ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση δεν θέλει τη συγχώνευση των εκδοτικών κολοσσών Penguin Random House και Simon & Schuster

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση δεν θέλει τη συγχώνευση των εκδοτικών κολοσσών Penguin Random House και Simon & Schuster Facebook Twitter
0

Η αμερικανική κυβέρνηση και ο εκδοτικός κολοσσός Penguin Random House πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι σε μία ομοσπονδιακή αντιμονοπωλιακή δίκη που ξενικά σήμερα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο στη χώρα να απορροφήσει τον αντίπαλο της Simon & Schuster. Η υπόθεση έρχεται ως βασικό τεστ της αντιμονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κάνει μήνυση για να μπλοκάρει τη συγχώνευση ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα μειώσει τους Big Five των ΗΠΑ σε τέσσερις εκδότες.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο πρωταγωνιστής από πλευράς κυβέρνησης θα είναι ο Στίβεν Κινγκ, ο διάσημος συγγραφέας, του οποίου τα έργα δημοσιεύονται από τον οίκο Simon & Schuster.

Ο Κινγκ αναμένεται να καταθέσει κατά τη διάρκεια της δίκης στο Περιφερειακό Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εάν επιτραπεί στον γερμανικό γίγαντα των μέσων ενημέρωσης Bertelsmann, τμήμα του οποίου είναι ο οίκος Penguin Random House, να αγοράσει τον Simon & Schuster από την αμερικανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Paramount Global, αυτό θα έβλαπτε τους συγγραφείς και, εν τέλει, τους αναγνώστες.

Ισχυρίζεται δε, ότι η συμφωνία θα εμποδίσει τον ανταγωνισμό και θα δώσει στον Penguin Random House τεράστια επιρροή στα βιβλία που εκδίδονται στις ΗΠΑ, μειώνοντας πιθανώς το ποσό που πληρώνονται οι συγγραφείς και δίνοντας στους καταναλωτές λιγότερα βιβλία για να επιλέξουν.

Οι εκδότες αντιτίθενται λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό μεταξύ των εκδοτών για την εύρεση και την πώληση των πιο δημοφιλών βιβλίων, επιτρέποντας στη νέα εταιρεία να προσφέρει μεγαλύτερες προκαταβολές και να υποστηρίξει με νέες τακτικές μάρκετινγκ στους συγγραφείς. Θα ωφελούσε δε, και τους αναγνώστες, τους βιβλιοπώλες και τους συγγραφείς, όπως ισχυρίζονται.

Οι αντίπαλοι δικηγόροι των δύο πλευρών θα παρουσιάσουν τις υποθέσεις τους ενώπιον της Περιφερειακής Δικαστή των ΗΠΑ, Φλόρενς Παν.

Οι δύο εκδότες με έδρα τη Νέα Υόρκη έχουν συγγραφείς με εκατομμύρια πωλήσεις. Στον οίκο Penguin Random House υπάγονται ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα, των οποίων το πακέτο για τα απομνημονεύματά τους υπολογίζεται σε 65 εκατομμύρια δολάρια, ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος έλαβε 15 εκατομμύρια δολάρια για τα απομνημονεύματά του, ο Τόνι Μόρισον, ο Τζον Γκρίσαμ και ο Νταν Μπράουν.

Οι Simon & Schuster από την άλλη έχουν τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία πήρε 8 εκατομμύρια δολάρια για τα απομνημονεύματά της, ο Μπομπ Γούντγουορντ και ο Γουόλτερ Άιζακσον. Και φυσικά ο Στίβεν Κινγκ.

Ο Μπρους Σπρίγκστιν πάλι είναι κάπου ενδιάμεσα: Το «Renegades: Born in the USA» με τον Μπαράκ Ομπάμα εκδόθηκε από τον Penguin Random House. Τα απομνημονεύματά του τραγουδοποιού όμως, από τους Simon & Schuster.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι, όπως έχουν τα πράγματα τώρα, ο Νο. 1 οίκος, Penguin Random House και ο Νο. 4 Simon & Schuster, σε συνολικές πωλήσεις, ανταγωνίζονται σκληρά για να αποκτήσουν τα δικαιώματα έκδοσης των αναμενόμενων βιβλίων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Εάν τους επιτραπεί η συγχώνευση, η νέα εταιρεία θα ελέγχει σχεδόν το 50% της αγοράς για αυτά τα βιβλία, γεγονός που θα βλάψει τον ανταγωνισμό μειώνοντας τις προκαταβολές που καταβάλλονται στους συγγραφείς και παράλληλα, την παραγωγή, τη δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία.

Οι Big Five - οι άλλοι τρεις οίκοι είναι οι Hachette, HarperCollins και Macmillan - κυριαρχούν στις αμερικανικές εκδόσεις. Αποτελούν το 90% της αγοράς των βιβλίων με τις αναμενόμενες κορυφαίες πωλήσεις, λέει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανοίγει νέους δρόμους για τη συγκέντρωση των επιχειρήσεων στα χέρια ολίγων και τον ανταγωνισμό και η υπόθεση κατά της συγχώνευσης των εκδοτών μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει τον ανταγωνισμό πυλώνα της οικονομικής του πολιτικής, καταγγέλλοντας αυτό που αποκαλεί υπερμεγέθη ισχύ στην αγορά μιας σειράς βιομηχανιών και τονίζοντας τη σημασία του ισχυρού ανταγωνισμού για την οικονομία, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις.

Κάλεσε, δε, τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές, ιδίως το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, να κάνουν μεγαλύτερους ελέγχους σε υποθέσεις συγχωνεύσεων μεγάλων επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες του AP

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί το Ισραήλ λέει ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει

Διεθνή / Γιατί το Ισραήλ λέει ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει

Τα 330 πλήγματα από την Τεχεράνη με cruise, πυραύλους επιφανείας και drones, ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων με Χούτι και Χεζμπολάχ - Η αντιεροπορική «ασπίδα» του Ισραήλ - Ο ρόλος ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας
NEWSROOM
Χιλή: Λύθηκε το μυστήριο με την 80χρονη καλόγρια που έσερνε βαλίτσα με πτώμα στο Σαντιάγκο

Διεθνή / Χιλή: Λύθηκε το μυστήριο με την 80χρονη καλόγρια που έσερνε βαλίτσα με πτώμα στο Σαντιάγκο

Οι Αρχές της Χιλής θεώρησαν αρχικά πως πρόκειται για υπόθεση δολοφονίας με την εμπλοκή καρτέλ ναρκωτικών - Η κατάθεση της 80χρονης καλόγριας έφερε στο φως μια συγκινητική ιστορία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ