ΗΠΑ: Η πολιτεία του Αρκάνσας εκτέλεσε τον πρώτο θανατοποινίτη έπειτα από 12 χρόνια

ΗΠΑ: Η πολιτεία του Αρκάνσας εκτέλεσε τον πρώτο θανατοποινίτη έπειτα από 12 χρόνια Facebook Twitter
0

Η πολιτεία του Αρκάνσας εκτέλεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, τον πρώτο θανατοποινίτη της εδώ και 12 χρόνια, έπειτα από μια μακρά δικαστική διαμάχη για τους τρόπους που εφαρμόζεται η θανατική ποινή στις ΗΠΑ και την ώρα που το ποσοστό εκτελέσεων έπεσε το 2016 στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και 25 χρόνια.


Ο Λέντελ Λι, 51 ετών, κηρύχθηκε νεκρός στις 23:56 (τοπική ώρα, 07:56 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η σωφρονιστική υπηρεσία της Πολιτείας Αρκάνσας.


Ο Λι, που δεν έκανε κάποια τελευταία δήλωση πριν από την εκτέλεσή του, είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου της Ντέμπρα Ρις με έναν σιδηρολοστό το 1993. Οι συγγενείς της Ρις ήταν παρόντες στην εκτέλεση και δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι ο Λι έπρεπε να πεθάνει για το έγκλημα αυτό.


Οι δικηγόροι του Λι, που πέρασε περισσότερα από 20 χρόνια αναμένοντας να εκτελεστεί, είχαν υποβάλει πολλές προσφυγές σε διάφορα δικαστήρια, κάτι που είχε καθυστερήσει την εκτέλεσή του. Ο ίδιος επέμενε ότι ήταν αθώος και ζητούσε να διενεργηθούν τεστ DNA τα οποία, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, θα μπορούσαν να το αποδείξουν.

ΗΠΑ: Η πολιτεία του Αρκάνσας εκτέλεσε τον πρώτο θανατοποινίτη έπειτα από 12 χρόνια Facebook Twitter


Ήταν ο πρώτος από μια ομάδα οκτώ θανατοποινιτών, τους οποίους οι αρχές του Αρκάνσας σκόπευαν να εκτελέσουν σε διάστημα 11 ημερών. Δικαστικές αποφάσεις έχουν σταματήσει τέσσερις από αυτές τις εκτελέσεις.


Τα σχέδια της πολιτείας προκάλεσαν μια σειρά προσφυγών, στις οποίες οι δικηγόροι των θανατοποινιτών επεσήμαναν ότι η διαδικασία θα πρέπει να σταματήσει, επικαλούμενοι προβλήματα στο πρωτόκολλο των εκτελέσεων και στα φαρμακευτικά μείγματα που χρησιμοποιούνται. Μια σειρά εκτελέσεων που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν την προηγούμενη Δευτέρα στο Αρκάνσας ανεστάλησαν επ' αόριστον.


Οι δικηγόροι των θανατοποινιτών κατήγγειλαν ότι η βιασύνη της πολιτείας να εκτελέσει τόσους ανθρώπους ισοδυναμεί με σκληρή και αήθη μεταχείριση, παραβιάζει το δικαίωμα τους σε νομική εκπροσώπηση και το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση στα δικαστήρια στη διάρκεια της διαδικασίας εκτέλεσης.


Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τα αιτήματα των οκτώ. Ένα από τα αιτήματα απορρίφθηκε με πλειοψηφία 5-4, με τον νεοδιορισθέντα ανώτατο δικαστή Νιλ Γκόρσατς να συντάσσεται με τους υπόλοιπους τέσσερις συντηρητικούς δικαστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Διεθνή / Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος εξηγεί ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει, αλλά να αποτυπώσει την πολιτική εξουσία χωρίς φίλτρα, μακριά από τη στιλιζαρισμένη εικόνα που επιβάλλει το Trumpworld
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM