ΗΠΑ: Μάχη σήμερα και για το Κογκρέσο

ΗΠΑ: Μάχη σήμερα και για το Κογκρέσο Facebook Twitter
0

Το Κογκρέσο αποτελείται από τα δύο κύρια νομοθετικά σώματα στις ΗΠΑ, δηλ. τη Γερουσία, αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η σημερινή ψηφοφορία πέρα από την ανάδειξη του νέου Αμερικανού προέδρου θα εκλέξει τους γερουσιαστές που θα καλύψουν 34 από τις 100 θέσεις γερουσιαστών στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, αλλά και το σύνολο των 435 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

Η σημερινή εκλογική διαδικασία διεξάγεται, μετά την οξεία προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων και της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, ενώ θα δρομολογήσει την ουσιαστική πολιτική δυναμική για τη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών στο Κογκρέσο.

 

Την περίοδο αυτή, τόσο η Γερουσία, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, που έχουν την πλειοψηφία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Κογκρέσου για την άσκηση νομοθετικού ελέγχου, στις αποφάσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

 

Η ισχυρή πολιτική δυναμική που έχει ο αποτελεσματικός πολιτικός έλεγχος του Κογκρέσου αποδείχτηκε πρακτικά από την εναλλακτική στρατηγική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να στηρίξει τους υποψηφίους για τις εκλογές στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τηρώντας αποστάσεις, από την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως στο μεσαίο και τελικό στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας.

 

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι στην περίπτωση μιας προεδρικής νίκης της Χίλαρι Κλίντον, το ενδεχόμενο διατήρησης του πολιτικού ελέγχου του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους θα αντισταθμίσει σε ουσιαστικό βαθμό τις μετεκλογικές συνέπειες από μια ενδεχόμενη σημερινή προεδρική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Τις τελευταίες δεκαετίες το κόμμα που εκλέγει πρόεδρο στο Λευκό Οίκο, επιτυγχάνει επίσης ένα θετικό πολιτικό αποτέλεσμα και στο Κογκρέσο, αναφορικά με την πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

Για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της φετινής γενικής προεκλογικής εκστρατείας, οι εκλογές στη Γερουσία βρέθηκαν στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς οι δύο πολιτικές παρατάξεις των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, στόχευσαν ρεαλιστικά στο Κογκρέσο, εκπροσωπώντας ο κάθε σχηματισμός τις δικές του, πολιτικές σκοπιμότητες.

 

Στο Μισούρι, ο Δημοκρατικός Τζέισον Κάντερ, αποτελεί ουσιαστική πολιτική πρόκληση έναντι του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Ρόι Μπλαντ, ενώ στην Πενσιλβάνια, η Δημοκρατική Κέιτι Ματζίντι απειλεί τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή, Πατ Τούμι.

 

Από την άλλη μεριά, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Μακέιν από την Αριζόνα (προεδρικός υποψήφιος το 2008) και ήρωας του πολέμου στο Βιετνάμ, που εκλέγεται στη Γερουσία για 30 χρόνια, ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ουσιαστικό προβάδισμα επανεκλογής.

 

Σε επίπεδο πολιτικής πρακτικής, η Γερουσία υπό τη νέα της σύνθεση θα ορκιστεί στις 3 Ιανουαρίου, ανεξάρτητα από το πιο πολιτικό κόμμα έχει την πλειοψηφία. Οι γερουσιαστές θα κληθούν να αποφασίσουν για το διορισμό νέου ανώτατου δικαστή.

 

Παράλληλα, ο έλεγχος του ενός ή των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, εξασφαλίζει ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο στις αποφάσεις του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου, ιδίως όταν αυτός ανήκει στο αντίθετο πολιτικά στρατόπεδο.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM