ΗΠΑ: Οι αρχές απαγορεύουν τα drones πάνω από το Νιου Τζέρσεϊ εν μέσω ανησυχίας

ΗΠΑ: Οι αρχές απαγορεύουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το Νιου Τζέρσεϊ εν μέσω ανησυχίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: YouTube screenshot / Eyewitness News ABC7NY
0

Οι αμερικανικές αεροπορικές αρχές απαγόρευσαν τη χρήση drone πάνω από 22 πόλεις του Νιου Τζέρσεϊ έως τις 17 Ιανουαρίου, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει «θανατηφόρα βία» κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εάν αυτά αποτελούν «άμεση απειλή για την ασφάλεια».

Οι πιλότοι που στέλνουν τα drones τους σε απαγορευμένες ζώνες πλέον θα κινδυνεύουν με σύλληψη από την αστυνομία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς εδώ και μερικές εβδομάδες οι κάτοικοι των γύρω περιοχών αναφέρουν μυστηριώδεις εμφανίσεις ιπτάμενων αντικειμένων άγνωστης ταυτότητας στο Νιου Τζέρσεϊ και σε άλλες πολιτείες, προκαλώντας ανησυχία στις τάξεις των πολιτών η οποία επεκτάθηκε στους τοπικούς πολιτικούς ηγέτες. Αλλά παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι για απαντήσεις, οι αρχές δεν έχουν υπάρξει ιδιαίτερα κατατοπιστικές.

Το θέμα έφτασε και στον Λευκό Οίκο, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι θεάσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν ήταν «τίποτα κακόβουλο».

O νέος περιορισμός στη χρήση drones προβλέπει ότι κανένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος δε θα μπορεί να επιχειρεί σε ύψος χαμηλότερο από τα 400 πόδια.

Αρκετές από τις απαγορευμένες ζώνες βρίσκονται γύρω από υποδομές, όπως οι σταθμοί παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλες καλύπτουν περιοχές όπως το λιμάνι και τον εναέριο χώρο γύρω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή αεροδρόμια.

Η FAA αναφέρει ότι ορισμένοι οργανισμοί, όπως η αστυνομία και οι αρχές αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, δεν περιλαμβάνονται στους περιορισμούς.

Επιπλέον, μερικές επιχειρήσεις θα μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν τα drones τους, αλλά μόνο έχοντας λάβει την απαραίτητη έγκριση των αρχών.

Τον τελευταίο μήνα, το θέμα με τα άγνωστης ταυτότητας αντικείμενα πάνω από το Νιού Τζέρσεϊ και των γύρω περιοχών έχει αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης στην Αμερική.

Στα social media, ανήσυχοι χρήστες εκφράζουν διάφορες θεωρίες για την προέλευση τους, με πιο επικρατούσα αυτή ότι πρόκειται για κατασκοπευτικά drone των γεωπολιτικών αντιπάλων των ΗΠΑ, ενώ δε λείπουν και οι εικασίες ότι είναι σκάφη εξωγήινων.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», λέει το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο διέψευσε την πρόταση ενός νομοθέτη του Νιου Τζέρσεϊ ότι τα drones προέρχονταν συγκεκριμένα από ένα ιρανικό «μητρικό σκάφος», ενώ ένας αξιωματούχος του FBI δήλωσε ότι ίσως υπήρξε «μια μικρή υπεραντίδραση» στο θέμα.

«Το παρακολουθούμε στενά, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αίσθηση κινδύνου», είπε την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Μετά από μια κλειστή ενημέρωση της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη, κάποια μέλη του Κογκρέσου επίσης προσπάθησαν να καθησυχάσουν τον αμερικανικό λαό.

Η «συντριπτική πλειονότητα» των παρατηρήσεων ήταν κανονικά αεροσκάφη ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη που λειτουργούσαν νόμιμα, ανέφερε ο βουλευτής Τζιμ Χάιμς από το Κονέκτικατ.

Καθώς το μυστήριο παραμένει, τουλάχιστον στις τάξεις των κατοίκων, οι πολιτειακές κυβερνήσεις ζητούν περισσότερα μέσα για την αντιμετώπιση των μικρών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εντοπίζονται στον ουρανό. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Kathy Hochul, δήλωσε ότι εξασφάλισε την αποστολή ενός συστήματος ανίχνευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ανάμεσα σε αυτούς που εκφράζουν ανησυχίες για το θέμα είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση «γνωρίζει τι συμβαίνει», αλλά «για κάποιο λόγο δε θέλουν να σχολιάσουν». Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν μπορεί να φανταστεί ότι πρόκειται για ενέργειες των εχθρών».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM
Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Διεθνή / Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet Inc., η IBM και η Amazon, αλλά και Caterpillar, Rada, HD Hyundai, Volvo, Airbnb, Booking.com, Drummond,Barclays, BP είναι μεταξύ των εταιρειών που αναφέρει στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια για τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Διεθνή / Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Οι 12 ένορκοι τον απάλλαξαν για τρεις από τις πέντε σοβαρότερες κατηγορίες - Ο Κομπς γονάτισε, έκρυψε το πρόσωπό του και προσευχήθηκε, τρέμοντας, με το άκουσμα της ετυμηγορίας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Διεθνή / Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο εκτιμούν ότι η χρήση τέτοιου πυρομαχικού, παρά την επιβεβαιωμένη παρουσία αμάχων – μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι – είναι σχεδόν βέβαιο ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου
LIFO NEWSROOM