ΗΠΑ: Μάχη σήμερα και για το Κογκρέσο

ΗΠΑ: Μάχη σήμερα και για το Κογκρέσο Facebook Twitter
0

Το Κογκρέσο αποτελείται από τα δύο κύρια νομοθετικά σώματα στις ΗΠΑ, δηλ. τη Γερουσία, αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η σημερινή ψηφοφορία πέρα από την ανάδειξη του νέου Αμερικανού προέδρου θα εκλέξει τους γερουσιαστές που θα καλύψουν 34 από τις 100 θέσεις γερουσιαστών στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, αλλά και το σύνολο των 435 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

Η σημερινή εκλογική διαδικασία διεξάγεται, μετά την οξεία προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων και της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, ενώ θα δρομολογήσει την ουσιαστική πολιτική δυναμική για τη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών στο Κογκρέσο.

 

Την περίοδο αυτή, τόσο η Γερουσία, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, που έχουν την πλειοψηφία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Κογκρέσου για την άσκηση νομοθετικού ελέγχου, στις αποφάσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

 

Η ισχυρή πολιτική δυναμική που έχει ο αποτελεσματικός πολιτικός έλεγχος του Κογκρέσου αποδείχτηκε πρακτικά από την εναλλακτική στρατηγική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να στηρίξει τους υποψηφίους για τις εκλογές στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τηρώντας αποστάσεις, από την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως στο μεσαίο και τελικό στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας.

 

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι στην περίπτωση μιας προεδρικής νίκης της Χίλαρι Κλίντον, το ενδεχόμενο διατήρησης του πολιτικού ελέγχου του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους θα αντισταθμίσει σε ουσιαστικό βαθμό τις μετεκλογικές συνέπειες από μια ενδεχόμενη σημερινή προεδρική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Τις τελευταίες δεκαετίες το κόμμα που εκλέγει πρόεδρο στο Λευκό Οίκο, επιτυγχάνει επίσης ένα θετικό πολιτικό αποτέλεσμα και στο Κογκρέσο, αναφορικά με την πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

Για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της φετινής γενικής προεκλογικής εκστρατείας, οι εκλογές στη Γερουσία βρέθηκαν στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς οι δύο πολιτικές παρατάξεις των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, στόχευσαν ρεαλιστικά στο Κογκρέσο, εκπροσωπώντας ο κάθε σχηματισμός τις δικές του, πολιτικές σκοπιμότητες.

 

Στο Μισούρι, ο Δημοκρατικός Τζέισον Κάντερ, αποτελεί ουσιαστική πολιτική πρόκληση έναντι του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Ρόι Μπλαντ, ενώ στην Πενσιλβάνια, η Δημοκρατική Κέιτι Ματζίντι απειλεί τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή, Πατ Τούμι.

 

Από την άλλη μεριά, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Μακέιν από την Αριζόνα (προεδρικός υποψήφιος το 2008) και ήρωας του πολέμου στο Βιετνάμ, που εκλέγεται στη Γερουσία για 30 χρόνια, ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ουσιαστικό προβάδισμα επανεκλογής.

 

Σε επίπεδο πολιτικής πρακτικής, η Γερουσία υπό τη νέα της σύνθεση θα ορκιστεί στις 3 Ιανουαρίου, ανεξάρτητα από το πιο πολιτικό κόμμα έχει την πλειοψηφία. Οι γερουσιαστές θα κληθούν να αποφασίσουν για το διορισμό νέου ανώτατου δικαστή.

 

Παράλληλα, ο έλεγχος του ενός ή των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, εξασφαλίζει ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο στις αποφάσεις του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου, ιδίως όταν αυτός ανήκει στο αντίθετο πολιτικά στρατόπεδο.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε τις κόρες του Άντριου στο Royal Ascot παρά το σκάνδαλο Έπσταϊν

Παρότι οι δύο πριγκίπισσες δεν θα συμμετάσχουν στις πασχαλινές εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας, ο βασιλιάς Κάρολος φέρεται πως προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες
THE LIFO TEAM
ΧΕΛΩΝΑ ΑΠΑΤΗ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Διεθνή / Πώς η γηραιότερη χελώνα στον κόσμο εμπλέκεται σε απάτη με κρυπτονομίσματα;

Ένας fake λογαριασμός στην πλατφόρμα Χ, που παρίστανε τον κτηνίατρο του Τζόναθαν, προκάλεσε παγκόσμια σύγχυση διαδίδοντας ψευδώς τον θάνατό του και ζητώντας δωρεές σε κρυπτονομίσματα
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Έχουμε νίκες που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος» - Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν δεν υπάρξει συμφωνία

Έναν μήνα μετά, εκφώνησε το διάγγελμα που πολλοί θα ανέμεναν όταν ξεκινούσε ο πόλεμος ο οποίος, όπως επανέλαβε, θα διαρκέσει «δυο ή τρεις εβδομάδες» ακόμη
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΤΖΕΪ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Προετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ με την κυκλοφορία ενός βιβλίου;

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, μέσω του οποίου αφηγείται τη διαδρομή του από τον Χριστιανισμό στον αθεϊσμό και έπειτα στον Καθολικισμό
THE LIFO TEAM