ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν «μπαράζ» κυρώσεων κατά του Ιράν

ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν «μπαράζ» κυρώσεων κατά του Ιράν Facebook Twitter
Πανό κατά του Ισραήλ με εικόνες ιρανικών πυραύλων, στην Τεχεράνη - Φωτ.: EPA
0

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, μετά την επίθεση της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ ως αντίποινα για το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία - κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο διοικητές της δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης.

«Οι κυρώσεις στοχεύουν σε ηγέτες και οντότητες που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, το υπουργείο Άμυνας του Ιράν και το πρόγραμμα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της ιρανικής κυβέρνησης που επέτρεψαν αυτή τη θρασύτατη επίθεση», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε δήλωση του. 

«Επίσης, οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να δράσουν από κοινού για να αυξήσουν την οικονομική πίεση στην Τεχεράνη», πρόσθεσε. Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βοήθησαν το Ισραήλ να αποκρούσει την επίθεση με πυραύλους και drones στις 13 Απριλίου και τώρα καθιστούν το Ιράν υπόλογο με τις νέες κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών. 

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν 16 φυσικά πρόσωπα και δύο οντότητες που επιτρέπουν την παραγωγή drone του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των τύπων κινητήρων που τροφοδοτούν τα drones της ιρανικής παραλλαγής Shahed, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της 13ης Απριλίου. 

Επιπροσθέτως, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι ορίζει επίσης πέντε εταιρείες σε πολλαπλές δικαιοδοσίες που παρέχουν συστατικά υλικά για την παραγωγή χάλυβα στην ιρανική Khuzestan Steel Company (KSC), έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χάλυβα του Ιράν, ή αγοράζουν τελικά προϊόντα χάλυβα της KSC. Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης τρεις θυγατρικές της ιρανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Bahman Group, η οποία, όπως ανέφερε, είχε υποστηρίξει ουσιωδώς και πρακτικά τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. 

Συνολικά, «χρησιμοποιούμε τα οικονομικά εργαλεία του Υπουργείου Οικονομικών για να υποβαθμίσουμε και να διακόψουμε βασικές πτυχές της κακόβουλης δραστηριότητας του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος UAV (σ.σ. drones) και των εσόδων που το καθεστώς παράγει για να στηρίξει την τρομοκρατία του», ανέφερε στην ανακοίνωση η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. 

Σε συντονισμό με τις ΗΠΑ οι κυρώσεις της Βρετανίας κατά του Ιράν

Η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις κατά του Ιράν, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. «Η συμπεριφορά του Ιράν είναι απαράδεκτη» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των G7, που πραγματοποιείται στο Κάπρι της Ιταλίας. «Είναι ένα μήνυμα προς το Ισραήλ ότι θέλουμε να παίξουμε το ρόλο μας στην ύπαρξη μιας συντονισμένης στρατηγικής που θα αντιμετωπίζει την επιθετικότητα του Ιράν», εξήγησε. 

Η Βρετανία δήλωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις σε επτά άτομα και έξι οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και του Ναυτικού του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν χθες, Τετάρτη (17/4), να εντείνουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν, αφού η επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ προκάλεσε ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Διεθνή / Τραμπ: Bασίστηκε σε μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για να κατηγορήσει το Ιράν για τη φονική επίθεση στο σχολείο

Σύμφωνα με τον Guardian, η αρχική εκτίμηση των ΗΠΑ, που υπεδείκνυε ότι ο πύραυλος ήταν ιρανικής προέλευσης, απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM