Αμερικανίδα πρέσβειρα, χωρίς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, όπως ζήτησε το Κίεβο.

Έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ, μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζήτησε σήμερα το πρωί η Μόσχα με τίτλο «Παραβίαση των συνόρων της Ρωσίας» τελείωσε σύντομα.

Σε μια ψηφοφορία επί της διαδικασίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης με 7 ψήφους (ΗΠΑ, Ευρωπαίοι, Κουβέιτ) εκ των 15 μελών του. Τη Ρωσία στήριξαν η Κίνα, η Βολιβία και το Καζακστάν. Οι τρεις αφρικανικές χώρες του Συμβουλίου και το Περού απείχαν.

Όταν πήρε τον λόγο, ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας Ντιμίτρι Πολάνσκι διατύπωσε τη δυσφορία του εναντίον εκείνων που τροφοδοτούν μια «αντι-ρωσική» συμπεριφορά.

«Πυροδοτείτε τα μίση» σε βάρος της Ρωσίας, είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, καταγγέλλοντας «την παραβίαση» που διαπράχθηκε, σύμφωνα με τη Μόσχα, από τα ουκρανικά πλοία στο στενό του Κερτς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να πάρει τον έλεγχο της κοινωνίας μας»

Οι πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από το ξενοδοχείο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αναχώρησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ από το Πακιστάν - «Δεν θα αποδεχθούμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις»

Ο Αμπάς Αραγτσί βρέθηκε στο Πακιστάν όπου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της χώρας και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να συναντηθεί με την αμερικανική αντιπροσωπεία
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Διεθνή / Αγαπάτε τα λουλούδια; - Τέσσερα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε

O «τουρισμός των λουλουδιών» γνωρίζει άνθηση, όμως ο υπερτουρισμός και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν το τοπίο, στρέφοντας τους ταξιδιώτες σε νέους, λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς με εξίσου εντυπωσιακές ανθοφορίες
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Διεθνή / Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Mετά τη ρωσική νυκτερινή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, συντρίμμια drone έπεσαν στη νοτιοανατολική ρουμανική πόλη Γαλάτσι προκαλώντας ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε παράρτημα μιας κατοικίας
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν θέσεις γιατρών

Με τα κενά στο ιατρικό προσωπικό να διευρύνονται, τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε έμπειρους νοσηλευτές για να καλύψουν ρόλους γιατρών, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών
THE LIFO TEAM